Dünyaya çağıran put, neylesin bunu Gazneli Mahmut

Bir yılı ardımda bırakırken fark ettim ki; bu yıl resmen kitap okuma yılım olmuş. Bu sadece benim için de geçerli değil. Bakıyorum çevreme (yani sosyal medyaya) çoğu kişi muazzam şekilde kitap okumuş. Pandeminin bize en güzel faydalarından biri de bu olsa gerek.

Tabii insan bir şeyi sürekli yapmaktan sıkılabiliyor, hele ki tek başına yapıyorsa. Fakat birileriyle birlikte yapmak insana ciddi manada şevk veriyor. Bunu nur medreselerinde kaldığım yıllarda da müşahede ederdim. Müspet bir rekabet oluyor cidden.

Belki şu an buna imkânımız olmayabilir Keçeli! O yüzdeeen sana bir tavsiye. Kendine bir okuma arkadaşı seç. Onunla bu noktada sürekli haberleş. Bu gerçekten işe yarıyor. Bunu yapan vardır gerçi, yeni bir fikir de sayılmaz yani. Ama benden de duymuş ol.

Her geçen yılın sonunda analizler yapmak ve yeni gelen yılda neler yapacağımı planlamak bana oldukça zevkli geliyor. Başlangıçları seviyoruz. Başladığımız işi bitirmeyi de seviyoruz. Mesela bir kitaba başlarız, sevmesek de bitirmeye çalışırız. Peki ya o yapılan temizlikten sonraki huzur? Kimine göre pek de eğlenceli değildir, başlamak da zor gelebilir fakat bitirince ayrı bir huzur verir.

Ömrümüzün de ne zaman sona ereceğini bilmeden yaşıyoruz. Başlangıcı hatırlamıyoruz. Belki yarın belki yarından da yakın derler ya. Ne zaman bir usanç gelse, içimiz sıkılıp da birşeyler yapmak istemediğimizde güzel bir sonu hayal edelim, düşleyelim. Ve yapmamız gerekenlerin peşine düşelim.

İşte şimdi benim de yapmam gereken bir seyahat var. İstiyorsan gel katıl bana. Zaten buraya kadar geldiysen katılmışsın demektir dostçum. Bu ay da büyük bir devlet adamından bahsedeceğiz; Gazneli hükümdarı Sultan Mahmut’tan.

İsmini çok duymuşuzdur, tarih derslerinde de görmüşüzdür. Ama nasıl? Bir de buradan bakalım istedim. Kendisi Gazneli hanedanının gerçek kurucusu kabul edilir. İslâmiyet’i yayma noktasında yaptığı hizmetlerden olsa gerek. Âlimlere de büyük önem vermiş, hatta bu özelliğinden edip ve şairler övgüyle bahsetmiş. Hindistan’a birçok sefer düzenlemiş olan Gazneli Mahmut bu bölgeye İslam’ın yayılması için büyük çaba sarfetmiş. Hadi bunlardan birine şahit olalım.

Sanırım sefere yetişemedik.“İnşaallah bir dahaki sefere” dememek isterdim ama dedim gitti. Baksana Sultan Mahmut’un ordusu bir putu ele geçirmiş. Hintliler de bu putu geri almak için yirmi batman altın vermeyi teklif etmişler. Bu, dinleri için çok önemli olmalı. Peki sizce Sultan Mahmut razı mı buna? Gelin bakalım.

Görünüşe bakılırsa razı değil çünkü putları yakmak için ateş hazırlatmış. Gayesine uygun hareket ediyor. Fakat birileri:

– Yakmamalıydı, altın puttan daha iyidir elbet. Hem ihtiyaç giderir, satması gerekirdi.

Sultan Mahmut:

– Kıyamet günü Allah’ın herkesin önünde “Azer’le Mahmut’a iyi bakın, bunların ikisi de birdir. Birisi put yontar, yapar. Öbürü de satardı.” demesinden korktum…

Görüyor musun, iman gücü dünya sevgisine nasıl meydan okuyor? Peki devamında ne mi oluyor? Rabbim onun bu davranışına dünyada da mükâfatını veriyor. Put yakılınca putun içine gizlenen mücevherler eriyor ve tam yirmi batman ağırlığında altın ortaya çıkıyor. Dikkat ederseniz bu miktar Hintlilerin putu geri almak için teklif ettikleri miktardı.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*