2022 Eylül – Haber Yorum

Yıldız fotoğrafı diye sucuk fotoğrafı paylaştı

Fransa Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı Etienne Klein, James Webb Teleskobu’nun çektiği iddiasıyla bir sucuk görseli paylaştı. Klein, bilim dünyasının yalan haberler ve yanlış görsellerle mücadele ettiği bir dönemde yaptığı bu paylaşıma gelen tepkiler üzerine, “şaka yaptığını” söyleyerek özür diledi.

Üst düzey Fransız bilim insanı, söz konusu paylaşımında, İspanya’ya özgü, sucukla sosis arasında bir kıvamda olan ‘chorizo’ görseli kullandı. Mesajında ise “Güneş’e en yakın yıldız olan Proxima Centauri’nin fotoğrafı, bizden 4,2 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. James Webb Teleskobu tarafından çekildi. Bu ayrıntı düzeyi… Her geçen gün yeni bir dünya ortaya çıkıyor” dedi. Ancak birçok Twitter kullanıcısı şakayı, özellikle de bilimin her zamankinden çok sorgulandığı bir dönemde “uygunsuz” bularak eleştirdi.

Bu paylaşım her ne kadar tepki çekmiş olsa da Etienne Klein çok güzel bir konuya dikkatleri çekmiş. Günümüzde insanlar otoritenin söylediklerine kesin ve doğru gözüyle bakarken neredeyse hiç sorgulamıyorlar. Klein, yaptığı bu paylaşımla birlikte insanlara bilim adamlarını dahi sorgulamaları gerektiğini tekrardan hatırlatmış oldu. Çünkü sorgulamayan insan kandırılmaya açıktır.

“Başörtünüzü gururla takın”

Avustralya’nın ilk başörtülü milletvekili Afganistan kökenli Fatima Payman, parlamentoda yaptığı ilk konuşmasında “Başörtünüzü gururla takın” ifadelerini kullandı. İslam karşıtlarına karşı tepki gösteren Payman, “Ne giymem gerektiği hakkında tavsiye veren ya da dış görünümüme bakarak yetkinliğimi sorgulayanlar bilsin ki başörtüsü takmam benim seçimim” serzenişinde bulundu.

Haziran ayında Batı Avustralya Milletvekili olarak seçilen Payman, ilk konuşmasında başörtüsüne yönelik açıklamalar yaptı. Açıklamasının devamında “Başörtüsü takmak isteyen kızların bunu gururla ve böyle giyinme hakkı olduğunu bilerek yapmasını istiyorum” diyen Payman şöyle devam etti: “Ben sokakta şort ve terlik giyen kimseyi yargılamayacağım. İnsanların da beni başörtüsü taktığım için yargılamasını beklemiyorum.”

Başörtüsü takmak isteyip de çekingen davrananlara yapılan bu çağrıya muhakkak kulak vermek lazım.

Fransız futbolcudan “Gazze” paylaşımı

Fransız millî futbolcu Paul Pogba, İsrail’in Gazze’ye son saldırısı sırasında vefat edenler için başsağlığında bulundu. İtalya 1. Futbol Ligi (Serie A) ekiplerinden Juventus’a transfer olan Pogba, sosyal paylaşım sitesi Instagram hesabından Gazze’de yaşananları kınadı.

Saldırı sırasında vefat eden bazı çocukların fotoğrafını paylaşan Pogba, “Allah’ım! Gazze halkını koru.” mesajını yazdı. İsrail’in Gazze şeridine düzenlediği saldırılar sonucunda aralarında 14 çocuk ve 4 kadının yer aldığı 44 kişi vefat etmişti. İsrail tarafındaysa herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

Bu ünlü futbolcunun başka ünlülere örnek olmasını ve Gazze meselesinin onlarca da gündeme getirilmesini ümit ediyoruz.

Fransız genç kız, Sivas’ta Müslüman oldu

Fransa vatandaşı 19 yaşındaki Debaes Maeva Sivas’ta Müslüman oldu. İl Müftülüğünden yapılan açıklamaya göre, kurumun nikâh salonunda gerçekleştirilen ihtida töreninde, Kur’ân-ı Kerîm okundu, Maeva’ya tercüman eşliğinde imanın ve İslam’ın şartları anlatıldı.

Ardından kelime-i şehadet getiren Maeva, Müslüman oldu. Maeva’ya “ihtida belgesi” ile Fransızca dinî bilgiler kitabı ve Kur’ân-ı Kerîm hediye edildi.

İl Müftüsü Remzi Pehlivan, Allah’ın lütfu ve kendi iradesiyle İslam’ı tercih eden Debaes Maeva’yı ve onun Müslüman olmasına vesile olanları tebrik ettiğini belirterek, “İslâm dinini araştırıp özgür iradesiyle Müslümanlığı seçen Maeva Hanım şu andan itibaren hayatında tertemiz bir sayfa açtı. Rabbim yeni hayatında rızasına uygun bir hayat sürdürmeyi nasip etsin.” ifadelerini kullandı.

Fransız genç kızın Sivaslı nişanlısı sayesinde İslâmiyet’i seçtiği belirtildi.

Yeni ihtida eden Maeva’nın İslâmiyet’i en güzel şekilde öğrenip yaşaması ve bu güzel haberlerin devamının gelmesi duasındayız.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*