Göz rengi ne olursa olsun, mazlum mazlumdur

Günlerdir Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ve Ukrayna halkına yaptığı zulme şahit oluyoruz. Aslında bu bir ilk değildi insanlık için. Yıllardır Irak’ta, Suriye’de, Yemen’de, Filistin’de, Afganistan’da milyonlarca insan ABD’nin, Rusya’nın, İsrail’in ve diğer zalim ülkelerin veya ülkelerin başındaki zalim diktatörlerin zulmüne maruz kalıyor. İnsaniyetin gerektirdiği davranış hepsine tepki koymak, zalime her zaman zalim diyebilmektir. Mazlum bizden(!) ise tepki göstermek ikiyüzlülüğün en somut halidir. Hepiniz hatırlarsınız, Pakistanlı bir genç, işgal başlamadan 10 ay önce İsrail’in Filistin’i bombalamasını destekleyen Zelenski’ye “Rus uçakları Kiev, Kharkiv ve Odessa’yı bombaladığında bunun ne kadar acı verdiğini o zaman anlarsın” demişti. Ve kader Pakistanlı genç HissamUllah Baig’i haklı çıkardı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı üzerine bu ikiyüzlülüğe şahit olduk hepimiz. Şimdiye kadar İslam âlemindeki Müslümanlara ve özellikle Ortadoğu’da yapılan zulümlere karşı hiçbir yaptırımda bulunmayan Avrupa ve Amerika Rusya’yı birçok alanda yaptırım yağmuruna tuttu. Elbette olması gereken budur ancak bu bütün insanlık için geçerli olmalı değil midir? Çünkü göz rengi ne olursa olsun, mazlum mazlumdur. Bir ülke bir ülkeyi işgal ediyor ancak Avrupalı kendinden değilse sanki orada insanlar değil de kuşlar yaşıyormuş gibi üç maymunu oynuyor. Görmüyor, duymuyor ve bilmiyormuş gibi davranıyor… Orada yaşayan sadece kuşlar dahi olsa yapılan yine zulümdür.

Bu konuda Bediüzzaman’ın “Avrupa ikidir” tespiti ışığında bütün Avrupa için bir genelleme yapmamak ile birlikte bir öz eleştiri de yapılması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa kendi açısından olaya baktığında “Bana ne sizin coğrafyanızda olan bitenden. Ben kendi coğrafyamdaki insanların hayatlarından sorumluyum” gibi politik ama insanî olmayan bir tutum içinde olabilir. Burada irdelenmesi gereken ise şudur: Biz neden kendi coğrafyamızdaki insanların hayatını koruyamıyoruz? Biz de kendi ittihadımızı, birliğimizi oluşturalım ki aynı kültürü paylaştığımız insanları onlara muhtaç etmeyelim. Öyle değil mi?

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*