Nisan 2024 – Haber Yorum

Meşhur isimler İslâmla şereflendiler

Son yıllarda “İslâm’a teslim olanlar”ın sayısında gözle görülür bir artış var. Bu seneki Ramazan ayı bu noktada da bereketli oldu. Başka dinlere mensup çok sayıda ‘meşhur’ isim fıtrat dini İslâm’a teslim olup şehadet getirdiler.

Ramazan ayının ilk günlerinde Müslüman olan meşhurlardan biri Amerikalı rapçi Lil Jon olmuş. Amerikalı rapçi ve prodüktör Lil Jon, California eyaletindeki bir camide şehadet getirerek Müslüman oldu. Jon, (Ramazan’ın ilk Cuması) Cuma namazı öncesi Los Angeles şehrindeki King Fahad Camisi’ne gelerek, kalabalık bir cemaatin şahitliğinde İslâm dinini seçtiğini ilan etti. Sosyal medyada paylaşılan videoda Amerikalı rapçinin cami imamının yönlendirmesi üzerine, önce Arapça sonra İngilizce şehadet getirdiği görüldü. Lil Jon’un sosyal medyada 1 milyondan fazla takipçisi var.

İslâm’a teslim olan meşhurlardan biri de yine Amerikalı baptis papazı ve aynı zamanda meşhur bir yazar ve aktivist olan; Shaun King ve karısı oldu.

Shaun King, ilk teravih gecesinde karısıyla birlikte şehadet getirerek Müslüman oldu. İnstagram’da binlerce takipçisi olan ve çok iyi tanınan bir yazar ve aktivist Shaun King, uçakla Dallas yakınındaki Irvine TX Waliranch Camisine gelerek Filistin kökenli bir imam olan Ömer Süleyman’ın huzurunda eşiyle birlikte şehadet getirerek Müslüman oldu. Shaun King, “5-6 ay önce Gazze’de başlayan ve bugüne kadar devam eden, Gazzelilere karşı yapılan onca zulme rağmen inancından feragat etmeyen dayanma gücü bulan Gazzeliler olmasaydı ben bu gün belki burada olmayacaktım” dedi.

İslâmla müşerref olan “meşhur”lardan biri de kök hücre ilacının mucidi, ABD’li ünlü Profesör Henry Klassen olmuş. Konu ile ilgili haberlere göre Harvard Üniversitesi’nde çalışan Dr. Henry Klassen, Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman olup, İslâm’la şereflendi.

Japonya’da Ramazan heyecanı

İftarlar vesilesiyle İslâm dininin vecibelerini öğrenme fırsatı bulan Japonlar, Tokyo Camisi ve oruç hakkında bilgi edinebiliyor.

Japonya’da ramazan ayının heyecanı, Tokyo Camisi Diyanet Türk Kültür Merkezi’nde verilen iftarlarda yaşanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığa bağlı Tokyo Camisi, başkentte yaşayan Müslümanlar ile gayrimüslim Japon halkını, ramazan boyunca iftarlarda buluşturuyor. Gündüzleri cami yerleşkesindeki kültür turuna katılan Japonlar, ezan öncesi iftarlığını alıp hiç tanımadığı kişilerle aynı sofraya oturuyor. İftarlar vesilesiyle İslâm dininin vecibelerini öğrenme fırsatı bulan Japonlar, cami ve oruç hakkında bilgi edinebiliyor.

Başkentte yaşayan üniversite öğrencisi Nanbaryuu, daha önce gittiği Müslüman bir ülkede öğrendiği İslâm kültürünü sevdiği için Tokyo Camisi’ni ziyaret ettiğini söyledi. Çevresindeki Müslümanlarla camide bir araya geldiklerini anlatan Nanbaryuu, “Özellikle ramazan ayında birlik duygusu hissediyorum ve Tokyo’da bu deneyimin harika bir fırsat olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Ortaokul öğrencisi Kanon, ilk kez camiye geldiğini ve bu vesileyle İslâm dinindeki ramazan ayının ne demek olduğunu ilk kez hissettiğini belirtti. Camideki iftarlara oruç tutanların yanı sıra tutmayanların da davet edilmesini “mutluluk verici” olarak niteleyen Kanon, oruç tutmanın “ciddiyet” gerektirdiğini söyledi. Tokyo Camisi’ne gelerek “İslâm kültürüne dokunulabildiğini” belirten Kanon, “İbadetleri görüp çeşitli kültürleri tanımanın faydalı olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Kâinat hakkında ne kadar az şey bildiğimizi gördük

Astronomlar, Dünya’ya 51 ışık yılı uzaklıkta, cüce bir yıldızın yörüngesinde bulunan, gezegen oluşum kuramlarına aykırı olduğu düşünülen devasa bir ötegezegen tespit etti. CNN’in haberine göre, ABD’nin Teksas eyaletindeki Hobby-Eberly Teleskobu’na monte edilen “Yaşanabilir Bölge Gezegen Bulucu’nun (HPF)” keşfettiği ve “LHS 3154b” adı verilen ötegezegen, yaklaşık Dünya’nın kütlesinin 13 katı büyüklüğünde.

“LHS 3154″ün de içinde bulunduğu M sınıfı cüce yıldızların, diğer yıldızlara oranla en küçük ve en soğuk tür olduğu kaydedilen çalışmada, yıldızların büyük gaz ve toz bulutlarından oluştuğu, oluşum sonrasında kalan maddelerin yıldızın etrafında, gezegenleri meydana getiren bir disk oluşturduğu kaydedildi.

Bu disklerde bulunan madde miktarının, oluşan gezegenlerin ne kadar büyük olabileceğini belirlediği ve disklerdeki madde miktarının büyük ölçüde yıldızın kütlesine bağlı olduğu belirtilen araştırmada, özellikle M sınıfı cüce yıldızların yaygın olduğu Samanyolu Galaksisi’nde, gaz devi gezegenlerin nadir olduğu, küçük, kayalık gezegenlerin daha fazla bulunduğuna işaret edildi. “LHS 3154b” bugüne kadar tespit edilen yakın yörüngedeki en büyük gezegen olabilir

Araştırmada söz konusu gezegenin, gök yüzündeki soğuk ve küçük kütleli yıldızlardan biri olan “LHS 3154″ün yörüngesindeki bir turunu 3,7 Dünya gününde tamamladığı ve küçük bir yıldızın yakın yörüngesinde bugüne kadar tespit edilen en büyük kütleli gezegen olduğu vurgulandı.

Penn State Üniversitesi astronomi ve astrofizik profesörü, çalışmanın yazarlarından Suvrath Mahadevan, “Bu keşif, evren hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ortaya koyuyor. Bu kadar düşük kütleli bir yıldızın etrafında bu kadar ağır bir gezegenin var olmasını beklemiyorduk” dedi.

Araştırma, Science dergisinde yayımlandı.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*