2021 Şubat – Haber Yorum

SİVRİSİNEKTEN KANSER DEDEKTÖRÜ

Japon araştırmacıların sivrisineğin koklama duyusuyla geliştirdiği kanser dedektörünün 10 yıl içerisinde pratik kullanıma sunulması hedefleniyor.

Mu’cizekâr bir sanatkârın elinden çıkan sivrisinek anteni, yaklaşık 100 çeşit koku alıcısına sahip ve her biri özel koku yayan maddeyi tespit ediyor. Tüm bu alıcılar koku alma hücrelerinin yüzeyinde bulunuyor.

AA’da yer alan habere göre sivrisineklerin insan terinde bulunan “oktenol” kimyasalını saptayabilen koku alıcılarını inceleyen Tokyo Üniversitesi’nden araştırmacı ekip,  sivrisineğin insan terinde bulunan ve karaciğer kanserinin biyogöstergesi kabul edilen “oktenolü” tespit edebilen koku alıcısını yerleştirerek, bir yapay hücre zarı üretti. Kanser hastalarının nefeslerinde bulunan koku yayan maddeyi tespit amacıyla düşük maliyetle üretilmesi planlanan dedektörün 10 yıl içerisinde pratik kullanıma sunulması hedefleniyor.

GÜZEL AHLÂK VERİMLİ EĞİTİMLE MÜMKÜN

Eğitime Bakış 2020: İzleme ve Değerlendirme Raporunu açıklayan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bir toplumun ahlâkta olgunlaşmasının, adalette zirveye ulaşmasının, bilimde öncü olmasının, teknolojide yeniliklere imza atmasının, ekonomik düzlemde standartları yükseltmesinin, ancak iyi planlanmış verimli bir eğitim sistemiyle mümkün olacağına dikkat çekti.

Yeni Asya’da yer alan habere göre mevcut sorunların temel nedeni olan eğitim kalitesi için Yalçın: “Bireylerin aldıkları eğitimin süresi ve kalitesi, iş gücü piyasasının şartları, ekonomik ve kültürel çevre, eğitimden sonra işe başlama sürecinde büyük bir etkiye sahiptir. Günümüzde ülkeler, öğrenciler için gerekli olan temel bilgi ve becerileri sağlamakla birlikte mezun olduklarında iş gücü piyasasına girmesini de temin edecek eğitim politikaları geliştirmektedir. Günümüz toplumlarında bireylerin aldıkları eğitim düzeyi yükseldikçe, daha yüksek istihdam oranlarına ve daha yüksek göreceli kazançlara sahip olma eğilimi söz konusudur. İster bireysel olsun, ister toplumsal veya ülke düzeyinde olsun eğitime zaman ve finansman ayırmak, beşeri sermayeye yapılan kıymetli bir yatırımdır” dedi.

“SİZ YETER Kİ OKUYUN, BİZ KÜTÜPHANEYİ SİZE GETİRİRİZ”

Bolu Seben’de Kovid-19 salgın sürecinde okuma alışkanlığını geliştirmek amacıyla başlatılan “Siz Yeter ki Okuyun Biz Kütüphaneyi Size Getiririz” projesi kapsamında oluşturulan gezici kütüphaneyle kitaplar, çocuk ve yetişkinlerin ayağına götürülüyor.

Bolu’nun Seben ilçesinde oluşturulan gezici kütüphaneyle kitaplar, köylerde çocuk ve yetişkinlerle buluşturuluyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde öğrenciler ile yetişkinlerin kitaplardan uzak kalmaması ve okuma alışkanlığının pekiştirilmesi amacıyla Seben Kaymakamlığı koordinesinde başlatılan projeyle ilçeye bağlı köylerde kitaba ulaşma imkânı kısıtlı öğrenci ve yetişkinler tespit edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İlçe Halk Kütüphanesi personelinin görevli olduğu gezici kütüphane, köyleri gezerek hem kitaplardan uzak kalan öğrencilere hem de kitap okumak isteyen vatandaşlara hizmet veriyor. Gezici kütüphane, her gün yaklaşık 5 köye uğruyor.

AA’nın haberine göre gezici kütüphanenin köylerine geldiğini öğrenen bazı öğrenciler ise hem okumak istedikleri kitapları alıyor hem de evlerindeki kitapları diğer çocukların istifade etmesi için bağışlıyor.

Toplumumuzda okuma alışkanlığı artırmak adına bu tarz projelerin sayıları artırılmalı. Devlet büyüklerimizin öncü olmasıyla, okuyan bir toplum inşa ederek her türlü cehaleti ortadan kaldırabiliriz.

DÜNYA ŞAMPİYONU YUSUF EYMEN

Hakkari’de yaşayan 8 yaşındaki Yusuf Eymen Velieceoğlu, Caribou Matematik Yarışması’nda tüm soruları yanıtlayarak birinci oldu.

Şehit Selahattin İlköğretim Okulu 2/D sınıfı öğrencilerinden Yusuf Eymen Velieceoğlu, 2 bin 557 öğrencinin katıldığı Carbou Matematik Yarışması’na katıldı. Velieceoğlu, öğretmeninin kendisine bir sınav olduğunu söylediğini anlatarak, “Babama sordum ve katıldım. Bütün soruları doğru cevapladım ve dünya birincisi oldum” dedi.

TRT Haber’de yer alan habere göre Baba Orhan Velieceoğlu ise oğluyla ilgili şunları söyledi: “Matematik konusunda çok iyi, biz de kendisine destek sağlayınca bu başarıyı elde etti. Öğretmeni bir yarışma olduğunu söyledi. Biz de memnuniyetle katıldık. Bu başarıyı okulumuza ve Hakkari’ye yaşattığı için çok mutluyuz. Kendisi ile gurur duyuyoruz.”

Dünya çapında önemli bir başarı elde eden Yusuf Eymen’i tebrik ediyoruz. Her biri, biricik olan ve keşfedilmeyi bekleyen çocuklarımızı kabiliyetleri doğrultusunda yönlendirerek, bu tarz başarıların sayısını artırmamız dileğiyle.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*