Temmuz 2023 – Haber Yorum

Ufoların Varlığı Tartışıldı

Yaklaşık 100-150 yıldır insanların gördüklerini iddia ettikleri ve içinde “dünya dışı(!)” varlıkların bulunduğunu düşündükleri, UFO (Unidentified Flying Object) yani Türkçesi ile tanımlanamayan uçan nesnelerin varlığı 31 Mayıs’ta toplanan NASA oturumunda tartışıldı.

Mayıs ayının sonlarına doğru çekilen bir video görüntüsüne sonradan dahil olan ve herhangi bir ülkeye veya kuruma bağlı olmadığı belirlenen uçan yuvarlak cisim yoğun tartışma konusu oldu ve gündemdeki varlığını uzun süre korudu.

Konuyla ilgili konuşan NASA’nın UAP ekibinin başkanı Spergel şunları söyledi: “İnsan olmayan zekânın kanıtı olan bir şey gördüğümüzü iddia etmek, olağanüstü kanıtlar gerektirir ve biz bunu görmedik” dedi.

Bazı araştırmacılar ise, ufo olarak görüldüğü iddia edilen uçan cisimlerin başta Amerika olmak üzere ilim ve teknolojiye yön veren ülkelerin gizli geliştirdikleri ileri teknoloji ürünü hava araçları olduğunu iddia ediyor.

Olaya iman nazarıyla bakarsak biz biliyoruz ki “Kâinat boşluk kabul etmez.” Kâinatın her yerinde Allah’ı tesbih eden melekler, cinler, bazı ruhanî varlıklar pek tabii vardır. Ayrıca bu dünyada sadece bizlerin misafir edilmediğini, bizimle birlikte sayılarını bilemediğimiz kadar cin ve ruhaniyat taifelerinin bulunduğunu biliyoruz. Fakat Hollywood filmlerinin ve popüler kültürün empoze etmeye çalıştığı ufo ve uzaylı tipolojisine dair her zaman temkinli yaklaşmakta ve bu tip haber ve spekülasyonlarla insanlar üzerinde neden ve nasıl bir etki oluşturulmaya çalışıldığını düşünmekte fayda vardır.

Neuralink İzni Kaptı

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın sinirbilim alanındaki şirketi Neuralink, “insan beynine çip takma” hedefine bir adım daha yaklaştı. Geçtiğimiz günlerde insan deneyleri noktasındaki güvensizlik nedeniyle FDA (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi) engeline takılan Musk, yaşanan gelişmeler tam olarak açıklanmasa da insan deneyleri için aynı kurumdan onay aldı.

Ret sebeplerinin arasında, çipin sahip olduğu lityum pilleri ve implantasyonunun beyne vereceği zararlar gösterilmişti. Halihazırda şimdiye kadar yapılan deneylerde 1500 hayvanın ‘telef’ edilmesi de tepki çeken konular olarak belirtilmişti.

Neuralink, birkaç sene önce yaptığı “maymuna, Pong adlı video oyunu -masa tenisine benzetebiliriz- oynatma” deneyi ile teknoloji ve sağlık çevrelerini sarsmıştı. Kablosuz olarak doğrudan beyne yerleştirilen çipler, Bluetooth aracılığıyla ile kontrol edilebiliyordu. Beynine çip takılan maymun ise sadece beyinsel aktivitesi ile yani herhangi bir klavye-mause gibi bir bileşen kullanmadan oyunu oynayabiliyordu.

Neuralink bu çalışmaların amacını, “felçli kimselere, çipler vasıtasıyla beyinsel aktiviteleri kullanarak bilgisayar teknolojilerinin kullanımını sağlamak ve bilgisayar destekli yapay organlar için temel oluşturmak.” olarak açıklıyor.

Biz biliyoruz ki, “Elbette nev-i beşer âhir vakitte ulum ve fünuna dökülecektir, bütün kuvvetini ilimden alacaktır. Hüküm ve kuvvet ise ilmin eline geçecektir.” Bazı Kur’ân ayetlerinin işaretleriyle “en müzmin dertlere dahi derman bulunabilecek” ve hatta “hatta ölüme de muvakkat bir hayat rengi vermek mümkün” olabilecektir. Temennimiz bu tarz ilmî çalışmaların insanlığın hayrına kullanılması, şer odaklar elinde birer tahrip aleti hükmüne geçmemesidir. Bunun için, kamuoyunun bu tip çalışmaları takip etmesi ve insanî ve ahlâkî kurallar çerçevesinde yürütülmesini talep etmesi gerekmektedir.

X ışını ile tek bir atomun görüntüsü elde edildi

Ohio Üniversitesi’nde Nano ölçek ve Kuantum Olayları Enstitüsü’nün direktörü olan Dr. Hla, “Atomlar rutin olarak taramalı sonda mikroskoplarıyla görüntülenebilir, ancak X-ışınları olmadan neyden yapıldıkları anlaşılamaz” dedi.

Dr. Hla ve ortak yazarlar, deneylerini Gelişmiş Foton Kaynağındaki XTIP ışın hattında ve Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndaki Nano Ölçekli Malzemeler Merkezi’nde gerçekleştirdiler.

Gösteri için, her ikisi de ilgili moleküler konakçılara yerleştirilmiş bir demir atomu ve bir terbiyum atomu seçtiler ve bir atomun X-ışını sinyalini saptamak için, senkrotron X-ışını taramalı tünelleme mikroskobu olarak bilinen bir teknik kullandılar ve bunun sonunca da tek bir atomun ilk kez X ışınları ile görüntüsü elde edildi.

Bu çalışmalar bizlere gösteriyor ki Rabbü’l-Âlemin’in ilmi nihayetsizdir ve harikulade bir vasfa sahiptir. Onun ilminden bir parçayı bile tekrar ve tekrar üstünden geçip araştırdıkça Onun varlığına ve birliğine ulaşabiliyoruz. Temennimiz ve duamız, yakın bir vakitte İslam coğrafyasında da bu gibi ilmî çalışmaların yapılması ve haberlerini duymamızdır.

KISA HABERLER

1) AB, yapay zekâyı kısıtlayacak olan yasa tasarısına onay verdi. Artık yapay zekâ şirketleri şeffaflık ilkesi gereği çalışma sistemlerinden kullandıkları verilere varıncaya kadar kamuoyunu bilgilendirmek durumunda kalacak.

2) Apple “Küresel Geliştiriciler Konferansında” (WWDC 23) Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğünü sadece duyurması ile birlikte hisseleri tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapandı. Ürünün ismi hakkında Huawei şirketi ile telif sorunu yaşayabileceği tahmin ediliyor.

3) Çin, uzaya gönderdiği insan kök hücrelerini 2 hafta sonra tekrar Dünya’ya getirerek deney yapmaya başladı. Amerika’daki bir medikal araştırma merkezi ise kendi gönderdiği kök hücreler için “uzayın 3 boyutlu büyümeye elverişli olduğunu” söylerek araştırmalarına devam edeceklerini kaydetti.

4) Büyük İslam Alimi ve Mütefekkiri Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi’ni yılın ilk 5 ayında yaklaşık 1 milyon 200 bin ziyaretçi gezdi.

Hazırlayanlar: Ekrem Donbaloğlu – İbrahim Yasir Teğiş

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*