Önce sağa, sonra sola

Geçen yılın 3 Ekim’inde Sirkeci’deki bir dergi fuarına stant görevlisi olmak üzere dershaneden yola çıkarken, mu’tadım olduğu üzere muavvizeteyn1 surelerini ve hadislerde geçen kuvvetli dualardan birkaçını2 okuyup üflemeyi ihmal etmemiştim. Bu duaları okumak adeta zırhı, silahı kuşanıp öyle dışarı çıkmak gibi olduğu için ehemmiyet verdiğim gibi, başıma ani bir musibet gelmeyeceğinin de bir temini olurlar benim için. Hâl böyle iken otobüsle Cevizlibağ’a gittim, otobüs durağından tramvay tarafına geçeyim derken sağa baktım -ya da baktığımı zannettim- karşıya geçmek üzere sağ ayağımı yola atar atmaz KÜT! Yere çakılıyorum. Etraf kararıyor, nefes alamıyorum. Üstümü başımı düzeltmeye çalışarak kendimi yolun kenarına, kaldırıma çekiyorum. Ellerim dizimde, sakinleşmeye, nefesimi toparlamaya çalışıyorum. Ağzımdan yine dualar dökülüyor fakat zihnimde bir soru; evden çıkmadan okuduğum duaları okuyanın başına ani musibet gelmezdi hani?

Az ileride motosikletiyle bana çarpıp yere devrilen abi topallayarak geliyor; “Abla iyi misin?” “Ben iyiyim, siz iyi misiniz?” Etrafta meraklı amcalar toplanmaya başlıyor, “Abla ambulans?” falan diyorlar ama görünürde kanama yok, ayağım ağrıyor tek. İstemiyorum öyle bir şey. Ne yapacağımı pek de bilemeyerek tramvaya biniyorum. Babam Çapa Acil’e gitmemi söylüyor. Ben oraya varana kadar bu kaza haberi aile içinde yayılıyor, duyan herkes arıyor tabi. Herkese aynı hikâye anlatılıyor; “Nasıl oldu anlamadım. Adımımı attım ve KÜT!”

Hafif topallayarak hastaneye giriyorum, olanca normalliğiyle “Kolay gelsin, bana motosiklet çarptı” sözüme karşın bunu duyan herkes hayretle “Motosiklet mi çarptı?!!” tepkisini veriyor. Normalde bayağı tehlikeli bir şey sanırım. Hamdolsun benim baş ve karın bölgem darbe almadığı için ciddi bir problem olmadı. Fakat yine de bir sürü kan tahlili, ultrason, röntgen vs. tetkikleri yapıldı. Neticede hiçbir ilaç almadan, sadece kantaron yağı kullanmak suretiyle bu kazayı atlatmış olduk.

Benim bu kazadan sonra tefekkür ettiğim birkaç mesele oldu. Öncelikle; kaza geliyorum demez. Ölüm de geliyorum demez. O sabah yola çıktığımda, hele de stantta görevli olmaya gidiyorken, bana bir motosiklet çarpacağı asla aklıma gelmezdi. Yani genel olarak hayatımın hiçbir anında bir motosikletin bana çarpacağını beklemezdim. Acaba ölüm de böyle âni mi gelecek? Hiç beklemediğimiz, ne alâka dediğimiz bir anda?

Bir diğer tefekkür ettiğim mesele de şu oldu; o kuvvetli duaları okuyorum diye başıma bir şey gelmeyecek değil. Belki başıma bir şey gelse bile tesir etmeyecek, zarar vermeyecek. Yoldan geçerken motosiklet çarpacak misal, ama bir şey olmayacak. Nasıl ki öyle oldu…

* * *

Eskimez Yazı giderek “Bu da böyle bir anımdır” köşesine dönüşüyor gibi. Bilmem okurlar bu durumdan memnun mu, fakat herhalde böyle olmalı. Fıtrî seyrini bozmuyor, okurları Allah’a emanet ediyorum.

 

Dipnot:
1) Kur’ân-ı Kerîm’in Felak ve Nâs olarak adlandırılan 113 ve 114. Surelerine “Muavvizeteyn/Muavvizetân” denilmiştir.…Bir rivayete göre Resul-i Ekrem Felak ve Nâs surelerini kastederek, “Bana bazı ayetler indirildi ki benzerleri görülmemiştir: el-Muavvizeteyn” demiştir.
(TDV İslam Ansiklopedisi, Muavvizeteyn)
2) Bu kuvvetli dualardan ilki, tee Hz. İbrahim’in (as) oğulları için okuduğu dua ki, Peygamberimiz de torunları Hasan ve Hüseyin için okumuştur.
“İbn Abbas’tan (ra) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (asm) Hasan ile Hüseyin için dua ederek şu sözlerle Allah’a sığınırdı:
أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللّٰهِ التَّامَّةِ، مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لَامَّةٍ
(Her tür şeytandan, haşereden, kem nazardan Allah’ın tam kelimelerine -sonsuz iradesine ve hükmüne- sığınırım) Sonra da ‘Atanız İbrahim de bu duayı oğulları İsmail ile İshak için yapardı’ derdi.” [Buharî, Enbiya, 10]
İkinci dua ise:
بِاسْمِ اللّٰهِ الَّذ۪ي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِه۪ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَٓاءِ وَ هُوَ السَّم۪يعُ الْعَل۪يمُ
Manası: O Allah’ın adıyla ki, Onun ismiyle birlikte yerde ve gökteki şeylerin zararı dokunmaz. O her şeyi işitir ve bilir. [Tirmizî, Deavât, 13]
Bu duanın da şöyle bir ehemmiyeti var: Rivayette geçtiğine göre Resulullah (asm) şöyle buyurdu: “Kim her sabah ve her akşam üç defa bu duayı okursa ona hiçbir şey zarar vermez.”
İhtar: Bu dualar çok çok kıymetli. Ben siz olsam bu duaları muhakkak ezberler, sabah-akşam okurdum.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*