Bir şeyden her şeyi yapmak

Ne Amerikan tavukları kadar gereksiz bilgiler, ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler… 

“Hayatta hayreti derin olmayanın sîreti(yürüyüşü) de yavandır” der ehl-i irfân.
Yürüyüşünüzü değiştirecek yorumlarla ilginç bilgiler…

 

Kâinatın musikîsi dijital ortamda

Tokyo’da PARTY isimli tasarım stüdyosu görkemli bir şölene imza attı. Büyük bir serada gerçekleştirilen proje, biraz fantastik ve beş duyuya hitap eden bir fikir üzerine kuruldu. Ziyaretçiler, seranın içine yerleştirilen her bir “Dijital Bitki”ye dokunduğunda, farklı melodiler duyuyor ve ortamın ışıklarla renkten renge girdiğine tanık oluyor.

PARTY’nin ses mühendisi Ray Kunimoto ortam sesleri oluşturulurken bitkilerin çıkardığı özgün seslerin kullanıldığını anlatıyor. Önce birbirine sürtünen tohumların ya da birbirine dokunan yaprakların sesleri gibi, bitki sesleri kaydedilmiş. Ardından bu sesler, dijital ortamda, enstrümanların da katkısıyla birer melodiye dönüştürülmüş.

Yani aslında kâinatın musikisi, nağamatı dijital ortama aktarılmış ve harika bir görsel ve işitsel şölen sunulmuş. Aslında kâinat başlı başına muhteşem bir orkestra grubu gibi, dikkat kesilip işitebilene… Bize düşen, en hoş ve ulvî, masum bir eğlenceye çalışmak ki; havanın dokunması ile bitkilerden müzik teli gibi zikir nağmeleri kulağımıza gelebilsin.

“Güya bütün kâinat ulvî bir musikîdir, iman nuru işitir ezkâr ve tesbihleri.” (Sözler)

 

Burun izi

Dünyada her insanın biricikliğini gösteren delillerden biri de, parmak izinin ona has yaratılmış olması ve bir başkasında olmayışıdır. Peki, bu biriciklik insana mı hastır? Hayır, kar tanelerinin de kendine özel yapısı vardır. Hepsi aynı kristal maddeden oluşur, ama asla aynı değildir. İşte “bir şeyden her şeyi yapma” sırrı…

Köpeklerin burun izleri de, insanların parmak izleri gibi eşsizdir ve birbirlerinin kimliklerini bu şekilde tespit ederler. Yine köpeklerin burun izi, onların Yaratıcı’sının hikmet ve ilminin her şeyi kapsıyor oluşunu gösteren delillerdendir.

Öyle bir Rab ki, hem tüm yüzleri birbirine benzer yaratıp ortak noktalar koyuyor, hem de küçük alamet-i farikalarla muazzam bir Sanatkâr olduğunu ispat ediyor. Subhânallah!

 

“Senin bildirdiğinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur, sen her şeyi hakkıyla bilir, her işi hikmetle yaparsın.” (Bakara, 32)

 

 

Şeyda Sultan Zengin
seydasultan@gencyorumdergisi.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*