Hayalet ordu

1943 yılıydı. II. Dünya Savaşı’nın en şiddetli ve en kanlı zamanları yaşanıyordu. Müttefik devletler Avrupa’ya büyük bir çıkarma harekâtı yapmaya hazırlanıyordu. Sanki tüm insanlık yıllardır bu savaşı bekliyormuş gibi, her ülke elindeki bütün imkânları ve fikirleri ortaya koymuştu. Bu savaşta akıllar konuşacaktı. Artık beklenen o an gelmişti. Tarih 6 Haziran 1944 yılını gösteriyordu. Normandiya’ya çıkarma yapıldı. Müttefik devletler, strateji geliştirmeye başladılar. İngiliz ve ABD devletlerinin yetkilileri “Savaşta Yanıltma Taktikleri” üzerine stratejiler geliştirmek istiyorlardı. İlk işleri “Savaşta Yanıltma Taktikleri” konusunda dahi olan RalphIngersoll ve Billy Harris adında iki subayı göreve getirmek oldu.

RalphIngersoll ve Billy Harris çalışmalara başladılar ve kısa sürede tarihe geçecek bir fikre imza attılar. Bu fikri masaya yatırdılar, çoğu kişi bu fikrin uçuk olduğunu söylese de İngiliz komutan Bernard Montgomery bu fikri çok sevmişti ve uygulamaya koymuştu. Fikir; karşı cephede olan Alman birliklerine karşı boş olan yerlere sahte tanklar, sahte uçaklar, sahte yerleşim yerleri koymak ve bunları sahte telsiz konuşmaları ile destekleyerek gerçekliği artırılmış bir ortam oluşturmaya dayanıyordu. Bunu yaparak savaşın seyrini değiştirmek istiyorlardı. İlk uygulamayı Bernard Montgomery gerçekleştirdi ve düşman hattını şaşkına çevirdi. Bu fikrin çok etkili olduğu görülünce ABD “23. Garnizon Özel Kuvvetleri”ni bir diğer adıyla “Hayalet Ordu”yu kurdu.

Hayalet Ordu’ya destek vermesi için moda tasarımcıları, ressamlar, yazarlar, aktörler, dekoratörler, heykeltıraşlar ve ses teknisyenlerinden oluşan, aralarında ünlülerin de yer aldığı 1100 kişilik bir birlik kurulmuştur.

Bu birlik; yakınına gelinmediği sürece sahteliği anlaşılmayacak derecede gerçekçi şişme tanklar, uçaklar, kamyonlar, arabalar, mühimmatlar, evler, ambarlar yapmışlardı. Gerçekliği arttırmak için ses kayıt cihazına kayıt edilmiş gerçek tank ve top seslerini, ses teknisyenleri ve bir meteoroloji ekibi desteğiyle, rüzgârın durumuna göre değişiklik gösterebilecek şekilde ayarlıyorlardı. Bu sesleri bir kamyona konulan 100 adet hoparlörden sonuna kadar açarak veriyorlardı. Bunun yanında bir ekip de telsiz konuşmaları ile yanlış yönlendirmeler yaparak düşmanın geri çekilmesine ve yanlış istihbarat edinmesine sebep oluyordu.

Bu birlik aynı zamanda, “SpoofRadio” adını verdikleri bir planla da gerçek Nazi radyo yayıncılarını taklit ederek yanlış bilgiler yaydılar. O kadar profesyonel iş çıkardılar ki ünlü Nazi radyo propagandacılarını bile kandırmayı başardılar.

Ayrıca “Hayalet Ordu” mensupları farklı ülkelerin üniformalarını giyerek yakın kasabalarda dolaşıyor, ordunun hareket halinde olduğu bilgisini yayarak casusları yanlış istihbaratla yönlendirmeye çalışıyordu.

Almanlar taarruz yapacağı zaman “hayalet ordu” hemen devreye giriyor, karşıda çok büyük bir ordu bulunduğu izlenimini vererek düşmanın cesaretini kırıyordu. Bu sayede Alman birlikleri olduğu yerden kımıldayamıyordu.

Karlı bölgelerde tank izleri bırakıp, izlerin gidiş yönünün sonunda çalı çırpıyla üzerini örterek tankların buraya getirilip gizlendiği görünümünü veriyorlar ve Alman keşif uçaklarının yanlış bilgi vermesine sebep oluyorlardı. Bu da Almanların geçiş güzergâhını Müttefiklerin işine gelecek biçimde değiştirmesine sebep oluyordu.

Hayalet ordu, 7 gün süren Bettembourg Operasyonu’nda 100 kilometrelik bir hattı doldurarak Alman birliklerini birçok kez yanıltmıştır. Bu operasyonda yakalanan bir Alman subayının itirafına göre Alman birlikleri aylarca Hayalet Ordu’nun gerçek bir birlik olduğunu sanmışlardır.

Hayalet Ordu 22 görevi bizzat yerine getirmiş, 33 görevde de başka ordulara destek vermiştir.

Yapılan istatistiklere göre 42 bin Müttefik askerinin hayatının kurtulmasına vesile olan hayalet orduda 2 kişi ölmüş, 15 kişi de yaralanmıştı. ABD Savaş Bakanlığı hayalet ordusunu 1996 yılına kadar gizli tutmuş. Gizli tutulmasından dolayı herhangi bir onur nişanına layık görülmemişlerdir.

1996 yılına kadar kimse böyle bir ordunun olduğundan haberi yoktu. ABD Savaş Bakanlığı, 23. Özel Birlik ile ilgili sır perdesini kaldırınca yönetmen Rick Beyer “Hayalet Ordu” isimli bir belgesel çekerek birliğin etkileyici illüzyonlarını detaylarıyla gözler önüne serdi.

2. Dünya Savaşı, 1 Eylül 1939- 2 Eylül 1945 tarihleri arasında cereyan etmiştir. Savaşta 100 milyondan fazla askerî personel görev yapmıştır. Savaşa katılan tüm ülkeler, ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini, savaş için seferber etmiştir. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, roketler ve nükleer silahların kullanıldığı tek savaştır. Kitlesel sivil katliamların da meydana geldiği bu savaşta 60-70 milyon insan hayatını kaybetmiştir.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*