Haziran 2023 – Haber Yorum

İnsan Genomunda Büyük Değişiklik

Nature Araştırmacılar, yeni araştırmalar sonucu daha kapsamlı bir Genom dizisi yayınladı. Bu gelişmenin, hastalıkların tedavisini kolaylaştırmada yeni kolaylıklar getireceği tahmin edilmekte.

Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, yeni “Pangenom referansı’’, dünyanın dört bir yanından 47 kişinin genom dizilerini içeriyor. Orijinal referans insan genom dizisi, toplamda yaklaşık 20 kişiden bileşenler içermesine rağmen genel anlamda tek bir kişiye dayanıyordu.

Wen-WeiLiao yaptığı açıklamada, “Bir Pangenom referansı ile genler ve hastalık özellikleri arasındaki bağlantıya dair anlayışımızı geliştirerek klinik araştırmaları hızlandırabiliriz. İnsan pangenom referansı, genomun daha önce erişilemeyen bölgelerindeki on binlerce yeni genomik varyantı temsil etmemizi sağlayacak.”

Aslında içimizde; bizi biz yapan unsurlardan biri olan DNA, yine bizim hastalıklardan kurtulma vesilesi olarak kullanacağımız bir araç haline geliyor. İnsan öyle kompleks ve önemli bir varlık ki Allah, şifayı dahi içine gizlemiş. Tabiî burada şifanın Allah’tan geldiğini, geri kalan her şeyin birer vesile olduğunu unutmamak en önemli noktadır.

NASA Tarafından Öngörülen Kıyamet

Samanyolu galaksisinde, Güneş’imize benzer bir yıldızın; etrafında dönen gezegenini yutması, astronomi çevrelerinde kayda değer bir gözlem olarak kabul görüp Nature dergisinde yer aldı. NASA, bu senaryonun 5 milyar yıl sonra, Dünya’mız için de gerçekleşeceğini ve Güneş’in, kendi sistemindeki pek çok gezegeni de yutacağını ifade ediyor.

Yutulan gezegen, eksen etrafında daireler çizerek yıldızın yüzeyine yaklaştı. Gezegen yaklaştıkça yıldızın yüzeyindeki sıcak hava, kütle-çekim kuvveti ile uzaya doğru saçıldı. Hızlı bir soğuma sonrası donan gaz tanecikleri sebebiyle; gezegen, etrafına kar benzeri bir toz bulutu toplamış oldu. Uzmanlar yutulma anını ‘dev bir kazana atılmış buz küpü’ olarak ifade ediyor.

Gezegenin 100 gün süren bu yaklaşma sürecinin ardından yutulması ile birlikte yıldızın parlaklığı 100 kat arttı.

Uzmanlar 5 milyar yıl sonraki Dünya’mız için yaptıkları tahminde; böyle büyük bir patlama olmayacağını, daha çok ‘sızlanma’ gibi bir durum yaşanacağını ifade ediyor.

Her canlının belirli bir ömrü olduğu gerçeği, gezegenler ve onlara enerji sağlayan yıldızlar için de geçerli. Enerjisini tüketen bir yıldızın kara delik misal etrafındaki her şeyi içine çekmesini, bizim gezegenimiz açısından da düşününce, (yıldızlara da sözü geçen biri için) kıyameti koparmak çok da zor olmasa gerek!

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün hazırladığı video burada:

En Büyük Patlama

Gökbilimciler, 2020’den beri patlamaya devam eden ve herhangi bir süpernovadan 10 kat daha parlak olan patlamanın şimdiye kadarki uzayda gerçekleşen en büyük patlama olduğunu keşfetti.

Southampton Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Philip Wiseman liderliğindeki astronomlar, araştırmalarını Royal Astronomical Society’de yayınladı.

AT2021lwx olarak bilinen bu olayın ilki, üç yıl önce Kaliforniya’daki Zwicky Geçici Tesisi tarafından tespit edildi fakat olayın ne kadar uzaklıkta olduğunu hesaplamak araştırmacıların aylarını aldı. Sonuç olarak patlamanın sekiz milyar ışık yılı mesafede olduğu tespit edildi ve bu da, bu mesafeden görülebilmesi için şaşırtıcı derecede parlak olması gerektiği anlamına geliyordu.

Araştırmacılar patlamanın büyük bir hidrojen gazı bulutunun, Güneş’ten 100 milyon kat daha büyük bir süper kütleli karadelikle çarpışmasıyla kıvılcımlanmış olabileceğini öne sürdü.

Allah, sonsuz kudret ve kuvvetinin bir göstergesi olarak, aklımızın sınırlarını zorlayan feza âleminde her an işleyen bir sistemi halk ederek bizlere diyarlar ötesinden bir mesaj, belki bir ikaz, belki de bir misal gösteriyor. Kâinat boşluğa izin vermez düsturunun sadece ulaşabildiğimiz veya bize aksettirilen kısmını görmek bile hakikati görmeye yeterli olduğu kanaatindeyiz.

KISA HABERLER

  • Gmail, “Yazmama Yardım Et’’ özelliğini tanıttı. Artık e-postalar yapay zeka aracılığıyla arzu edilen konuda yazılabilecek.
  • Avrupa Birliği (AB), son dönemde kullanım alanı hızla yaygınlaşan sohbet robotu ChatGPT gibi çeşitli yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getirecek yasanın kapsamını belirlemek için çalışmalara başladı.
  • BDDK’dan kâğıt israfının önüne geçecek adım atıldı: Artık kartlı alışverişlerde slipler dijital ortamda bulunacak. Kişiler isteğe bağlı basılı slip almaya devam edebilecek.
  • Rusya; Google’a, Youtube’deki LGBT propagandası yapan videoları silmediği gerekçesiyle 40.000$ ceza kesti.
  • UEFA Şampiyonlar Ligi Finali 10 Haziran günü İstanbul’da Olimpiyat Stadı’nda oynanacak.
  • ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın, Çin’de satılan 1,1 milyon elektrikli otomobili, hızlanma ve fren sistemlerini etkileyen yazılım hataları nedeniyle geri çağıracağı bildirildi.
  • ASUS, Windows işletim sistemine sahip 7″ boyutunda el bilgisayarı ROG Ally’i duyurdu. Resmi fiyatları 600$ olarak belirlenen model emsallerinden performans olarak öne çıkıyor.

Hazırlayan: Ekrem Donbaloğlu – İbrahim Yasir Teğiş

1 Yorum

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*