Dünyadaki ilginç yasaklar ve nedenleri

Dünyadaki tüm ülkelerde yasaklar mevcut, ancak aralarında bazı yasaklar var ki ilginç oldukları kadar ilginç gerekçelere de sahipler. Evet sevgili okurlar, hangi ülkede hangi ilginç yasaklar uygulanıyormuş gelin birlikte bakalım.

Singapur –Sakız Yasağı

Singapur’da sakız çiğnemek, bulundurmak ve satmak yasaktır.

Singapur’un 1992 yılında yürürlüğe koyduğu sakız yasağı, ulusun en temiz ülkesi olma unvanını almasına yardımcı olmuştur. Bu yasak 2004 yılında kanunda esnetme yoluna gidilerek doktor kontrolünde tedavi amacıyla kullanılan sakızlar (örneğin: nikotin sakızı) yasa dışı olmaktan çıkarılmıştır.

Halkın sakızları çiğnedikten sonra posta kutuları, anahtar delikleri, asansör düğmeleri, banklar, camlar gibi ortak alanlarda bulunan malzemelere yapıştırdığı, sakızların temizlenmesinde zorlanıldığı ve temizleme maliyetinin de gittikçe arttığı gözlenmiş olup bu yasağın getirilmesine karar kılınmıştır. Halka açık yerlerde sakız çiğneme ve bırakmanın cezası ilk defa ise 900 dolar, iki defadan fazla olma durumunda ise artırılmış para cezası ve 2 yıl hapistir.

Çin – Zaman yolculuğu yasağı

Çin hükümeti zaman yolculuğu konulu filmleri yasakladı.

Çin hükümeti, 31 Mart 2011 yılında “zaman yolculuğu, reenkarnasyon, tuhaf hikâyeler, absürd teknikler ve hatta feodal dönemden kalma batıl inançlar, efsaneler, kadercilik, muğlak ahlâkî dersler ve olumlu düşünce eksikliği, fantezi öğeleri’’ konulu film ve dizileri yasakladığını açıkladı. Çin hükümetine göre bu konuları içeren film ve dizilerin gerçeklik yanının olmayışı, batıl bir inanç oluşu, zamanda geriye giderek tarihi yeniden yazabilen karakterlere yer verilmemesi gerektiği ve modern Çin’den eski Çin’e yolculuk yapıyormuş ve insanlara eski Çin’i olduğundan farklı gösteren bu tür yapımlar Çin mirasına aykırı olduğu için yasaklanmıştır. Filmlerde görülen zaman yolculuğu henüz yapılması mümkün olmasa da ülke yönetimi zaman yolculuğu yapmayı da şimdiden yasaklamıştır.

Terminatör, Star Trek, Back to the Future, X-Files ve Dr. Who gibi zaman yolculuğuna yer veren tüm yapımlar yasaklanmıştır.

Kanada – Bebek yürüteci yasağı

Anne ve baba için dönüm noktası sayılabilecek zamanlardan biri de çocuğunun yürüdüğü o ilk andır. Bazı aileler çocuklarının bir an önce yürüyebilmesi için farklı teknikler kullanmışlardır. Bu tekniklerin uygulanması esnasında kullanılan araçlardan biri de bebek yürütecidir.

Bebek yürüteçleri her ne kadar masum görünse de Kanada hükümetinin yaptırmış olduğu araştırmalar sonucunda bebek yürütecinin, bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkilediği ortaya çıkınca 2004’te alınan karar ile bebek yürütecinin kullanımı, ticareti ve üretimi yasaklanmıştır. Yasağa uymayan kişilere 100 bin dolara kadar para ve 6 ay hapis cezasına çarptırılması gibi çeşitli cezalar uygulanmaktadır.

Küba – Elektrik Ampulü Yasağı

Dünyada eski tip elektrik ampulleri kullanılıyordu. Çok enerji tüketimi yaptığından ötürü bilim adamları tasaruflu ampüller üzerine çalışmalar yapıyorlardı. Tasaruflu florasan ampüllerin icadı gerçekleşti. Dünya genelinde hükümetler eski tip elektrik ampulleri yerine tasarruflu modelleri kullanmaya teşvik etmeye çalışırken Küba eski tip ampul kullanımını, satışını ve ihracatını 2005 yılında yasaklayarak bu sorunu kökünden halletmiştir.

