Mart 2023 – Haber Yorum

Enkaz altında “Âmenerrasûlü” okudu

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgeye gelen ve Onikişubat ilçesinde Şazibey Mahallesi Malik Ejder Caddesi’ndeki Hazal Apartmanı enkazında çalışmalara başlayan PAK Ekipleri, Şırnak’ta uzman çavuş olarak görev yapan 47 yaşındaki Osman Fırat’ı depremden 104 saat sonra sağ çıkardılar. Ekiplerin yıkıntıların arasından çıkarmaya çalıştığı Fırat, bu esnada kendisini sakinleştirmeye çalışan yardım görevlilerinin elinden tutarak Kur’an-ı Kerim’den Bakara Suresi’nin “Âmenerrasûlü” diye başlayan son iki ayetini okudu.

“Bize yardım et.”

Bakara Suresi’nin son iki ayetinin Türkçe meali şöyle: “Allah’ın elçisi ve mü’minler, Rabbinden ona indirilene iman ettiler. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandılar. ‘Onun elçileri arasında ayırım yapmayız.’ ve ‘İşittik, itaat ettik, bağışlamanı dileriz Rabbimiz, gidiş sanadır.’ dediler. Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz, lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz, unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma. Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme. Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri boynumuza borç kılma. Bizi affet, bizi bağışla ve bize rahmetinle muamele buyur. Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın, artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et.”

Dallas’taki hutbelerde Türkiye vardı

Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi, Amerika’daki bir çok camide hutbelerin konusu, Türkiye’deki deprem ve orada yakınlarını ve her şeylerini kaybeden kardeşlerimiz oldu.

Amerika’nın Dallas şehrinde kalpler Türkiye için attı. Türkiye için hüzünlendi ve duygulandı. 6 Şubat 2023 sabahı meydana gelen depremde ölenler için dualar semalara yükseldi.

Deprem sonrası Frisco İslamic Center’de kılınan ilk Cuma namazını müteakip, hayatlarını kaybeden kardeşlerimiz için bir de gıyaben cenaze namazı kılındı.

Yardım seferberliği

Dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi Amerika’daki bir çok İslamî kuruluş ve dernekler de yardım toplamak için seferber oldular.

Dallas civarındaki bir çok camide Cuma günü bu dernek ve kuruluşlar tarafından bağışlar toplandı. Para bağışının yanı sıra yiyecek, giyecek, battaniye, çadır, ilaç ve benzeri bağışlar Türk Hava Yolları uçaklarıyla Türkiye’ye ulaştırıldı.

Helping hand, Islamic Relief, Mercy Without Limits, Turkis Earthquake Relief, Donation Embrace Relief gibi dernekler sadece bunlardan bir kaçı.

Gevriye Shamsidden / Dallas-Amerika

Güzel ama geç kalmış bir adım

Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam’ı tanıyıp araştırmak isteyen ve yeni Müslüman olanların, İslam’ı sahih kaynaklardan, doğru şekliyle öğrenmelerine destek olmak amacıyla 30 kitaptan oluşan “İhtida Seti” hazırladı.

Birinci kategoride, Kur’an-ı Kerim başta olmak üzere İslam hakkında merak edilen soruların cevaplandığı ve İslam’ın temel iman ile inanç esaslarını anlatan kitaplar yer alıyor. İkinci kategoride ise yeni Müslüman olmuş kişinin ibadet ve sosyal hayatına yön verecek fıkıh, siyer, ahlâk gibi temel konuları içeren kitaplar bulunuyor. Almanca, İngilizce, Fransızca ve Rusça hazırlanan İhtida Seti’nin, İspanyolca, İtalyanca, Felemenkçe, Korece, Çince ve Japonca olmak üzere 6 dilde hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Fatih Kurt, yaptığı açıklamada, hazırladıkları yayınlarda İslam’a dair bilgileri tüm insanlığa ulaştırdıkları gibi İslam’a girenlere yönelik de özel çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Eserleri aynı zamanda yurt dışında yaşayan Türklere de ulaştırdıklarını belirten Kurt, bu vesileyle İslam’a ilgi duyanların bu eserlerle buluşmasına katkı sağladıklarını dile getirdi. Kurt, İhtida Seti’nde yer alan eserlere “https:// yayin.diyanet. gov.tr” adresinden dijital olarak da ulaşma imkânı bulunduğunu sözlerine ekledi.

Peki, İslamı doğru olarak tanıtmak niyetiyle atılan bu güzel adım, aynı zamanda çok geç kalmış bir adım değil mi? Böyle bir adım daha önce atılmış olsaydı çok daha iyi olmaz mıydı? Yine de daha da geç kalmamış olmakla sevinelim.

Kısa haberler

  • Mi’rac gecesinde ve Cuma namazında Başta Kâbe ve Mescid-i Aksa olmak üzere Türkiye’nin, İslam âleminin ve dünyanın her yerinde mü’minler depremzedeler için dua etti.
  • Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından farklı illere taşınmak zorunda kalan depremzede öğrencilere, özel öğretim kurslarında 10 binin üzerinde kontenjan açılarak ücretsiz eğitim imkânı sağlanacak.
  • Soyu tükendiği düşünülen Anadolu Leoparı iki bölgede fotokapanlar aracılığıyla görüntülendi.
  • İngiltere’de çevre kirliliğini azaltmak amacıyla plastik çatal, bıçak ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin yasaklanacağı bildirildi.
  • Türkiye’de ilk kez sivil üniversite bünyesinde oluşturulan Hava ve Uzay Hekimliği Fizyolojik Eğitim Merkezi’nin 3-4 ay içinde açılacağı duyuruldu.
  • Krom, kobalt ve nikelden oluşan alaşım dünyanın en sert malzemesi oldu. Alaşımın sıvı helyum sıcaklığındaki sertliği 500 megapaskal olarak ölçüldü. En kaliteli çeliklerin sertliği aynı derecede 100 olarak tespit edilmişti.

Hazırlayan: Ömer Şenöz

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*