2024 Haziran sayımız çıktı!

Gençler hürriyeti anlıyor/arıyor

“Hürriyet meselesi gençlerin dünyasında nasıl ve ne kadar yer tutuyor? Gençler onu nasıl anlıyor, nerelerde arıyor? Hakikî sevdalılarına ‘Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam’ dedirten hakikat-i hürriyet nedir?” gibi konulara temas eden Genç Yorum’un 2024 Haziran sayısı çıktı!

Hürriyet mefhumunun Müslümanlarca kazandığı manalar, hürriyetin ne olduğu ve ne olmadığı Bilal Bozkurt tarafından ele alındı. Gençlik döneminde yaşanan; otoriteye karşı çıkma -anne, baba, devlet fark etmez- hem de birisinin yardımına ihtiyaç duyma ikilemi; çatışma ve yardıma ihtiyaç duyma arasındaki ilişki Nurenda Yaşar Coşkun bakış açısıyla okurların nazarına sunuldu.

Hürriyet denilen kavramın daha hukuksal boyutu, temel hak ve hürriyetlerin özellikleri ise M. Said Zeki tarafından kaleme alındı. Hürriyet ve israf kavramlarının ilişkisi, israf edenin hakikî hür olup olamayacağı meselesi; bu meselenin fertler ve cemaatler düzeyindeki yansımaları ise Bilal Said Parlakoğlu tarafından yorumladı.

Genç insan özgür olmak ister. Fakat onun istediği bu özgürlük nasıl bir şeydir? Hangi genç özgürdür? meselesini Süeda Yaşar irdeledi.

Hürriyetin aile boyutundaki işleyişini yeni bir yazar; M. Hulusi Yazıcı kaleme aldı. Ve en nihayet hürriyet ve kader, cüz’î irade ve özgürlük meselesini ise Emine Tuğba Akar, kendi başından geçen bir hadise üzerinden çözümlemeye çalıştı.

Başka ne var?

Bu yazılardan başka; Haber Yorum köşesi, çeşitli şiirler, İbrahim Özdabak’ın çizdiği karikatür, okurlardan gelen fotoğraflar ve Risale-i Nur’da yer alan hürriyetle ilgili bahis seçmeleri yerlerini aldı.

Bir dergiyi diğer dergilerden ayıran mühim hususlardan biri; ortaya koyduğu orijinal çalışmalar ve röportajlardır. Bu ay Süeda Yaşar’ın Suriyeli bir sınıf arkadaşıyla, onun Suriye Savaşı gölgesinde geçirdiği çocukluk yılları üzerine yaptığı röportaj bu tarz orijinal bir çalışma olma özelliğini taşıyor.

Eskimez Yazı’da yazarın “yazma serüvenine” dair birkaç bilgi, Feyalilacep’te ise Şulenur Yaşar’ın fıtrata dair tebessüm ettiren tefekkürleri sizleri bekliyor olacak. Keçelinin Kitaplığı’nı ise bu ay yeni bir yazarımız yazdı; Ravzanur Güleçyüz. Henüz yayınlanan ilk yazısı olmasına rağmen gelecek vadeden bir yazar olduğunu söylemek güç değil. Genç Yorum’un gençlere kalem oynatma fırsatı verebiliyor olması, övünülecek güzel bir özellik.

Sonra Gençlerle Röportaj var. Gençler, hürriyet üzerine kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar. Daha sonra Anlamlı Yorum ve peşinden Seans Arası geliyor. Gençlerle Risale-i Nur dersi okuyanlar muhakkak bu yazıyı faydalı bulacaktır. Sonra Zihnin Çarkları’nda dil ve dilin düşünce üzerindeki etkilerine dair güzel bir tefekkür, daha sonra Keyfince Lügat ve şairane yazılar, en sonda ise Henânî’nin yazdığı gezi yazısının son kısmı geliyor.

Bütün okurlarımıza keyifli okumalar diliyoruz!

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*