AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur?
“Tamamen kendi isteği doğrultusunda maddî ve manevî bir çıkar gözetmeksizin topluma fayda sağlamak arzusu taşıyarak fiziksel gücünü, bilgi birikimini, yetenek ve deneyimini kullanarak katkı sağlamaya çalışan kişiler, AFAD Gönüllüsü olarak adlandırılır.” tanımı ile belirtilen ve bu günlerde cansiperane görev yapan vatandaşlarımızı, hepimiz takdir ederek takip ettik.
3 kademeli programın çevrimiçi, yüzyüze ve saha eğitimleri aşamalarını geçen ve şartları sağlayan (15 yaş, esnek zaman opsiyonu, sağlık durumu…) adaylar, AFAD gönüllüsü olmaya hak kazanıyor.
Ayrıca il koordinatörlüklerindeki personel tarafından, dijital portal üzerinden bir puanlama sistemi de bulunuyor. Toplanılan puanların sonucunda gönüllülere küçük hediyelerle sürprizler yapılıyor.
AFAD’ın kendi sitesi üzerinden doldurulan form ile istekli ve kabiliyetli kimselerin katılımını bekleyen platforma siz de dâhil olabilirsiniz!
Fıtratı gereği medenî ve sosyal olan insan, sadece kendi rahatı ile rahat edemediğinden umumî afetlerde hemcinsinin derdi ile de dertleniyor ve üzülüyor. Ülkemizin insanı ise gerek evini açarak gerek aynî-nakdî yardımlarını esirgemeyerek birbirinin yardımına koşup bu gerçeği kendi yaşantısı ile de -bir örnek teşkil ederek- tüm dünyaya gösteriyor.
Umumî musibetlerin def’i için hayatımızı tekrardan gözden geçirmek ve toplumdan önce şahsî hatalarımızı düzeltmek duası ile…
Dünya Çapında Robot Olimpiyatları: RoboCup!
İlk defa 1996 yılında Japonya’da tertip edilen RoboCup organizasyonu, çıkış noktası olarak robotlardan oluşan bir futbol turnuvasını temel alsa da şu an arama-kurtarma, ev işleri ve endüstri alanlarında da bir müsabaka zemini sunuyor.
2017’de 5 dalda ödül alan ülkemizin 2011’de de İstanbul’da ev sahipliği yaptığı RoboCup’un hedefleri arasında, 2050 yılında FIFA Dünya Kupası şampiyonu ülke takımını yenebilecek kapasitede robot bir kadro oluşturmak yer alıyor.
2023 yılının iddialı ismi ARTEMIS robotu en hızlı insansı robot olarak saniyede 2,1 m hızla hareket edip zıplayabilme özelliğine de sahip. Temmuz’da yapılacak olan turnuvada da yerini alacak olan ARTEMIS, 25 yıllık gelişmelerin de bir göstergesi olacak.
İnsanlık, endüstrinin olmazsa olmazı demiri hayatımıza kazandıran ve onu işlemeyi öğreten Davud (as) ve sibernetiğin temelini atan Cezerî’nin izinde, tüm hızıyla ilerlemeye devam ediyor.
Nerede O Eski Ramazanlar!
Ramazan orucu, Hicretin 2. Senesinde yani bundan 1399 sene önce farz kılınan, dinimiz İslam’ın 5 şartından biri. Herkesi tatlı bir heyecanın sardığı bu ayda, sahur hazırlıklarından iftar programlarına, misafirliklerden teravihlere, bayram telaşından akraba trafiğine apayrı bir atmosfer hissedilir İslâm âleminde. Ve her Ramazan, büyüklerden duyduğumuz bir söz kulağımızda çınlar: “Nerede o eski Ramazanlar!”
11 ayın sultanı; artık kayan led mahyalar, sahurlara kadar süren TV programları, bayram tebrik postları ve internet bankacılığından yapılan harçlık gönderimi ile modernleşme güncellemesini alarak bizlere sürurunu yaşatmaya devam ediyor.
Zekâtların da zirveyi bulduğu bu ay, sosyal dengeyi sağlama bakımından elzem olması ile de ayrı bir hüviyete sahip. Yemen, Afrika gibi tüm dünyanın gözü önünde açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan milletler için çözüm yolu da, yükümlü olduğumuz zekâtları lâyık olan kimselere vermekten geçiyor.
Emanetçisi olduğumuz asıl mal sahibi, bazen şiddetli bazen ise ufak ufak sarsarak bu hakikati bize bildiriyor.
İnsan Beynine Çip Takılması Yasalara Takıldı
Twitter ve Tesla şirketlerinin sahibi olarak tanıdığımız ElonMusk, sinirsel (nöral) bilişim alanında çalışmalar yapan Neurolink şirketinin de CEO’su.
Çılgın projelerle kendinden bahsettiren Musk’un; “insan beynine çip yerleştirme” çalışmaları, hayvan deneylerinde istenilen sonucu elde edemediğinden yasal olarak FDA (Amerika İlaç ve Gıda Yönetimi Dairesi) engeline takıldı.
Parkinson ya da felç hastalıkları gibi fiziksel aktiviteyi kısıtlayan rahatsızlıklara çözüm üretmeyi amaçlayan bu çalışma ilk başta maymunlar üzerinde denendi.
Düşünceleri ile bir video oyununda ilerleme kaydetme başarısı gösteren çip ne yazık ki planlardaki kadar ideal şartları koruyarak sürdüremiyor. Yakın gelecekteki hedef ise sinirsel iletim ile fiziksel aktivite gösteren mekanik parçaları kontrol etmek. Yani düşünce gücüyle bir robot kolu hareket ettirmek.
Bugüne kadar 1500’den fazla hayvanın deneyler esnasında ölmesi ve çipin insan beyni için taşıdığı “güvenlik riskleri” sebebi ile onay alamayan çalışma için tartışmalar devam etmekte.
Yaptığı uçaklar ile ses hızını geçen, uzay araçları ile yüksek hızlara ulaşan insanoğlu şimdi de hayal süratine doğru ilerliyor. Temennimiz ise bu teknolojilerin, ticarî kaygı ve siyasî çekişmelerden uzak kalınarak insanlığa hizmet edecek şekilde kullanılması.
Hazırlayanlar: Ekrem Donbaloğlu – İbrahim Yasir Teğiş
İlk yorumu siz yazın