2022 Ocak – Haber Yorum

Uzaktan Eğitimin Gençlere Etkisi

Covid-19 salgınında eğitim-öğretime ara verilmek zorunda kalınmış, uzaktan öğretime geçiş yapılmıştı. Bazı eğitim kurumları yüz yüze devam etse de bazıları uzaktan eğitim vermeye devam ediyor. Peki, uzaktan eğitim sistemi gençleri nasıl etkiledi? DHA’da yer alan habere göre, İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Gökçe Ceran Yıldırım uzaktan eğitim alıp yüz yüze eğitime geri dönen öğrencilerdeki değişiklikleri şu şekilde yorumladı: “Yüz yüze eğitimde öğrencilerin geçmiş kendilikleriyle karşılaşamayacağımız aşikârdır. Her bireyin kendine özgü bir kişiliği vardır ve bireylerin stres faktörleriyle baş etme stratejisi birbirinden farklıdır. Bu noktada, psikolojik sağlamlığı tam bireylerin tüm bu değişimlerden psikolojik anlamda yara almadan sıyrılabildiğini gözlemlemekteyiz. Baş etme stratejileri yetersiz kalmış bireylerde, strese bağlı olarak gelişen birtakım davranışsal problemler gözlemekteyiz.”

Bu durumu aşabilmek için ailelere ve akademisyenlere önerilerde bulunan Yıldırım şunları söyledi: “Yeni üniversiteli olmuş öğrencilerimizin ilk kez girecekleri bir ortamdan duydukları kaygıya, yeni insanlarla tanışmanın ve uzunca bir ev sürecinden sonra sosyalleşmenin endişesi de eklenebilmektedir. Bu noktada akademisyenlere ve ailelere önerilerim; geri dönüşte üniversite öğrencilerine yönelik öğrenci merkezli destek programları oluşturarak onlara stresle baş etme noktasında destek sağlamak, öğrencileri uygun şekillerde gereksinimlerine göre yönlendirmek ve belirsizlikleri olabildiğince sonuca ulaştırmak olacaktır.”

Aslında bu dönemde gençlerin en büyük sorununun programsızlık olduğu da göze çarpmaktadır. Ve bu noktada kendi yaşadığı dönemde gençlerle iç içe bulunan Zübeyir Gündüzalp’in şu tavsiyelerine kulak vermek faydalı olacaktır:

“Pazartesi günü başlarım, yahut yarın sabah başlayacağım” sözünü hiçbir zaman söylemeyiniz.

Müsbet ve meşru, faydalı ve yapıcı bir düşünceyi hemen harekete getiriniz. Onu hemen ve derhal yapmak en iyi başlangıçtır. Başınızda daima şu düşünceyi tutunuz: “Hiçbir vakit acelem olmadığı gibi, fazla işim de yok. Gayemi biiznillah elde edeceğim. Hedefime ulaşacağım. Maksadımı tahakkuk ettireceğim. Bu husustaki imanım tamdır ve etemdir.” Her sabah beş dakika içinde, bütün yapacağınız işlerin programını yapınız. Çok günler program münderecatını yerine getiremezseniz veya bir kısmını yapsanız dahi bu usulü terk etmeyiniz. Her gün devam ediniz.

Yaptıklarınızı okudukça sizdeki hasıl olan zevk ve şevk, hamd ve şükür size sihirli bir gayret ve kuvvet verecek ve bu amelinizdeki sebat ve sabrınız, sizi, aşk ve iştiyakında olduğunuz meşru işlerin tamamını başarmaya kavuşturacaktır.

Japonya’da Ezan Çalıştayı

Japon Etnomüzikolog Doç. Arisawa Şino, Japonya’nın başkenti Tokyo Camii’nde katıldığı ezan semineri sonrası öğrencilerinin ezanla tanışmasını, müzik kariyerlerini çeşitlendirmelerini istediğini söyledi. Tokyo Gakugei Üniversitesi (TGU) Öğretim Görevlisi Arisawa, Tokyo Camii Diyanet Türk Kültür Merkezinde katıldığı “ezan ve makamları” seminerini, bölüm öğrencilerine de aldırdı. Seminerin üniversitede müzik eğitimi alan yerli ve yabancı öğrencilere verilmesi için Arisawa, Tokyo Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Muhammed Rıfat Çınar’ı davet etti. AA’da yer alan habere göre Çınar, “İslam, ezan ve makamları” seminerinde, inancın temellerinin yanı sıra ezanın Müslüman ülkelerdeki okunuşu ve makam farklılıklarını üniversite öğrencilerine uygulamalı anlattı. Arisawa, Tokyo Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Muhammed Rıfat Çınar’ı üniversiteye davet ettiğini belirterek bunun öğrenciler için “müzikal ve sanatsal olarak daha derine inmek amacıyla” iyi bir fırsat olacağını tahmin ettiğini vurguladı. Öğrencilerin, seminerden önce İslam’ı “kadın-erkek ayrımcılığı yapan ve klişeleri olan bir din olarak” düşündüklerine işaret eden Arisawa, seminer sonrasında ise bu yöndeki görüşlerinin değiştiğini de ifade etti. Ayrıca, Müslüman bir temsilciyle somut anlamda buluşup, soruları cevaplandıktan ve ezan sesini dinledikten sonra öğrencilerinin “önceki korkunç ve gizemli izlenimleri”nin yok olduğunu da söyleyen Arisawa, Ezan çalıştayı düzenlenmesinin faydalı olacağını ve mezunların müzik kariyerlerini çeşitlendirme fırsatı bulabileceklerini belirtti. Ve “Bu konuda iş birliği yapılırsa müteşekkir olurum.” dedi.

Ezan semineri sonrası görüşleri paylaşan öğrenciler de oldu. Ezanı ilk kez duyduğunu belirten 1. sınıf öğrencisi Abe Haruka, “Muhteşem bir kültür açısı… Ses yoluyla insanlara bir şey aktarıldığını ve bunun kalbe dokunabilen bir şeyler olduğunu hissettim.” dedi.

Ezanın bir müzikten ziyade verdiği mesajları anlayan ve hisseden Japonya gençleri Risale-i Nur eserinde geçen şu ifadeleri akıllara getirdi: “Evet, dağınık bir vaziyette bulunan efradı büyük bir sevinçle içtimaa sevk ettiren malûm âletin sesi gibi, âlem sahrasında dağılmış insanları cemaate dâvet eden ezan-ı Muhammedînin (asm) o tatlı sesiyle, ibadete ve cemaate bir meyil, bir şevk husule gelir.”1

Dipnot:
1) Bediüzzaman Said Nursi, İşârâtü’l-İ’caz, Y.A.N., s.61.

KISA HABERLER

*Twitter, bireylerin rızası olmadan paylaşılan fotoğraf ve videoların platform kurallarına aykırı hale getirildiğini ve talep olduğu takdirde kaldırılacağını açıkladı.

*Adana Okyanus Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Melisa Boz ve Lider Efe Yoğun’un hazırladığı, karaturp, nar kabuğu ve turunçgil kabuğu özütlerinin kansere neden olan enzime etkisiyle ilgili proje, dünyanın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan Global Competitionfor Life Sciences (GloCoLis) 2021’de birinci oldu.

*Ankara Üniversitesinde, yutma güçlüğü (disfaji) çeken bireyler için 3 boyutlu (3D) gıda yazıcıları kullanılarak fonksiyonel gıda üretimi yapıldı.

*Hüsnühat sanatı, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydedildi. Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listelerindeki unsurlarının sayısı 21’e ulaştı. Ülkemiz Kültürel Miras Listelerine en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasında yer alıyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*