Küba’nın bu girişiminden sonra Çin, ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda’da enerji tasarrufu için eski tip ampulleri yasaklama yoluna gitmiştir.

Amerika – Sürpriz Yumurta Yasağı

Süpriz yumurtalar çocukların hep ilgisini çeken bir üründür. ABD’de 2017’den bu yana sürpriz yumurtaların yasal şekilde satışını yasaklamıştır. Ülkeye sürpriz yumurta girdirme teşebbüsünde bulunanlara hukuksal yaptırımlar uygulanmaktadır.

Çikolatanın içinde yutulabilir oyuncak ve içindeki plastiğin gıda ile temas etmesiyle çok tehlikeli bir madde olan BISFENOL-A (BPA) VE DİOKSİN’nin ortaya çıkmasıyla kansorojen oluşumuna yol açmaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kanser hastalığına sebebiyet verdiği ortaya konulmuştur. Bundan ötürü ABD’deki 1938 Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası’na uygun olmamasından ötürü süpriz yumurta ülkede yasaklanmıştır.

Çin – Tek Çocuk Yasağı

1979 yılında Çin Hükümeti aşırı nüfusu dengelemek ve hatta azaltmak amacıyla “tek çocuk” politikasını kanun olarak yürürlüğe koydu. Bir çocuktan fazla çocuğa sahip olmak isteyen aileler ağır bir vergi ödemek zorunda bırakıldı. Tek çocuk politikası ile 400 milyon doğumun olması engellendi.

Bu politika ülkenin ekonomik gelişmesi ve kentleşmesiyle birlikte nüfus artışını büyük ölçüde azalttı. Ancak zaman içinde bu azalış, yaşlanan nüfus problemini ortaya çıkarmış, çalışma çağındaki nüfusun payının azalmasına yol açmıştı. Çin riskli bir sürece girdiğinin farkına vardı ve bu politikayı esnetme kararı aldı. 2013’te çocuk sahibi olma sayısını 2’ye çıkardı. 2020 yılında da “3. cocuğa sahip olmak isteyen çiftleri destekleme” kararı aldığını açıkladı

Filipinler – Araçların belirli günler trafiğe çıkmaması yasağı

Filipinler’de trafik sorununu çözmek adına bir kanun çıkarılmıştır. Hafta içi trafiğe çıkacak araçların plakalarının son rakamlarına göre hangi gün çıkacakları belirlenmiştir. Kanunun içeriği şu şekildedir: “Araç plakalarının son hanesi 1 veya 2 olan pazartesi günü, 3 veya 4 olanlar salı günü, 5 veya 6 olanlar çarşamba günü, 7 veya 8 olanlar perşembe günü, 9 veya 0 olanlar ise cuma günü trafiğe çıkabilirler.” Bu modelin güzel işlediği görülmüş ve kanun uygulanmaya devam edilmiştir.

Amerika – Kaktüs Kesme Yasağı

Çöl bitkisi olarak bilinen kaktüs, Cactaceae bitki familyasının bir üyesidir. Kaktüs’ün anavatanı olarak bilinen Arizona’nın sembolik bitkisidir. Dünyada farklı manzaralara şahitlik edebileceğiniz nadide turistik bölgelerden biridir. Bu bölgeye gelen turistler Arizona’da çekilmiş filmlerde gördükleri şeyleri denemek istiyorlar. Bunlardan biri de “susuz kalındığında kaktüsün kesilip suyunun içildiği” sahnedir. Oysa bu tarz sahneler filmlere farklılık katmak için konulmuş şeylerdendir. Turistler bu konuda biraz araştırma yapsalar böyle bir işe kalkışmayacaklardır. İlk olarak su sandığımız şey kaktüsün suyu değil posasıdır. İkinci olarak o posa zehirli alkaloidler içeriyor olabilir, bu yüzden ishal olabilir ve ishalle birlikte susadım diye içtiğiniz posa yüzünden su kaybından ölebilirsiniz. Bu yüzden Arizona eyaletinde bir kaktüs kesmenin cezası 25 yıl hapistir. Arizona’da kendi mülkiyetinizde olsa bile kaktüs kesmek yasaktır.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*