2022 Şubat – Haber Yorum

Hollywood yıldızlarından Emma Watson’a Filistin desteği

Hollywood yıldızları, Filistinli protestocularla dayanışma mesajı yayınlamasının ardından İsrailli yetkililerin eleştirilerine maruz kalan Emma Watson’a destek verdi.

Aralarında Mark Ruffalo, Susan Sarandon, Peter Capaldi ve Charles Dance’in de bulunduğu birçok ünlü isim, Harry Potter film serisinin yıldızı Emma Watson için Filistin ile dayanışma mesajı içeren bildiri yayımladı.

Artists for Palestine UK platformunda paylaşılan bildiride, “Uluslararası hukuk çerçevesinde insan hakları için mücadele eden Filistinlilerle anlamlı dayanışmaya ve ‘Dayanışma bir eylemdir’ ifadesine katılarak Emma Watson’ın yanındayız” ifadeleri kullanıldı.

Watson geçtiğimiz hafta Instagram hesabında Filistinli protestocuların “Dayanışma bir eylemdir” yazılı pankartını gösteren bir fotoğraf paylaşmıştı.

Watson’ın gönderisi İsrailli yetkililerin tepkisini çekmiş; Binyamin Netanyahu hükümetinin eski bakanlarından Danny Danon, Watson’ı antisemitizmle suçlamıştı.

Bebeklere en çok Muhammed ismi verildi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 2021’de doğan erkek bebeklere en fazla koyulan isim Muhammed oldu.

Belçika İstatistik Kurumunun verilerine göre, Brüksel’de geçen yıl dünyaya gelen 18 bin 430 bebeğe Muhammed adı verildi.

“Jean” ismi 6 bin 89 bebeğe koyulurken 4 bin 166 bebek “Ahmed”, 4 bin 60 bebek “Philippe” adını aldı.

Başkent Brüksel bölgesinde geçen yıl doğan erkek bebeklere koyulan isimler arasında ilk 5 sırada Müslüman isimleri yer aldı. Kız bebeklerde ise ilk 5 isim sırasıyla Maria, Marie, Fatıma, Anne ve Sarah olarak kaydedildi.

Bazı yorumcular bu gelişmeleri “Avrupa’nın İslâm’a hamile olduğu” şeklinde yorumluyorlar.

Günde 5 saatimiz mobil uygulamalarda geçiyor

Mobil uygulamaların kullanımını takip eden App Annie isimli şirketin yaptığı araştırmaya göre insanlar günde ortalama 4,8 saati mobil telefonlarında geçiriyor.

İngiltere’nin medya denetim kurumu Ofcom, 2020 yılında benzer bir oran tespit etmişti, ancak onların verilerine televizyon izleme süresi de dahil edilmişti.

App Annie’nin yaptığı araştırmaya göre insanlar 2021 yılında mobil uygulamalara 170 milyar dolar harcadı, uygulamalar 230 milyar defa indirildi.

App Annie’nin Genel Müdürü Theodore Krantz, “Büyük ekranlar yavaş yavaş yok oluyor, cep telefonları neredeyse her alanda rekor kırmaya devam ediyor” diye konuştu.

Hindistan, Türkiye, ABD, Japonya, Meksika, Singapur ve Kanada’da yapılan çalışma, mobil uygulamalarda geçirilen zamanın ortalama 4 saat 48 dakika olduğunu, bunun 2019 yılına kıyasla yüzde 30 yükseldiğini tespit ediyor.

Brezilya, Endonezya ve Güney Kore’de bu sürenin 5 saati aştığı belirtiliyor.

Mobil uygulamalarda geçirilen her 10 dakikadan 7’si sosyal medya, fotoğraf ve video uygulamalarında harcanıyor.

Vaktimizin büyük bir kısmını sosyal medyada harcadığımız bir gerçek. Bu yüzden sosyal medyaya ve mobil uygulamalara ayırdığımız zamanı iyi yöneterek bu mecraların malayani yönüne değil, bilgilendirici ve faydalı kısmına odaklanırsak vaktimizi daha verimli bir şekilde değerlendirmiş oluruz.

Hava kirliliği yüzünden ‘endüstriyel kar’ yağdı

Fransa’nın iç bölgelerinde yer alan Lyon kenti yakınlarındaki Saint-Priest, Villefranche-sur-Saône ou Vaulx-en-Velin kasabasında hava kirliliğine bağlı olarak endüstriyel kar yağdı.

Hava tahminlerinde öngörülmemesine rağmen hava kirliliği sonucu beklenmedik kar yağışı, bölge halkında şaşkınlığa neden oldu.

Lyon Meteoroloji İdaresi, kar yağışının endüstriyel hava kirliliği yüzünden gerçekleştiğini duyurdu.

Soğuk hava dalgasıyla birlikte yerleşim yerlerinde ve sanayi bölgelerinde daha fazla yakıt harcanması, araç trafiği yüzünden yaşanan hava kirliliği bölgedeki beklenmedik kar yağışına gerekçe olarak gösterildi.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*