2023 Ekim sayımız çıktı!

Yüzyıllık rüya: Cumhuriyet

Genç Yorum Dergisi Ekim 2023 sayısında ilan edilişinin 100. yılında “Yüzyıllık rüya: Cumhuriyet” başlığıyla Cumhuriyet’i ele alıyor. Dergi bu ay bizleri 100 yıl öncesine, millî mücadelenin büyük zorluklarla yapıldığı, ülkenin her bir karışının düşmanlardan temizlendiği ve sonrasında Cumhuriyet rejiminin büyük sevinç ve ümitle kabul edildiği yıllara götürüyor. 2023 Ekim ayında Genç Yorum, milletin hasretle yolunu gözlediği adalet, hürriyet ve meşveret gibi düsturları içinde barındıran Cumhuriyet’in hakikî manasını, ilanından birkaç sene sonra ne hale dönüştürüldüğünü ve isim ve resimden ibaret bırakılmış bir Cumhuriyet ile yönetilen halkın o zamanlarda yaşadığı sıkıntıları ve sonraki yıllarda Cumhuriyet’in vaziyetini ve bu zamanda ne kadarının yaşandığını dönem dönem işliyor.

İşte kapak dosyamıza yazan yazarlarımız ve yazı başlıkları:

Emine Bakırlıoğlu: “Cumhur kimdir?”

Nuri Mannas:” ‘Cumhuriyet ki…’ saltanatın zıddıdır!”

Adnan Nacir: “Cumhürriyet”

M. Latif Salihoğlu: “Cumhurun Cumhuriyeti”

Nurenda Yaşar: ” ‘Ben’den ‘biz’e”

M. Said Zeki: “Cumhuriyet ve demokrasiyi hazmedemeyenler”

Fatma Nur Öztürk: “Hakikî Bir cumhuriyet neden tesis edilemiyor?”

Daha başka?

Risale-i Nur’dan derlenen Nurlu Yorum’da “Cumhuriyet ki adalet ve meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten ibarettir” başlığıyla Üstad Bediüzzaman’ın hakikî Cumhuriyet tarifini ele aldığı, Hakikat başlığıyla o zamanki Dinî Ceride’de yayımlattığı yazısı Osmanlıca metniyle birlikte okunmayı bekliyor.

Haber Yorum’da Ekrem Donbaloğlu, İbrahim Yasir Teğiş ve Ahmet Sertaç İleri dikkat çekici haberleriyle, Farklı Yorum’da Bilal Bozkurt “Toplumsal hayatın kezzaplarından bir hastalık: Yalan” başlıklı yazısıyla, Eskimez Yazı’da Emine Sultan Çakır “Patlamış Mısır” başlıklı yazısıyla, Keçeli’nin Kitaplığı’nda Hatice Çakır Muhammed Emin Yıldırım’ın “Nebevî Eğitim Modeli Darü’l-Erkam Vahyin Nüzul Sürecinde Şahsiyet Eğitimi” adlı kitabının tanıtımıyla bizleri bekliyor.

Birbirinden güzel fotoğraflar, gezi yazısı ve şiirler…

Erhan Akkaya’nın editörlüğündeki Foto Yorum’da okuyuculardan gelen fotoğraflar, Gezi Yorum’da Meryem Çelik’in “Kahramanmaraş’ı geziyorum” başlıklı gezi yazısı, Nur Levent’in “Gül-i Rânâ” başlıklı ve Zeynep Günen’in “Eksik / Yarım” başlıklı şiirleri, Ehl-i Tweet’te Fethiye Akay’ın “Böyle bir hesap yok” başlığıyla derlediği sosyal medya içeriği bu ay bizlerle beraber.

Ve her zaman olduğu gibi Keyfince Lügât’ta Ali Hakkoymaz “Yaşamak durağı başlıklı, Seans Arası’nda Psk. Dan. Şeyda Sultan Zengin “Mutlu olmak mı mutmain olmak mı?” başlıklı, Zihnin Çarkları’nda Caner Kut “Hikaye” başlıklı yazılarıyla dergide yerini alıyor.

Keyifli ve istifadeli okumalar…

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*