Tatilin kelime manasına bakarsak, bir şeylere ara vermek, faaliyet dışı kalmak olduğunu görürüz. Öyleyse hangi faaliyetlere ara vereceğimize ve bunların yerini hangi faaliyetlerle dolduracağımıza bu tatil dönemi için karar vermemiz gerekir.
Tatil, bunca sene zihnimizde biriken fazlalıklardan temizlenmek ve arınmak için gayet derecede önemlidir. Ve bir sonraki dönem için enerji depolama sürecidir.
Topluma bakıldığında tatilin gerçekten de bir ihtiyaç olduğunu görürüz. Yaz ayları gelmeden önce hissedilen mutluluk ve heyecanın her kesimden insanı sardığını, yaz tatilinde yapılan mekân değişikliklerini, uzun yolculukları; bir yerlere gidebilmek, bir yerleri gezebilmek için yapılan onca masrafları, çekilen onca zahmetleri görürüz. Ama ailesiyle, sevdikleriyle gezmenin, dinlenmenin verdiği lezzete mukabil çekilen her sıkıntının katlanabilir olduğunu görürüz.
Demek ki tatil bir ihtiyaçtır ve bazı faaliyetlere ara verip yeni faaliyetlere başlamak bir nevi dinlenmektir. Ayet-i kerimede, “Öyleyse bir işi bitirince diğerine koyul” buyurulmasının bir hikmeti de bu olmalıdır.
Bediüzzaman Hazretleri, “Hem bazen kalp yoruluyor. Fikir, kendini eğlendirmek için rastgele bir şeyle meşgul olur. Şeytan fırsat bulur, pis şeyleri önüne serpiyor, sürüyor” demiştir. O halde şeytana fırsat vermemek için kalbi meşru dairede dinlendirmek gerekir. Dinlenmek ise yeni faaliyetlere kapı açmakla olacaktır.
Demek asıl tatil, evde boşça oturmak değil, evden ve rutinden biraz uzaklaşmaktır; bazen bir şehir değiştirmek, bazense bulunduğu şehirde mekân değiştirmektir. Uzun zamandır görmediği bir arkadaşıyla/akrabasıyla görüşmek de tatili yaşamaktır, kendisiyle yürüyüşe çıkıp ruhunu dinlendirmek de. Tatil, yeni şeylerdir. Tatil sıhhat veren her şeydir. Sıhhat ise faaliyettir. Faaliyetten mahrumiyet, atalettir.
Bilhassa bir Müslüman, “Helal daire geniştir, keyfe kâfi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur” kaidesince tatil aylarında ibadetlerini çeşitlendirmelidir. Sıla-i rahim yaparak akrabalarını, büyüklerini ziyaret edebileceği gibi; “Seyahat edin, sıhhat bulun” hadisine uyarak yeni yerler görüp kâinatı tefekkür edebilir. Bilhassa Risale-i Nur programlarına katılıp ufkunu genişletebilir; ailesiyle, çocuklarıyla birlikte kültürel geziler yapabilir. Bunun yanında yeni şeyler öğrenmeye kapı aralayıp okuma faaliyetlerini arttırabilir, Kur’ân kurslarına, okuma programlarına kendisini ve çevresini yönlendirebilir.
İşte Genç Yorum Dergisi ekibi olarak bu ay ‘tatil’i inceliyoruz. ‘Atalet’, yani tembellik manasına gelen kelimeyle aynı kökten türeyen tatil kelimesini olabildiğince ‘faaliyet’e yoruyor ve tatili faaliyetle ilişkilendiriyoruz. Çünkü tatil, yeni faaliyetlerle güzel yaşanır.
İlk yorumu siz yazın