2022 Temmuz – Haber Yorum

Belçika’da Helâl kesim yasağı kabul görmedi

Belçika’nın başkent Brüksel Bölgesi Parlamentosu helâl kesimin yasaklanmasını öngören yasa tasarısını reddetti.

Belçika Diyanet Vakfı Genel Müdürü ve Belçika İslâm Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Coşkun Beyazgül, yaptığı açıklamada, Brüksel Başkent Bölgesinde helâl kesimin yasaklanmasına ilişkin tasarının reddedildiğini söyledi.

Müslüman ve Yahudî toplumun temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının bu konuda büyük mücadele verdiğini, parlamentoda kendilerine sorulan soruları yanıtladıklarını ifade eden Beyazgül, “Bunun neticesinde böyle olumlu karar çıktı. Demokrasinin, insan haklarının, temel hak ve özgürlüklerin, dinî özgürlüklerin muhafazası anlamına gelen bir karar oldu.” diye konuştu. Beyazgül, ülkenin Valon ve Flaman bölgelerinde çıkarılan yasalara karşı hukuk mücadelesinin süreceğini vurgulayarak, Belçika İslam Koordinasyon Kurulunun konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdığını hatırlattı.

Belçika’da Flaman ve Valon bölgelerinden sonra, helâl kesimin yapıldığı tek bölge olan Brüksel Başkent Bölgesinde Parlamento, söz konusu yasağı geçen ay gündeme almıştı. Yasağa karşı online kampanya başlatılmış, 127 bin imza toplanarak Parlamentoya sunulmuştu.

Belçika Diyanet Vakfı Başkanı Coşkun Beyazgül’ün de dediği gibi bu karar hem dinî vecibelerini yerine getirmek isteyen dindar insanların haklarının korunması hem de demokrasi ve özgürlüğün muhafazası anlamına geliyor.

Sadio Mane: Allah’a saygı duyan biriyle evlenmek istiyorum

Liverpool’un Senegalli yıldızı Sadio Mane, evlenmek istediği kadının özelliklerine dair açıklamalarda bulundu.

Gösterişten uzak yaşam tarzıyla sadece kendi takım taraftarlarının değil, çoğu futbolseverin takdirini kazanan Mane, yaptığı bir açıklamada evleneceği kadının Allah’a saygı duymasını ve sosyal medyaya bağımlı olmamasını istediğini belirtti.

Eş seçme konusunda herkesin farklı tercihleri olduğunu söyleyen Mane, kendi tercihinin ise Allah’a saygı duyup ibadet eden ve sosyal medyada olmayan bir kadın olduğunu ifade etti.

Lübnan’da öğrendikleri Türkçe ekmek kapıları oldu

Lübnan’da Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde Türkçe öğrenen Lübnanlılardan bazıları bu sayede şirketlerde çalışma fırsatı elde ederken bazıları da Türkiye’ye gelip kendi işini kuruyor.

Beyrut Yunus Emre Enstitüsünün 10 yıldır Lübnan’ın 30 noktasında açtığı kurslarda yaklaşık 15 bin Lübnanlı, Türkçe öğrendi. Çalışma hayatında Türkçe bilmenin avantajını kullanan bazıları bu sayede yeni bir geçim yolu buldu.

Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrendikten sonra İstanbul’da kurduğu kendi şirketinde çalışan Lübnanlı iş kadınıYumna Faraşa, Türkçenin kendisi için bir ekmek kapısı olduğunu, işini çok kolaylaştırdığını ve Türkiye’ye gelip iş kurduğu için kendisini çok şanslı hissettiğini ifade etti.

Faraşa gibi Lübnan’da Türkçe öğrendikten İstanbul’a gelip şirket kuran girişimcilerden biri olan Ahmed Canbeyiş hayatında Türkçe bilmenin kendisine büyük avantaj sağladığını söyledi.

Brüksel’de alkol yasağı genişledi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Evere Belediyesi, kamuya açık alanlarda alkol kullanımını yasakladı.

Evere Belediye Başkanı Ridouane Chahid tarafından alınan karara göre, alkol oranı yüzde 1,2’nin üzerindeki içecekler 20.00-07.00 saatlerinde satılamayacak.

Benzer yasak ilk olarak Şubat 2020’den itibaren Brüksel’in merkezindeki turistik bölgeler için, gece yarısı ile sabah saatleri arasında uygulanıyordu.

Ekim 2021’de “alkolsüz bölge”nin sınırları yeni cadde ve sokaklar eklenerek genişletilmiş, yasağın süresi 24 saate çıkarılmıştı.

Yasaklı bölgede alkol tüketirken yakalanmanın cezası 350 avro.

Söz konusu karar, şehrin merkezi bölgelerinde alkollü kişilerin yol açtığı güvenlik sıkıntısı ve gürültü nedeniyle gelen şikâyetler üzerine alınmıştı.

Bütün kötülüklerin anası olarak adlandırılan ve insanın sadece kendisine değil, çevresindekilere de zarar vermesine neden olan alkolün Avrupa’da bir belediye tarafından kamuya açık alanlarda yasaklanması oldukça sevindirici bir haber. Umarız bu tarz haberlerle daha sık karşılaşırız.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*