Merhaba Genç Yorum okurları;
Fotoğrafla ilk tanışma genellikle manzara çekimleriyle olur. Etrafımızda gördüğümüz ve dikkatimizi çeken güzellikleri elinde fotoğraf makinası olan herkes hemen kaydetmek ve paylaşmak ister. Çekilen bu fotoğraflar çekim kurallarına ne kadar uygunsa o kadar etkili olur. Daha önce ki yazılarımızda bahsetmeye çalıştığımız ışık, kompozisyon, lens seçimi, pozlama gibi kuralları ne kadar iyi uygularsak o kadar iyi sonuç alırız.
Bütün fotoğraf türlerinde olduğu gibi manzara fotoğrafçılığında da ışık en önemli unsurdur. Onun için çekim saatleri olarak ışığın yatay ve daha yumuşak olduğu sabah ve akşamüzeri saatlerinin tercih edilmesi, renklerin doygun ve gölgeler sayesinde derinliği olan kareler yakalamamızı sağlar. Güneş ışığının dik olduğu öğlen saatlerinde çekim yapıldığında boyutlar kaybolur, renkler soluk olur. Bu kurallar dünyanın farklı yerlerinde farklılık gösterebilir.
Bulunulan çevreyi tanımak, en iyi açıyı ve ışık yönünü ayarlamamıza ve kompozisyonu daha etkili seçebilmemize yardımcı olur. Öncelikle çekim yapılacak alanı tanımalı ve bölge hakkında bilgi edinmeliyiz. Bunun için çevreyi dolaşmak hiç ummadığımız kareleri yakalamamıza yardımcı olabilir.
Manzara fotoğrafçılığında her türlü lens kullanılabileceği gibi genellikle geniş açılı lens tercih edilir (24 mm gibi). Manzaranın her yeri net olarak kaydedilmesi isteneceğine göre diyafram değeri yüksek değerlerde seçilmeli (f16 gibi).
Az ışıklı ortamlarda ve uzun pozlama yaptığımız çalışmalarda (şelale, yıldız çekimleri gibi) mutlaka tripot kullanmalıyız. İhtiyaca göre ND veya polarize filtre kullanmak da etkili sonuçlar verecektir.
Kurgulayacağımız kompozisyonun fotoğrafın kalitesini ve görsel etkisini artıracağını unutmayalım. Bunun için sabırla araştıralım ve denemekten çekinmeyelim. Güzel fotoğraflar çekmeniz dileğiyle hoşça kalın.
İlk yorumu siz yazın