Soyut fotoğraf

Merhaba Genç Yorum okurları;

Soyut fotoğraf; tamamen duygulara hitap eden, fotoğrafçılığın en sanatsal alanlarından biridir. Sadece ilk bakışta görüneni değil, görünmeyeni de sezdiren bir bakış açısıdır. Örnek fotoğraflarda da görüleceği gibi merak uyandırarak farklı sonuç ve duygulara izleyeni yönlendirir. Çevremizde olan bitene, çizgilere, renklere, dokuların fark edilmesini sağlar.

Klasik çekim tarzlarından ve bakış açısından çok farklı bir stil gerektirir. Öncelikler fotoğrafçılığın temeli olan “görmek” ile başlayan süreç, makine ve objektifi bu görüleni kaydetmek için en uygun şekilde kullanımıyla sonuca ulaşılabilir. Dolayısıyla etrafımızdaki her şey soyut fotoğraflara konu olabilmektedir. “Soyut fotoğraf çekme teknikleri nelerdir? Soyut fotoğraf nasıl çekilir? Büyüleyici ve soyut fotoğraf çekme yolları nelerdir? Nelere dikkat edilir?” diye merak ediyorsanız şu önerileri dikkate almanız faydalı olacaktır.

Zıt renklerin kullanımı

Özellikle renk yığınlarını ve bunlar arasındaki göze hoş gelecek kontrast detayları kullanarak dikkat çekici kareler yakalayabilirsiniz. Renklerin yoğunluğunu sağlamak için manuel ayarlarla doygun renkler elde edebilirsiniz.

Gölge ve yansımalar

Özellikle ıslak zeminlerde, deniz, göl veya camlarda meydana gelen yansımalar ve gölgelerin uzun olduğu saatlerde çekilecek kareler etkili olabilir. Bunun için doğru zaman ve açıyı yakalamak önemlidir. Bahsettiğimiz öğelerden birkaçı bir karede toplanırsa daha etkili olacaktır.

Özellikle mimarî yapılardaki detaylar bu konuda çok ön plana çıkmakla beraber tabiattaki şekillerde iyi gözlendiğinde güzel çalışmalar yapılabilir.

Yakın çekim

Detay çekimler arka alanları da kompozisyona dahil edilerek elde edilecek renkler ve yığın etkisi ile oluşturulacak kompozisyonlar ile çok güçlü kareler yakalayabiliriz.

1 Trackback / Pingback

  1. Fotoğraf okuma çalışması | Genç Yorum

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*