Kasım 2023 – Haber Yorum

Öğrenci İddin-Sin’den Zinu Hanım’a Mektup

Bu aralar sosyal medya, milattan önce 18. Yüzyılda kaleme alınan bir mektubu konuşuyor. Bu mektup Babil’in en meşhur imparatoru Hammurabi zamanında yazılıyor. Orijinali Akkadca olarak yazılan bu metinde, yatılı kaldığı tahmin edilen bir öğrencinin annesine olan “mızmızlanması” yer alıyor. Mektup şu şekilde:

“Zinu hanıma şunu söyleyin, İddin-Sin şu mesajı gönderiyor:

Tanrılar Şamaş, Marduk ve İlabrat benim hatırım için sizi sonsuza kadar sağlıklı tutsun.

Buradaki genç beylerin kıyafetleri yıldan yıla daha iyi hale geliyor, ama siz benim kıyafetlerimin yıldan yıla daha da kötüleşmesine izin veriyorsunuz. Gerçekten sen elbiselerimi daha fakir ve daha az yapmakta ısrar ettin. Evimizde yünün ekmek gibi tüketildiği bir dönemde sen bana kötü elbise yaptırdın. Babası, sadece babamın yardımcısı olan Adad-iddinam’ın oğlunun iki yeni kıyafeti var, sen ise benim için tek bir takım elbise için bile telaşlanıyorsun. Sen beni doğurduğun ve annesi onu sadece evlat edindiği halde annesi onu seviyor, oysa sen beni sevmiyorsun!’’

Asurologlar, İddin-Sin’in babasının Larsa şehrinde üst düzey bir yönetici olduğunu söylüyorlar. Mektubun üslubu ile ilgili de onun şımarık bir çocuk olduğunda hemfikirler. Mektup, bir kil tablete yazılı olarak 1934’te ortaya çıkıp 1967’de deşifre edilebiliyor.

Güncel hayatımızdaki okul-akran modasının, o zaman dahi annelere sitem ettirecek kadar etkin olduğu böylece ortaya çıkmış oluyor. O yüzden “Z kuşağı” deyip geçmemek lazım.

İsrail’in Savaş Suçuna Dünyadan Sözde Tepkiler (!)

İsrail’in Filistinlilere yaptığı zulümlere bir yenisi daha eklendi. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların 11. Gününde İsrail güçleri, Gazze’deki bir hastaneyi hedef aldı. Gazze Sağlık Bakanlığının, “En az 500 kişiyi kaybettik”’ açıklamasının ardından neredeyse tüm dünya liderleri, sosyal medya hesaplarından bu savaş suçunu kınadı.

Amerika, AB, Vatikan hatta Taliban dahi yaptıkları açıklamalarda, yaşananların birer savaş suçu olduğunu ve gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğini dile getirdi. Paylaşılan her mesajda, yapılması gerekeni birbirine havale eden devlet başkanlarının ikiyüzlü tavırları dikkat çekerken ABD Başkanı Biden’ın, “Hastaneye saldırıyı, karşı taraf düzenlemiş.” demesi de durumun vehametini ortaya koydu.

Türkiye’nin, “3 günlük millî yas” ilan ederek tepkisini gösterdiği bu kanlı çarpışma, 7 Ekim günü; Filistinli, militer bir grup olan Hamas’ın Aksa Tufanı adını verdiği bir operasyonla başlamıştı. Sivilleri hedef alan Hamas, Tel Aviv hükümetinin misillemesi ile karşı karşıya kaldı.

Ne yazık ki, savaşın bedelini -tüm savaşlarda olduğu gibi- her iki milletin de masumları çekiyor. Şu ana kadar 3 bin Filistinli ve bin 500 kadar İsrailli hayatını kaybederken bazı bölgelerde sosyal hayat tamamen sıfırlanmış durumda. Tel Aviv, ablukada kalan Filistin halkı için gelen yardımlara izin vermezken sadece Mısır’ın gönderdiği gıda ve ilaç yardımlarının Filistin topraklarına girmesine müsaade edecek.

