Sokak fotoğrafçılığı; kamuya açık alanlarda çekilen ve hayatın akışını belgeleyen fotoğrafçılık dalıdır. Foto muhabirliği diye tarif edenler olsa da günümüzde çok etkili sanatsal fotoğrafların üretildiği bir daldır.
Özellikle küçük ve rahat taşınabilen fotoğraf makinelerinin ortaya çıkışı bu alana olan ilgiyi daha da arttırmıştır. Önceleri daha çok anı yakalamak üzere gelişmekle beraber ilerleyen zamanlarda hayatın akışı içinde sanatsal ağırlıklı detayların da sokaklarda çok fazla olduğu görülmüştür. Çoğunlukla insan öğesine dayalı fotoğraflar olduğu için etkileri de fazla olmuştur.
Bu alanda çalışanların fotoğraf makinelerini her zaman yanlarında ve hazır hâlde bulundurmaları gerekir, çünkü hayat beklemez. Ortama göre ışık ayarları yapılmış, uygun objektif takılmış olmalıdır. Her objektifle çekim yapılacağı gibi geniş zoom aralığına sahip (18-135 mm gibi) objektifler kullanmak birçok avantaj sağlayacaktır.
Bu noktadan sonra fotoğrafçının gözlem ve teknik bilgisi devreye girer. Fotoğrafçı şartları hızlı değerlendirmeli, ışığı ve kompozisyonu ayarlamalı, kompozisyona girecek ve girmeyecek ögelere karar verip çekimini ona göre yapabilmelidir. Ortaya çıkacak fotoğrafın kalitesini bu detaylar belirleyecektir.
Bunların yanında insanları rahatsız etmemeye özen göstermeli, fotoğraf çekmek için izin istemeli; eğer çektirmek istemiyorlarsa kanunî sorumluk altına girmemek için çekim yapmamalı, yapıldıysa çekilen fotoğraflar silinmelidir.
Kabaca çerçevesini çizmeye çalıştığımız sokak fotoğrafçılığı ile ilgili kendinizi geliştirmek için internet üzerinden araştırma yapabilir, bu alanda çalışan fotoğrafçıları ve çalışmalarını takip edebilirsiniz.
Şubat ayında çekeceğiniz en güzel kar fotoğraflarınızı Mart sayımızda yayınlanmak üzere mail adresimize gönderebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.
İlk yorumu siz yazın