2022 Şubat – Amerikan Tavukları

Ne Amerikan Tavukları kadar gereksiz ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler…

ALTIN KAN: 0 RH-NULL

Herkesin temelde bildiği 8 kan grubu vardır. Ancak bir tanesi nadir olduğu için bu gruplara dahil edilmemiştir. Bir çok kişi AB rh– kan grubunun en nadir görülen kan grubu olduğunu düşünse de ancak dünyanın en nadir görülen kan grubu altın kan (Golden Blood) olarak bilinen 0 RH-null kan grubudur. 0 Rh-null ilk olarak 1961’de Avustralya’da bir kadında görülmüştür. Paris’deki Ulusal İmmünohematoloji Laboratuvarı Direktörü Dr. Thierry Peyrard, gözlemde bulunduğu bu kan için, “RhNull’u bir şeye benzetmemiz gerekirse bu altın olacaktır. Bu resmen altın kan” demiştir.

0 rh-Null olarak isimlendirilen bu kan grubu, 2010 yılında ciddî araştırmalar yapılarak dünya üzerinde kaç kişide olduğu tespit edilmiştir. 0 rh-Null dünyada sadece 43 kişide (0 Rh-null % 0,0000006) olduğu tespit edilebilmiştir. Şu anda dünya üzerinde aktif olarak sadece 9 bağışçısı vardır. Bu kan grubunu “altın kan” yapan sadece az kişi de olması değildir. Bu kanda normal insanlarda bulunan bazı antijenler bulunmuyor ve bu kan grubundaki insanlar bağışçı olduklarında kanı verilen kişiye şifa vesilesi olduğu gözlemlenmiştir. Herkese kan verebilir, ancak sadece kendi kan grubundan kan alabilir. Bu kişilere kan nakli esnasında uygun bir bağışçı bulmak oldukça zor, hattâ imkânsız diyebiliriz. Bağışçı sayısı çok az olduğu için aşırı dikkatli bir hayat yaşamak zorundadırlar.

Kan Grubu Dağılımı

AB negatif %1

B negatif %2

AB pozitif %4

0 negatif %6

A negatif %6

B pozitif %9

0 pozitif %35

A pozitif %37

0 Rh-Null %0,0000006

CEHENNEMİN KAPISI
(Darvaza gaz krateri)

Yer, Türkmenistan’ın Ahal vilayetindeki Darvaza ilçesindeki Karakum Çölü’nde yer alan bir gaz krateri çukuru.

Darvaza bölgesi doğalgaz açısından zengin oluşundan dolayı, soğuk savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) jeologlarını 1971’de buraya çekmiştir. Petrol ve doğalgaz aramaları sırasında sondaj yaparken, sondaj kulesinin altındaki zeminin çökmesiyle göçük meydana gelir ve aniden zehirli olduğu düşünülen bir gaz (metan gazı olduğu tahmin ediliyor) yayılmaya başlar. Gazın etkilerini kısa yoldan azaltmak için Sovyet jeologlar gazın tükeneceği ümidiyle tutuşturmaya karar verirler. Birkaç gün içinde yangının yakıtı tüketeceğini umarken uzun bekleyişlerin sonunda bırakıp giderler. Ara ara söndürme girişimleri yapılmış ama başarısız olmuştur. O günden beri 51 yıldır ateş hiç sönmemiş. Ne zaman söneceği de bir soru işaretidir.

Darvaza’nın yerlileri bu ateşler içerisinde yanan, sönmeyen gaz krateri çukuruna “Cehennem Kapısı” adını koymuşlar. Ortaya çıkan bu çukurun 70 metre çapa ve 30 metre derinliğe sahip olduğu söyleniyor. Ateşin de yaklaşık 400 derece olduğu düşünülüyor. Çukura giren ilk insan National Geographic kâşifi Geroge Kourounis’ dir. Geroge Kourounis, 2013 yılında yaptığı keşifte kuyunun içerisinde yüksek bir gürültü olduğunu söyledi. Bunun, yüksek basınç altında yanan gazın sesi olduğu düşünülüyor. Geroge Kourounis son olarak gaz kriterinin içinde hiç duman bulunmadığını ve insan görüşünü etkileyen hiçbir engelin olmadığını da dile getirmiştir.

Türkmen yetkililer, ülkenin turizmi açısından Cehennem Kapısı’na çok umut bağlamışlardır. Cehennem kapısını görmeye yılda 12-14 bin arası turist gelmektedir. Türkmenistan hükümeti hayat barındırmayan bu bölgeyi, extrem sporlarının yapıldığı turizm merkezlerinden biri olarak dünyaya tanıtmak istiyor.

Bir Turistin Notu: “Dünyanın en büyük, hiç sönmeyen kamp ateşinin başında 1 gece kamp yapmanızı tavsiye ederim.”

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*