Ulvî bir hakikat: Tesettür

Tesettür; gözlerle başlayan, bedenin, ruhun ve kalbin tamamına nüfuz eden, etmesi gereken, iffet ve haya ile kendini korumak, kendini gizlemek, gayrın nazarını üzerine çekmemek, gözleri haramdan sakınmak, harama nazar etmemek olan ulvî bir hakikat…

Cenab-ı Allah’ın Hafîz ve Settar isminin güzel bir tecellisi olan tesettür hakikatinin altına nice güzel tanımlar yapılabilir. Allah’ın açık ve kesin emri olmakla birlikte tesettür, temelde ahlâkta yeşerip neticesinde örtünmeyi meyve veren, çok anlamlar yüklediğimiz geniş bir meseledir. Bizim tesettürden ne beklediğimizden ziyade tesettür hakikatinin bizden ne istediği daha önemlidir. Bu yüzden hassas ve farklı birçok boyutuyla ele alınması gereken bir konudur tesettür.

Şüphe yok ki tesettürün asıl amacı Cenab-ı Hakkın rızasını kazanmaktır. O istediği ve emrettiği için kul buna boyun eğer. Bununla birlikte pek çok hikmeti ve sebebi de var. Öyle ya, Rabbimiz hiçbir şeyi gayesiz yaratmamış. Kadın-erkek bütün kullar tesettürü fıtraten istediğinden üzerine düşen vazifeyi yapmalıdır. Ancak kadın; yaratılış olarak daha nazik, nazenin, çabuk üzülen, kırılan, incinen bir yapıya sahip olduğu için, başkalarından zarar görmemesi adına Allah kadının tesettürünü daha ayrıntılı izah eder. Çünkü kadın Cenab-ı Hakkın cemal sıfatını üzerinde daha belirgin bir şekilde taşır. Kıymetli olan bir varlığı örten bir elbisesinin olması kaçınılmazdır. Kâinattaki hemen hemen her mahlûkun fıtratında var olan bir hakikati insanda görmemek mümkün değildir. Çünkü insan ahsen-i takvîm (en güzel şekil) üzere yaratılan eşref-i mahlûkattır (yaratılmışların en şereflisi). Evet, tesettür insanı göz hapsinden alır, hür bir insan yapar, özgürleştirir.

Günümüzde insan hem psikolojik olarak hem de toplumsal baskıyla kendine çok yüklenmeye başladı. Özellikle sosyal medya hayatımızın içine o kadar girdi ki insanoğlunu ahlâken sukut ettirdi. Teşhircilik moda oldu. Tesettür dahi dünyevîleşti. Şeair-i İslâmiye olan başörtüsü, maalesef siyasete ve türlü türlü oyunlara malzeme oldu. Nefse gelen çok ağır hâller de işin içine eklenince tesettür algımız tamamen değişti ve içinden çıkılamaz bir hâl aldı.

Yıllardır hâlâ tartışılıyor tesettür meselesi. Çünkü maalesef kapitalist sistem bu zamanda en çok kadını kullanmayı amaçladı ve bunu bir miktar başardı da. Yetmedi, daha başka, türlü türlü ideolojilere malzeme ve reklam yapıldı kadın. O yüzden bugün en çok bu konuyu konuşmamız lazım.

Toplumda cinayetlerin, tecavüzlerin bir nebze olsun azalabilmesi için kadın-erkek bütün toplumun bilinçlenmesi lazım. Düzelme nereden başlayacak diye soracak olursanız, “gençler”den derim. Öyle ya, geleceği, geleceğin çocuklarını şimdiki gençler şekillendirecek. Gençler bilinçlenip kâinatı, olayları, meseleleri ve kitapları doğru okursa eğer, gelecek nesillere daha güzel bir şeyler vadedebiliriz. Umudumuzun tohumlarını sulayıp yeşertecek olan gençlerdir. Onlara bir nebze olsun yol gösterebilmek ve istifadeye medar olması duasıyla…

Ayşenur Akay Sürer

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*