2021 Mart sayımız çıktı!

“Hayat bir faaliyet ve harekettir”

Bediüzzaman Hazretlerinin 61. vefat yıldönümünde Genç Yorum dergisi, asrın müfessirinin her şart ve koşulda faaliyette olmasını nazara veriyor. Durağanlığın hayr-ı mahz olan vücuddan ziyade, şerr-i mahz olan ademe yakın olması hakikati çerçevesinde pandemi sürecinde durağanlaşan ve tembelleşen insanlığa “Hayat bir faaliyet ve harekettir” düsturunu hatırlatan sayıda Bediüzzaman’ın gerçek bir “aksiyon insanı” olduğuna dikkat çekiliyor.

Dergide İbrahim Özdabak karikatürüyle yer alırken, Yılmaz Tokdemir’in hazırladığı Haber Yorum gündemden ilgi çekici haberleri paylaşıyor. Şeyda Sultan Zengin’in hazırladığı Amerikan Tavukları’ndaysa neredeyse tedavülden kalkan 1 kuruşlar ve imparatorluk rengi olan mor renginden bahsediliyor. Bu ayki kapak yazıları ve konuları ise şu şekilde:

Said Zeki, “Bana bir amaç, bir de faaliyet lâzım şimdi!” başlıklı yazısında “Konfor ve tembelliğin seni aldatmasına izin verme lütfen. Güçlükler, sıradan insanları bile sıra dışı yolculuklara hazırlar.” diyor.

Sertaç Lüser, “Her yönden ve her yönüyle hareket” yazısıyla Bediüzzaman örneği üzerinden kişinin hareket içinde durgun, durgunluk içinde hareketli olabileceğini ifade ediyor.

Ayşenur Aydoğdu Akten, “Harekete geçemeyenler için bir kendine yardım rehberi” başlığı altında Psikoloji’de Davranışçı ekolün bir modeli olan “yapmak istediğiniz, yaşamak istediğiniz, gerçekten anlamlı bulduğunuz ama bir türlü harekete geçemediğiniz şey neyse bunu gerçekleştirmenizin önündeki içsel engelleri bulup onlara müdahalelerde bulunup, daha sonra size küçük küçük adımlarla o hayata dâhil olmanın yolunu gösteren” ACT yaklaşımını tanıtıyor.

Abdulkadir Sinoğlu, “Gayen nedir, kıymetin odur” başlıklı yazısında kişilerin “kendilerini kamçılayacak gayelerinin, yorulduklarında veya dağıldıklarında kaldıkları yerden devam etme meylini sağlayacak hedeflerinin olması” gerekliliğine dikkat çekiyor.

Said Bayraklılar, “Dolu zamanlarımızı doldurmak” yazısında boşa geçirecek vakti olmayan hız çağının çocuklarına hepimizin ortak ihtiyacı olan iki dünyada aziz olmak meselesini hatırlatarak “zamanımızı geçirirken mümkünse iki dünyayı da kurtaracak işlere odaklanmak, şayet mümkün değilse, en az birine faydalı işlerle uğraşmak” gerektiğini ifade ediyor.

Süleyman Kösmene, “Ahirete açılan pencereler: İbadetler” başlığı altında ibadet zamanının bereketinden, ibadetlerin genç-ihtiyar fark etmeksizin insanlara verdiği müjdelerden ve coşkudan bahsederek ibadete asıl muhtaç olanın biz insanlar olduğuna dikkat çekiyor.

Peki köşe yazılarında neler var?

Derginin genç kalemlere ayırdığı yeni köşe Kısa Yorum, bu ay ilk defa olarak yayınlanmaya başladı. Siz de yayınlanmasını istediğiniz, 100 kelimeyi geçmeyecek özgün tefekkür, düşünce ve eleştirilerinizi ayın 15’ine kadar editor@gencyorumdergisi.com adresine gönderebilirsiniz.

Geçen ay okurlarına selam veremeyen Çedile Hanım bu ay “Sevgili Günlük” başlığı altında okurlarıyla hasret gideriyor. Dediğine göre bundan sonra bu köşeyi okurken kendinizi bir arkadaşınız, bir dostunuzla şöyle yüz yüze birer kahve, bir yudum çay içerken hayal etmek gerekiyormuş. Nurlu Yorum köşesindeyse derginin kapak başlığını oluşturan vecizeyle birlikte hareket ve faaliyetin lezzetine dikkat çeken nice başka alıntılar yerlerini almış okunmayı bekliyor. Anlamlı Yorum’da “Köprülere  mana-yı ismiyle mi, mana-yı harfiyle mi bakıyoruz?” başlığı çerçevesinde köprülerin tarihî ve sanatsal kıymetlerinin yanında onların uyandırdığı tefekkürlere de işaret ediliyor.

Önceden Keçeli bünyesinde yazan yazarlar bu aydan itibaren kendi köşeleri altında yazmaya başladı. Eskimez Yazı köşesinde kelimelerin peşine takılarak çıkılan yolda fırdolayı, dâirenmâdar ve ilm-i sak gibi çeşitli kelimeleri keşif var. Keçeli’nin Kitaplığı’nda ise geçtiğimiz günlerde vefat eden Doğan Cüceloğlu’nun “İçimizdeki Çocuk” adlı kitabının tanıtımı yapılıyor. Öğrenci İşi’nde Pertevniyal Valide Sultan Camii’nden Sultan Ahmet ve Ayasofya’ya, oradan da Topkapı ve Yerebatan Sarnıcı’na uzanan güzel bir gezi rotası yer alıyor. Feyalilacep’te ise kafada deli sorular var. Acaba bir kişinin kendisine gelen hediyeyi sosyal medyada paylaşması hediyeyi alan kişiye verdiği değerin göstergesi olabilir mi?

Keyfince Lügat her zamanki gibi kendine has ve hür tavrıyla kelimeleri anlamlandırmaya devam ediyor. Foto Yorum’da okuyuculardan gelen serbest çalışmalara yer verilirken, Röportaj köşesinde İslam Yaşar’la Bediüzzaman’ın bir “aksiyon insanı” olması çerçevesinde yapılan röportaj yer alıyor. Son olarak Ehl-i Medya’da ise “Büyük İstanbul Tarihi Ansiklopedisi”nin yeni hizmete açılan internet sitesinin tanıtımı bulunuyor.

1 Trackback / Pingback

  1. 2021 Kapakları | Genç Yorum

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*