İnsanlık, defalarca yeryüzünü kanla bulaştırdığı yetmiyormuş gibi şimdi de “kutsalları” adına, her iki dinin de öngörmediği bir şekilde kanlı mücadelesini sürdürüyor. Bundan en büyük zararı ise masum siviller görüyor.

Yapay Zekâ çıtayı bir basamak daha yükseltti

ChatGPT’nin şimdiye kadarki en büyük güncellemelerinden birinde OpenAI, viral uygulamasıyla etkileşim kurmanın iki yeni yolunu başlattı.

Öncelikle ChatGPT’nin artık bir sesi var. Beş gerçekçi sentetik sesten birini seçebilir ve sohbet robotuyla sanki bir arama yapıyormuş gibi sohbet edebilir, konuşulan sorularınıza gerçek zamanlı yanıtlar alabilirsiniz.

ChatGPT artık resimlerle ilgili soruları da yanıtlıyor. OpenAI, mart ayında GPT-4’ün (ChatGPT’ye güç veren model) ortaya çıkışıyla bu özelliğin tanıtımını yaptı, ancak daha önce geniş kitlelere sunulmamıştı. Bu, artık uygulamaya görsel yükleyebileceğiniz ve ne gösterdiklerini test edebileceğiniz anlamına gelir.

Bu güncellemeler, geçen hafta OpenAI’nin görüntü oluşturma modelinin en son sürümü olan DALL-E 3’ün ChatGPT’ye bağlanacağı ve böylece sohbet robotunun resim oluşturmasını sağlayabileceğiniz duyurusuna katıldı.

Yapay zekâ her geçen gün bir basamak daha çıkarak mühendislerinin gurur kaynağı olmayı ve onların gözüne girmeyi başarabiliyor. Peki bizleri 2,5 milyon GB ve saniyede 1024  işlem yapabilme kapasiteli bir beyne sahip olarak yaratan sonsuz kudret ve kuvvet sahip olan Allah için bizler ne yapıyoruz ki -teşbihte hata olmasın- gözüne girmeyi başarabilelim. Her gün kendini geliştiren sözüm ona yapay zekâ nerede, bu kadar rahat ve konfora rağmen yerinde sayan insan nerede…

KISA HABERLER

Nobel Kimya Ödülü, TV ekranlarında kullanılan kristalleri geliştiren bilim insanlarına verildi.

Nobel Tıp Ödülü, mRNA teknolojisini geliştiren bilim insanlarına verildi.

Nobel Fizik Ödülü maddedeki elektron dinamikleriyle ilgili çalışmalar yapan bilim insanlarına verildi.

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Norveçli yazar Jon Fosse kazandı. Ödülün “söylenemeyenleri dile getiren yenilikçi oyunları ve nesirleri” dolayısıyla Norveçli yazar Jon Fosse’ye verildiği açıklandı.

Mersin, Kayseri, Denizli kitap fuarları kitapseverler ile buluştu.

Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar için yapılacak ödül töreninin iptaline tepkiler artmaya devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy 1 milyar lira ödenekli kazı ve restorasyon çalışmalarını içeren “Geleceğe Miras Sonsuz Efes” projesini tanıttı.

Microsoft, 28.9 milyar dolarlık ek vergi ödemesi için ABD Gelir İdaresi’nden (IRS) bildirim aldığını açıkladı.

Avustralya ve Yeni Zelanda’dan bilim insanları, Avustralya açıklarındaki 2 bin 300 kilometrelik Büyük Set Resifi’nde “Lady Elliot” adını verdikleri yeni bir kaya balığı türü keşfettiklerini açıkladı.

Hazırlayanlar:
Ekrem Donbaloğlu (donbalogluekrem@gmail.com)
İbrahim Yasir Teğiş (ibrahimyasir52@gmail.com)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*