Kısa Yorum – 2022 Şubat

Kısa Yorum sayfamızda sizden gelen çalışmaları yayınlamaya devam ediyoruz. Çalışmaları yayınlanan arkadaşları tebrik ediyoruz…

İNSAN

İnsan hem anatomistlerin incelediği bir kadavra hem psikologların ve felsefecilerin üzerine düştüğü bir varlık hem de kendi içimizde gözlemlediğimiz fakat halen bir kalıba sokamadığımız ve belki de bir kalıba sokulmayacak kadar büyük ve belki de bir kalıba sokulmayacak kadar küçük bir canlı. İnsan geleceğine yön verebilir, kendini yenileyebilir, kendisine engel olacak korku ve endişelerini geride bırakabilir ancak geçmişini asla değiştiremez. Gerçekten var olup olmadığını sadece kendimize göre tanımladığımız tüm duyguları geçmişine yönelik hissedebilir. Belki de hissetmez. Fakat gerçek şu ki kendisine verilmek istenen tüm dersleri eninde sonunda bir gün alır. Kimi zaman bu dersi niyetinden alır, kimi zaman bir meraktan. Hepsinin temelinde insan vardır.

Kalıcı olmasa bile her şeye zamanla alışırsın, iki insan aynı şeye bakıp farklı şeyler görür, mantık inancın önüne geçer, bazı insanlarla arandaki bağ çoktan kopmuştur, kim senin yanındaysa aslında biraz da osundur.

Bazı şeyleri erken öğretirler, bazılarını geç. Ama şunu da biliyorum ki öğrendiklerin yeniden hata yapmanı engellemez.

Sudenaz GÜNGÖRMEZ

 

BİR KAPI KAPANIR, BİR KAPI AÇILIR

Her birimiz farklı hayatlar yaşamaktayız. Bu hayat yolculuğunda karşımıza büyük küçük engeller çıkar. Kimimiz bu zorlukların üstesinden nasıl gelebileceğimizi biliriz fakat kimimiz için ise hatalarımız henüz birer tecrübedir. Başta esas zorluk hayatımızda olup biten problemler de değildir. Karşılaşmış olduğumuz problem karşısında aldığımız tavırdır. Burada kastedilen, imtihan meydanında olduğumuzun şuuru ile bakabilme istidadına sahip olabilmektir. Buna iman penceresinden bakabilmek de diyebiliriz. Kısaca doğru bir bakış açısına sahip olduğumuzda bulunduğumuz olumsuz durumu olumluya tebdil ettirebilmek mümkündür. Böylelikle hayatımıza müsbet manada yön vermiş oluruz. Fakat hakikatten sıyrılmış, tek yönlü bir bakış açısı ise elimizdeki büyük fırsatları kaçırmamıza sebebiyet verebilir. Hem ünlü düşünür Graham Bell ne demiş: “Bir kapı kapandığında, başka bir kapı açılır. Ama biz genellikle kapanan kapıya pişmanlıkla bakakaldığımız için, açılan yeni kapıları göremeyiz.” İşte ifade ettiği gibi açılan yeni kapıları görebilmek için doğru yerden bakmak gerekiyor. Bazen de doğru yerden bakmışızdır ama kapının açılmasının henüz vakti gelmemiştir.

Nursena SELÇUK

 

NAHÇİVAN

Yoluna süt dökülmüş

Açmış ayçiçekleri.

Dağına kuş tünemiş

Güz kokmuş göğü yeri.

Şiirlerle büyüsün

Evlatların, Nahçivan.

Gül suyuna yatırsın

Gül yüzlü anneleri…

Muhammet Baran ASLAN

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*