Eylül 2023 – Haber Yorum

Elektrikler leylekler için kesildi

Her yıl binlerce leyleğin göç ederken kullandığı rotalar arasında yer alan Kocaeli’nin, Körfez ve Derince ilçelerinde sıra dışı bir önlem alındı.

Göç sırasında dinlenmek için elektrik direkleri ve tellere konan leyleklerin, akıma kapılmaması için elektrikler kesildi.

Avrupa’daki leylekler Ağustos-Eylül aylarında daha güney bölgelere, genellikle de Afrika’ya doğru göç ediyor.

Enerji dağıtım şirketleri ise her yıl bu zamanlarda bölgeden geçen yüzlerce leyleğin elektrik akımından zarar görmesi nedeniyle elektrik kesintisine gitti.

Bir sanayi kenti olan Kocaeli’nin, canlılara karşı duyarlılığı sebebiyle, adeta şehrin ‘can damarları’ olan elektrik tellerini, göç süresince kapatması, halk tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Bir karıncaya bile “bilerek ayak basmayı” kabul etmeyen kültürümüzün, halen devam ettiğini görmek son derece sevindirici. Bizim inancımızdan ve dinimizden kaynaklanan bu kıymetli merhamet anlayışının memleketimizin tamamında hatta tüm insanlık âleminde yaygınlaşması, aynı hassasiyetin hayvanlar ve doğayla sınırlı kalmaması lazım gelir. Bu konuda hepimizin vicdanî bir vazifesi olduğu hatırda tutulmalıdır. Yeni yetişen nesillerimizin, bu konularda “dijital dünya”da gösterdikleri hassasiyeti gerçek âlemde de göstermelerini temenni ediyoruz.

İki yüzlü yıldız keşfedildi

Caltech’in San Diego yakınlarındaki Palomar Gözlemevi’nden her gece gökyüzünü tarayan bir araç olan ZwickyTransient Facility (ZTF) tarafından keşfedilen ve adına Janus ismi verilen, bir yüzü Hidrojenden diğer yüzü ise Helyumdan oluşan iki yüzlü bir beyaz cüce yıldızı keşfeden bilim insanları böyle bir durumun hâlâ nasıl olabileceği konusunda şaşkın haldeler. Öyle ki bu yıldız her çeyrek saatte bir kendi ekseni etrafında bir dönüş yapıyor.

Yüce Rabbimiz, yine feza âleminin derinliklerinden bizlerin tefekkür nazarına hikmet ve kudretini gösteriyor. Dünya üzerinde de örneğini bir nebze gördüğümüz ve Rahman Suresinin 19. ve 20. Ayetlerinde bahsi geçen “O, birbirine kavuşmak üzere iki denizi salıverdi. [Ama] aralarında bir engel vardır; birbirlerine karışmazlar.” diyerek Akdeniz’in suyu ile Atlas Okyanusunun birbirinden ayrılmasını bizlere, (keşfinden) 1400 sene önceden bildiren Rabbimiz, bundan kat be kat harikulade bir olayı feza âleminde işlettiriyor ve Hidrojen ile Helyum semavî bir güç ile birbirine karışması engelleniyor.

Stres, kilo verdirir mi yoksa aldırır mı?

Ruhsal gerilim, günümüzün hareketli hayatında, genç yaşlı her bireyin kaçamadığı bir duygu. Sadece, zihnimizde fırtınalar estirmekle kalmayan stres, vücudumuzun fonksiyonlarını da tepeden tırnağa etkiliyor.

Sidney’de, fareler üzerinde yapılan bir araştırma da bizlerin yaşadığı meşhur bir ikileme ışık tutuyor: “Stres, kilomuzu arttırır mı azaltır mı?”

Elbette insandan insana göre ve yaşanan stresin türü itibarıyla değişebilecek bir durum olsa da araştırmanın sonucunda Prof. Herbert Herzog bizlere şunları söylüyor:

Beyinde bulunan ve ödül merkezinin kapatılmasını sağlayan lateral habenula; birey, zevk alsa da artık vücuduna zararlı olacak derecede yemesi gibi durumları kontrol eden bir merkezimiz. Stresli farelerde NPY adı verilen bir molekül işte tam da bu mekanizmayı engelliyor ve denek farelerinin doysa bile yemesine devam etmesini sağlıyor.

Kurulan ikinci bir düzenekte de yemek yerine; önlerinde, normal su ve tatlandırıcılı su olan iki grup fareden, stresli olan grubun 3 kat daha fazla tatlandırıcılı suyu içtiği görüldü. Bu da stres altında olan farelerin tatlı ve lezzetli yiyeceklere olan özlemini de ortaya çıkardı.

En son profesör tavsiyesi olarak ‘Stresli anlarınızda sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin.’ diyen Herzog’a ilaveten biz de dost tavsiyesi olarak stresin kaynağını çözmeyi ve iktisadın lezzetine varmayı öneriyoruz. Herkese sakin günler!

Kısa haberler

  • Dünya genelindeki anormal sıcaklık artışları okyanusları da en az karayı etkilediği kadar etkiliyor. En son 2016 yılında zirveyi gören ortalama okyanus ısısı, rekor tazeleyerek 20,96 santigrat dereceye ulaştı.
  • Milli Okçu Mete Gazoz Dünya Şampiyonu oldu.
  • Tunç Fındık, Dünyanın En Yüksek 14 Zirvesine Tırmanmayı Başaran İlk Türk Oldu.
  • Çin bilimsel makale sayısında ABD’yi geçerek dünyada lider oldu.
  • Rusya’nın su kaynağı aramak için Ay’a gönderdiği “Luna-25” adlı uzay aracındaki bilimsel araçlar faaliyete geçti ve ilk veriler işlenmeye başladı.
  • Çin, afet hafifletme için yeni bir radar uydusu fırlattı.
  • NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, bir milyar yılında tespit edilen şimdiye kadarki en uzak yıldızı görüntüledi.
  • Araştırmacılar, Chandra X-ışını Gözlemevi’nden alınan verileri inceleyerek kara delik parçacık akımlarından (jet) yayılan X-ışınlarında dalgalanmalar tespit etti.

Hazırlayanlar: Ekrem Donbaloğlu- İbrahim Yasir Teğiş

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*