Aralık 2023 – Haber Yorum

TAŞLAR KALPLEŞİYOR

Filistin’de yaşanan olayların ikinci ayı doldu da geçiyor. Bu süre zarfında binlerce masum maalesef katledildi fakat bizler inanıyoruz ki onlar şehit olup daha güzel bir âlemde hayatlarına devam ediyorlar.

Olayın farklı bir boyutu da var ki o da şu;

Vicdanlar susmuyor ve susturulamıyor. Dünyanın dört bir yanında “Zalimler için yaşasın Cehennem” nidaları katillerin ve zulme karşı üç maynunu oynayanların suratlarına karşı hakikati çarpıyor.

Fransa, Amerika, Brüksel, İngiltere, Almanya, İspanya, Polonya, Makedonya, Türkiye, Kanada, Avustralya, Endonezya, İsveç, Pakistan, Arnavutluk ve daha birçok ülkedeki vicdanları susmayan milyonlarca insan Filistin halkı için yürüyüşler ve protestolar düzenliyor.

Taşlar bile onların (Yahudilerin) yerlerini söyleyecek, yani onları saklamayacak mealindeki hadis-i şerifin bir tevili de belki şudur ki, ahirzamanın keşmekeşi içinde taşlaşmış kalpler bile artık bu zulme karşı sessiz kalamayacak ve görüyoruz kalamıyorlar hatta bazı taşlar o kadar kalpleşiyor ki artık İslam’ın sancağı altında ve iman nuru ile yürümek için şehadet getiriyorlar.

İnşaallah çok yakında zulmün ve istibdadın bittiği bir güne uyanmak duasıyla…

KUZEY IŞIKLARI TÜRKİYE’DE

İlk önce 5 Kasım tarihinde Van’da ve Ordu’da görülen Kuzey ışıkları sonraki günlerde ülkemizin muhtelif birçok ilinde de görülerek kimilerini korku ve paniğe sokarken, kimileri için ise güzel vakit geçirmek için vesile kaynağı oldu.

Normalde adından anlaşılacağı gibi Kuzey bölgeleri olan Norveç, İsveç gibi ülkelerde meydana gelen bu olayın ülkemizde görülmesinin sebebi ise Güneş aktivitelerindeki artış.

Güneşten gelen güçlü dalgaların dünyanın manyetik alanı ile çarpışması sonucu bu dalgaların paralellik gösterdiği kuzey bölgelerinde, güneşten gelen parçacıkların dünyamızdaki oksijen ve azot gibi atmosferik elementler ile etkileşime girerek farklı renkler çıkarması aslında bu ışıklar.

Tabii, olaya iki taraftan da bakılabilir. Allah’ın emri ile güneşin bir selâmı olan bu ışıklar bizlere hem güneş olaylarındaki hafif bir artış ile dünyadaki dengelerin değişebileceği ve bu şekilde acz ve fakrımızı daha iyi anlayabilmeyi yeniden göstermiş oluyor.

Diğer taraftan ise bu eşsiz oluşumları görmek için kilometrelerce yol gitmemize gerek kalmadı. Çayımızı alıp balkona çıkmak kâfi…

Boykot Dijitale Taşınırken: Yerli Alternatif ”Vuhuv”

7 Ekim’de gerçekleştirilen “Aksa Tufanı” hareketi, hâlen içler acısı bir vaziyette süregelirken İslam âleminin sessiz tavrı; küresel çapta, dünyanın tepkisini çekiyor. Bununla birlikte, hükümetleri pasif kalan Müslüman halklar; İsrail zulmüne karşı tepkilerini, siyonizm destekçisi firmaların mallarını boykot ederek gösteriyor.

Bazen sokaklarda broşür dağıtmak, etiket yapıştırmak, bazense dijital olarak hedef göstermek suretiyle yapılan çalışmalarda, boykot edilecek ürünün yerli alternatifleri de es geçilmiyor.

En çok gıda ve kozmetik alanına odaklanan boykotta, sanal dünya bileşenleri de yerini alıyor:

Arama motoru, hatta internet denince ilk aklımıza gelen isim Google, bildiğiniz üzere bir Amerikan firması. Bu aralar, İsrail Dışişleri Bakanlığından “propaganda yaymak için” para aldığı iddiaları dolaşırken yerli alternatifi ‘‘Vuhuv’’ boykot listelerinde öne çıkıyor.

Vuhuv, Gaziantep Üniversitesi Teknopark’ına bağlı, 2019’da kurulmuş yerli bir firma. En büyük özelliği, tüm sunucularının yine Gaziantep’te olması. Aynı zamanda e-posta, bulut gibi artık standartlaşan arama motoru kabiliyetlerine de sahip.

Adını, “tüm dünya dillerinde sevinme ifadesi” olarak belirten şirket, hedefli reklam koymaması ve yapılan sorguları 3. şahıslarla paylaşmaması açısından rakiplerinin önüne geçiyor. Aktif olarak sadece 2 çalışan barındıran bir proje olarak diğer arama motorlarıyla kıyaslanmaktan gurur duyduğunu söyleyen Barış Çepik; diğer yerli girişimlerin bir veri tabanı bulundurmadığını, Vuhuv’un ise 2 milyar alan adına doğrudan erişimi olduğundan da bahsediyor.

Tarihten bu yana insanoğlu olarak; ihtiyaçlarımız, hep gelişmemizin önünü açmış. Belki bu boykotta ‘yerli bir Google’ hedefinin ilk adımı olur, ne dersiniz?

Şu an olgunlaşma aşamasında olan Vuhuv’u denemek isterseniz şuradan ulaşabilirsiniz: Tıklayınız.

KISA HABERLER

  • Türk Hava Yolları, dinlenme salonlarında İsrail menşeli ürünlerin satılmayacağını duyurdu.
  • ChatGPT’nin kurucu ortağı Brockman ve eski CEO’su Altman, şirketin yönetim kurulu tarafından kovuldu. Kovulan ikiliyi Microsoft işe aldı.
  • Paris’te yapılan müzayedede Napolyon’un ikonik şapkası 1.9 milyon €’ya satıldı. Napolyon’un günümüze kalan 20 kadar şapkası olduğu tahmin ediliyor.
  • İspanya temsilcisi Real Sociedad taraftarları, Şampiyonlar Ligi maçında kanlı beyaz elbiseler ve Filistin bayrağı ile sivil ölümlere dikkat çekti.
  • Dijital en popüler oyun/eğlence sektörü Steam, kur dalgalanmalarından dolayı Türkiye ve Arjantin para birimlerinden çekiliyor. Türk lirası, Yemen ve Guatemala gibi ülkelerin para birimleri sınıfında değerlendirilmeye başlandı.
  • 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Filistin üzerindeki zulmü artarak devam ederken, her seferinde İsrail karşıtı açıklamalarda bulunan Yahudi kanaat önderi Haham Elhanan Beck, ”Gazze halkına sesleniyorum, biz dünyadaki Siyonizm karşıtı bütün Hahamlar sizin yanınızdayız. İsrail ve onu destekleyenler şeytanın taraftarıdırlar” açıklamasında bulundu.

Hazırlayanlar:
Ekrem Donbaloğlu (donbaloğluekrem@gmail.com)
İbrahim Yasir Teğiş (ibrahimyasir52@gmail.com)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*