2021 Kasım sayımız çıktı!

Endişe etmeli mi?

Genç Yorum Dergisi Kasım 2021 sayısında ülkemiz gençlerinin çokça mustarip olduğu bir konuyu, endişe-i istikbal/gelecek kaygısı meselesini gündemine taşıyor. İnsanın en çok enerji ve umut dolu olması gereken gençlik çağında bütün enerji ve umudunu sömüren bu duygudan nasıl kurtulabiliriz? Belirsizliklerin fazla olduğu dönemde gençler geleceğe nasıl en iyi şekilde hazırlanabilir? Bunlar gibi pek çok soruya cevap aranan bu sayıda;

Kübra Ünüvar’ın dünya ve ülke gündeminden derlediği ilginç haberler, Haber Yorum sayfasında okuyucuyla buluşuyor.

Said Balpetek’in hazırladığı Amerikan Tavukları sayfasında ise “MS 536: İnsanlık Tarihinin En Kötü Senesi” başlıklı yazı yer alıyor.

Kapak yazıları ve konularına gelecek olursak:

Şeyda Sultan Zengin, “Gelecek Kaygımı Ne Yapsam?” başlığını taşıyan yazısında “Rabbimiz de bizden gelecek hakkında düşünmemizi, hazırlık yapmamızı istiyor. Meselâ ahiret de, yolculuğumuzun bir parçası ve ona hazırlık yapmamızı emrediyor. Demek ki gelecek için kaygılanmak kötü bir durum değil, aksine faydalı bile olabiliyor.” diyerek gelecek kaygısının da istikamette kullanılabileceğine işaret ediyor.

Adnan Nacir, “Dış Göçler” başlıklı yazısında ülkemizdeki gençlerin, bilhassa öğrencilerin birçok sıkıntı çektiğini ve bunun sonucunda yurtdışına göçtüklerini, bu durumun tersine dönmesi içinse öncelikli olarak ülkenin iklimini değiştirmek ve fikir hürriyetini tesis etmek gerektiğini ifade ediyor.

Abdulkadir Sinoğlu, “Hangi Geleceğin Kaygısı?” başlığıyla okuyuculara “Dünyanın en mükemmel gelecek ideali, ahireti kazanmak davasından daha mühim değildir. Çünkü dünyanın en korkunç senaryosu, ahireti kaybetmek meselesinden daha endişeye layık değildir. Elbette dünyevî işlerde bu duygular istimal edilebilir fakat ölçüyü sağlamak dünya ve ahiret saadeti içim elzemdir.” diyerek gelecek kaygısının doğru yönlendirilmesi noktasına işaret ediyor.

Edebi Yorum sayfasında ise Lütfiye Kef, “Kalbin Umudunu Dinler Her Zaman” başlıklı yazısında acıların devası olan umudun insan için çok güçlü bir ilaç hükmünde olduğunu edebi bir lisanla dile getiriyor.

Emine Bakırlıoğlu, “Modernitenin ‘Geleceksizleri’: Prekarya” başlıklı yazısında; “Modernizmin insan hayatına soktuğu geçiciliğin ve kullan-at kültürünün eşyalar ile sınırlı kalmayıp insanlar arasında geçerli olmaya başlaması, ekonomiden sosyal ve kültürel alana kadar sirayet eden belirsizlik ve istikrarsızlık hâli kaygıya da toplumsal bir mahiyet kazandırdı.” tespitini yaparak gelecek kaygısının nasıl toplumsal bir problem haline geldiğini okuyucuya aktarıyor.

Nuriye Sultan Kostak, “Vektörel Listeler ve Yavaşça Başlamak” başlıklı yazısında insanın kendini korkutan hedeflere ulaşabilmesi için yavaş ve sakince bir yöntem izlemesinin yararlarına işaret ediyor.

Mustafa Usta, “Siz Hangi İstikbalin Peşinden Koşuyorsunuz?” başlıklı yazısında ahirette ve dünyada rahata kavuşmak için yaratılış gayemize uygun hareket etmemiz gerektiğini ifade ediyor.

Risale-i Nur Külliyatı’ndan alıntılarla hazırlanan Nurlu Yorum köşesinde ise, gelecek kaygısı meselesi külliyattan taranarak okuyucunun istifadesine sunulmuş.

Keçeli’nin Kitaplığı sayfasında da bu ay Süeda Yaşar, “Hayat, Acıdaki Anlamı da Bulmaktır” başlıklı yazısında Viktor E. Frankl’ın “İnsanın Anlam Arayışı” kitabına dair değerlendirmelerini okuyucuyla paylaşıyor.

Öğrenci İşi’nde ise bu ay Beyzanur Çelik, “Fırında Kaşarlı ve Yumurtalı Ekmek” başlığıyla pratik ve lezzetli bir tarif veriyor.

Eskimez Yazı sayfasındaysa Emine Sultan Çakır, “Bir Dergah, İki Hattat” başlığı altında Eyüp’teki Murad-ı Buhari dergahında medfun iki meşhur hattatın; Veliyüddin Efendi ve Mahmud Celaleddin Efendi’lerin mezarlarına yaptığı ziyareti okuyucularıyla paylaşıyor.

Veciz Yorum sayfasında ise Sümeyra Önder, “Gelecek Kaygısı” başlığı altında bu konuyla ilgili ayet, hadis ve düşünceleri aktarıyor.

Erhan Akkaya’nın hazırladığı Foto Yorum sayfasında ise okuyucularımızın gönderdiği fotoğraflar yer alıyor.

Anlamlı Yorum sayfasında Cenk Çalık, “Mana-i Harfi Penceresinden Antik Kentler” başlıklı yazısında antik kentleri gezerken insanların alması gereken dersleri ifade ediyor.

Kitaplık sayfasında M. İsmail Tezer, “Yeni Asya Neşriyat’tan Yepyeni Bir Eser Daha” başlıklı yazısında Yeni Asya Neşriyat’ın yeni eseri olan Fihrist Risalesi’ni okuyuculara tanıtıyor.

“Keyf/ince Lügat” başlıklı yazısında Ali Hakkoymaz edebi fikirlerini okurlarla paylaşıyor.

Farklı Yorum sayfasında Bahri Tayran, “İnsanın İkinci Yaratılışı ile Semavatın Tesviye Edilişinde Sevva Fiili” başlıklı yazısında tefsirlerden ve ayetlerden yardım alarak insanın yaratılışı hakkındaki düşüncelerini okurlarla paylaşıyor.

Zihnin Çarkları sayfasında ise Caner Kut, “Anlam” başlıklı yazısında insan zihnini ve bilinci konu alıyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*