Arınma ve huzur ayı: Ramazan

Merhaba değerli okurlar,

Ne kadar farkındayız bilmiyoruz ama zaman çok çabuk geçiyor. Saatler günleri, günler ayları, aylar yılları kovalıyor. Hergün ömür takviminden bir yaprak yere düşüyor. İnsanın en kıymetli varlığı ve sermayesi olan ömrü geri gelmemek üzere hızla eriyor. Peki, elimizde geriye ne kalıyor? Ömrümüzü, hayatımızı, sermayemizi nerelerde hangi işlerde kullanıyoruz? Önümüzde ebedî bir hayatın olduğunun ne kadar farkındayız? O hayatta lazım olacak şeyleri tedarik etme konusunda ne durumdayız? Her an bu dünyadan gitme ihtimali ile karşı karşıya olduğumuzun ne kadar şuurundayız?

Bu fânî dünya hayatını çok iyi değerlendirmek ve ebedî hayatta rahat edebilmek için bu ve benzeri sualleri sık sık nefsimize sormamız gerekiyor.

Yine pandeminin ve dünyada meydana gelen sıkıntılı hadiselerin etkisi altında geçen bir yılın ardından tekrar 11 ayın sultanı ile buluştuk. Geçen bir yıllık süre zarfında tanıdığımız, sevdiğimiz pek çok kimse aramızdan birer birer ayrılıp ahirete irtihal etti. Dârü’l-hizmetten dârü’l-ücrete geçti.

Sırasını bekleyen bizler için Ramazan, ömür sermayesini değerlendirmek ve ahirette büyük mükâfatlara mazhar olabilmek adına çok büyük fırsatları barındırıyor. Namaz, oruç, Kur’ân okuma, zekât, ilim öğrenme vd. bu ayda yapılacak ibadetler ile ebedî bir hayatı/gençliği kazanmak mümkün. Özellikle yapılan her hayra 30 bine kadar sevap verilen, seksen senelik bir ömrü kazandırabilen Kadir Gecesini en güzel şekilde değerlendirmek gerekiyor.

Bu ayki dergimize gelecek olursak; kapak yazılarımızda Ramazan ayını ferdî-içtimaî, maddî-manevî olmak üzere farklı boyutlarıyla ele aldık.

Ramazanın günahlardan kurtulmak cihetiyle manevî bir temizlik ve arınmaya vesile olmasına, Ramazanda Kur’ân’ı ve tefsirlerini okuyarak, ayetlerin manalarıyla amel ederek nefsî ve ahlâkî kirlerden temizlenmeye, yani Kur’ân’ın nefisleri tezkiye edici yönüne dikkat çekmeye çalıştık.

Ramazan orucu ile insanın cismanî olarak vücudundaki fazlalıklardan, müzahrefattan kurtulmasına; orucun insan vücudu ve organları üzerindeki olumlu etkilerine, zor şartlara hazırlayan bir nevi idman olması hususuna değindik.

Ayrıca Ramazanın toplum hayatıyla ilgili faydalarına değindik. Ramazandaki oruç ve yardımlaşmayla meydana gelen manevî atmosferin, asayişi temin edici ve suç oranlarını azaltıcı etkisini ele aldık.

Toplumsal barışın âmillerinden olan zekâtla ilgili bir yazımız da var ki, Ramazanda malların zekâtla temizlenmesine değiniliyor. Fakirlerin kin, kıskançlık gibi duygularının; zenginlerin ise hırs ve cimriliklerinin zekâtla temizlenmesi hususundan bahsediliyor.

Diğer bir yazımızda ise, iktisatlı bir hayat yaşayabilmemiz için Ramazan ayının ikaz edici fonksiyonuna değiniliyor.

Diğer köşelerimiz de her zamanki gibi bu ayda farklı konularla sizlerle birlikte olacak.

* * *

Birkaç hatırlatma:

Dergimizin aynı zamanda bir de internet sitesi bulunuyor (https://www.gencyorumdergisi.com/). Yani dijital ortamda aktif bir şekilde faaliyet gösteriyoruz. İnternet olan heryerde dergimizin dijital versiyonuna ulaşabilirsiniz. Ayrıca her ay dergimizde yayınlanan yazılı ve görsel çalışmaları sosyal medya hesaplarımızdan günlük olarak düzenli biçimde paylaşıyoruz. Sizlerden istirhamımız, sosyal medya hesaplarımızı takip etmeniz, paylaşımlarımızı “like, retweet, repost…” ederek bizlere destek olmanızdır. Neşretmeye çalıştığımız hakikatleri daha çok kişiye ulaştırabilmek için dijital ortamın kolaylıklarından en iyi şekilde faydalanmamız gerekiyor.

İkinci olarak, Genç Yorum sayfalarının yeni yazar ve çizerlere her zaman açık olduğunu tekrar hatırlatalım. Özellikle Kısa Yorum köşemize yazı ve şiirlerinizi, çizim yapan arkadaşlarımız da görsel çalışmalarını editor@gencyorumdergisi.com adresi üzerinden bize gönderebilirler.

* * *

Ramazan ayının huzur veren ikliminde arınıp; bu aydan hem dünyevî hem uhrevî bakımdan en iyi şekilde istifade edebilmek duasıyla Ramazanınızı ve bayramınızı tebrik ediyoruz.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*