Gündeminizde neler var?

Evet değerli gençler, bu ay da yine önemli bir konu hakkında gençlere mikrofonumuzu uzattık ve kapak konumuzla alakalı olarak “Gündeminizde neler var? Gündeminizi kim belirliyor? Kendi gündeminizi belirlemekte ne kadar başarılısınız? Kendi gündeminizi nasıl belirliyorsunuz? Çevrenizdeki gençler bu konuda ne durumda, sizce onların gündemlerini kimler belirliyor? Sizce gençler gündemlerini belirlerken nasıl bir yol izlemeli, nelere dikkat etmeli?” diye sorduk. İşte cevaplar…

Seyfullah GÜMÜŞTEKİN
Orta Doğu Teknik Üniversitesi – Makina Mühendisliği

Gündem deyince benim aklıma fiziksel meşguliyetten çok o günkü zihnî meşguliyetimiz, sarf ettiğimiz zihnî mesai geliyor. Zihnimiz ise meşgul olacağı mevzuyu onlara verdiği önem nispetinde önceliyor. Yani biz bedenen işe veya okula gitsek bile aklımız akşamki maçta, dün izlediğimiz filmde veyahut siyasî yada sosyal başka herhangi bir gündemde olabiliyor. Zannımca bunların pek azı zihnimizde yer işgal etmeye değecek mevzular. Yukarıdaki örneklerden de yola çıkarak yanlış gündeme sahip olmanın iki kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Birisi nefsanî istek ve arzular, diğeri kitlelerin bize sunduğu gündemler. Bence bunlar hayatının gayesini müstakim bir müslüman olmak olarak belirlemiş bir genç için gayet tehlikeli. Zübeyir Ağabey “Sizin ne düşündüğünüzü bilsem ne olduğunuzu bilirim, biz neysek düşüncelerimiz bizi öyle yapmıştır” diyor. Bundan sonra öğrenci olmasına ramen okuldan kaçıp kendi gündemi ile ilgilenen gençler geldi aklıma, biz kendi gündemimizi belirlemezsek gündemler bizi düşüncelerimizi ve dolayısıyla davranışlarımızı belirler.

Zeynep Sena Ceylan 
Altınbaş Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, 4. Sınıf

Son günlerde gündemimde final sınavlarım ve taşınma arifesinde olan dershanem var. Bir yandan final sınavlarımın gerginliği, diğer yandan dershanemizi taşıma telaşı… Tüm bunlara ek olarak bir öğrenci olarak ülke ekonomisini de gündemimden eksik edemiyorum maalesef.  Anlayacağınız çok stresli bir gündemim var bu aralar.

Gündemimi daha çok içinde bulunduğum sosyal çevre etkiliyor diyebilirim. Gerek ülkemizdeki gelişmeler gerek okul ve staj işlerim ve elbette ki sosyal medya. Aktif bir sosyal medya kullanıcısı olarak ister istemez sanal âlemdeki, ister yakın çevrem olsun ister dünyanın öbür ucundan bir grup olsun gündemimi etkiliyor.

Gündemimi belirlemekte kötü olduğumu düşünüyorum çoğu zaman. Çünkü aynı anda birçok şeyi kafamda planlamaya çalışıyorum. Bu aşırı yoğun planlama çabası amacına hizmet edemiyor ve beni düzenden uzaklaştırıyor. Uzak gelecekteki, gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli olmayan işleri bile kafamda bir gündem haline getirerek hayatı kendime zorlaştırıyorum.

Yakın geleceği hedef alarak nispeten kısa süreli gündemler belirlemeye çalışıyorum. Çok uzak gelecek hakkında planlar yapıp gündem oluşturmayı doğru bulmuyorum.

Kendim de dahil olmak üzere, gençlerin gündemini büyük ölçüde sosyal medya belirliyor diyebilirim. Saniyesinde internete düşen bir haberi, bizi ilgilendirsin ya da ilgilendirmesin, gündemimizin ana maddesi haline getirebiliyoruz.

Gündemimizi oluştururken ruh dünyamızı olumsuz etkileyecek, yaralayacak gündemler oluşturmamalıyız bence. Ve daha çok yakın geleceği düşünerek aksiyon almalıyız. Ayrıca büyük hayal kırıklığı yaşamamak adına daha realist bir hale bürünmeliyiz diye düşünüyorum.

Bünyamin Bera ORTAKAŞ
Uçak Bakım Teknisyenliği, Lise 3

Benim için gündem; geleceğime yönelik hedeflerimin şimdiden planının yapılması ve buna yönelik araştırma ve girişimlerimin bütününü kapsayan bir araçtır. Bu aralar gündemimde stajyerlik için önüme açılan kapılar ve gelişen havacılık teknolojisi ile ilgili gelişmeler bulunuyor. Genel olarak teknolojik ve bilimsel gündemler içinde bulunmayı arzularken maalesef ülkemizin içinde bulunmuş olduğu sosyo-kültürel ve iktisadî dalgalanmaların tezahürü neticesinde gündemim biraz daha bu kısımlara kayma meylinde bulunuyor. Binaenaleyh, yine de kendi gelecek ideallerim neticesinde bu karmaşa ortamından sıyrılıp kendi hür iradem ile oluşturduğum gündemimi muhafaza etmeye itina ile gayret sarf etmekteyim.

Bu senem, Teknofest programına çalışarak ve bu minvalde somut çalışmalar ortaya koyma uğraşı ile geçtiği için gündemimi belirlerken de bu husustaki sosyal medya hesapları, okuduğum ve araştırdığım makale, kitap ve havacılık üzerine verilen sempozyumlar dahilinde oluşturmaya çalışıyorum. Fakat çevreme baktığımda gördüğüm manzara daha çok dünyevî zevkler peşinde koşan ve bir gayesi bulunmayan yaşıtlarımın yine dünyevî zevkleri ve hisleri uyandırmaya yönelik gündemleri ile dolu ve bu ortamdan uzak durabilmek de ayrı bir zorluk getiriyor insanın yaşantısına.

Çevremdeki gençlerin bu hususta yapması gereken en doğru hamle bana göre, dünyevî zevkleri ikinci plana koyarak öncelikle Bediüzzaman’ın da bu uğurda zaman harcadığı hem uhrevî hem de dünyevî işleri imtizaç ettirerek, müsbet manada bir yol çizmeleri elzemdir ve gündemlerini de bu bağlamda oluşturmaları hem onların geleceği hem de ülkenin selameti açısından daha faydalı olacaktır kanaatindeyim. Çünkü bu şekilde olmayan gençler ileride başıboş biri olmaktan maalesef kurtulamamaktadır.

Tüm Genç Yorum ailesine bu röportaj için teşekkür ederim. Allah daha nice sayılarını okumayı bizlere nasip eylesin.

Hazırlayanlar: İbrahim Yasir Teğiş – Emine Sultan Çakır

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*