Gözleri velfecri okumak

Ne Amerikan tavukları kadar gereksiz bilgiler, ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler.

“Hangi kimsede tefekkür varsa, o kimse için her şeyde ibret vardır…” (Ateşbâz-ı Velî Hz.)

Siz yeter ki tefekküre niyetli olun sevgili okur, mutlaka ibret alacağınız şeyler karşınıza çıkacaktır…

Velfecri

“Gözleri velfecri okuyor.” Hiç duydunuz mu bu cümleyi? Peki ya “felfecir” ya da “ferfecir” desek?

Gözleri fıldır fıldır dönen, şeytanî ve sinsi bakışlar fırlatan insanlar için kullanılan bu deyim, “Gözleri velfecri okumak” şeklinde…

“Velfecri” kelimesi Arapçada “ve’l-fecri” şeklinde yazılıyor ve  “Fecr’e yemin olsun” anlamına geliyor. “Fecr” kelimesi tan yerinin ağarması ve gün doğumu mânâsına gelir.

Ma’lum deyimdeki “velfecri” de, Kur’ân’da geçen Fecr Sûresi’nin ilk âyetidir: “Fecr vaktine andolsun” diye başlayan sûre; yanlışa düşen, günah işleyen kavimlerin başına gelenleri anlatan, ibretlik bir sûredir. Semud kavminden tutun Firavun’a kadar örnekler verir.

Hâliyle “gözleri velfecri okumak” deyimi, Fecr Sûresi’nde geçen kötülük ve hinliklere gönderme yapıyor olabilir.

Demek eskilerin hayatında Kur’ân-ı Kerîm öyle büyük bir yer ediniyormuş ki, insanların durumunu tasvir ederken bile âyetleri kullanıyorlarmış.

Kar değil, melek yağıyor

Siz de farkettiniz mi, kar yağdığında etraf sessiz oluyor, sanki yeryüzüne ‘sessiz ol, âyet iniyor’ emri veriliyor. Peki, bunun nedeni ne?

Yeni yağmış bir karın yüzde 80’e yakını havadan oluşur. Çünkü buz kristalleri tamamen birbirine yapışmaz. Aralarında çok boşluk vardır. Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını yutar. Yani kar bir susturucu görevi görmüş olur. Bu yüzden karlı havada bağırdığınızda sesiniz çok ileri gidemez.

Bir şeyi daha fark ettiniz mi? Büyüklerimiz derdi, ‘Kar yağsa da hava ısınsa, ayaz var’. Kar yağdığında hava ısınır mı?

Aslında kar yağması havayı ısıtmaz; tam tersi ısınan hava kar yağmasına sebep olur. Hava sıfırın altında iken su buharı yükselemez. Sıcaklık 3 derece olursa, su buharı yeryüzünden yükselir. Yükselen buhar soğuk hava tabakasına ulaşır ve kar olup yeryüzüne düşer. Yani kısaca kar yağışı esnasında sıcaklık diğer zamanlara göre daha yüksek olduğundan, sanki kar yağdığı için havanın ısındığını zannederiz.

Kar tanesi şekilleri

Kar kristalleri altıgen şeklindedir. Her koldan 3 ve 12’li kollara ayrılır. Bunun sebebi, suyun atomlarıyla ilgilidir. Bütün insanların parmak izlerinin birbirinden farklı olması gibi, kar tanelerinin hiçbiri birbiriyle aynı değildir. Ve her bir kar tanesini melekler indirir. Bunu Hadis-i Şerif’ten ve asrın âliminden öğreniyoruz:

“Hiçbir yağmur damlası yoktur ki, belli ölçüler içerisinde bir meleğin elleriyle gelmiş olmasın. Hz. Nuh’un tufan günü hariç!”1

“Meleklerden bir kısmı küçücük olarak yağmur ve kar katrelerine binip san’at ve rahmet-i İlâhiyeyi kendi dilleriyle alkışlıyorlar…”2

Mübarek sanki kar değil, melek yağıyor. Küçükken kar ve soğuğu sevmeyen bendeniz, bunu öğrendiğimden beri kar sever olmuştum.

Dipnot:
1) https://sorularlaislamiyet.com/kar-ve-yagmur-tanelerini-meleklerin-indirmesi-hakkinda-hadis-var-mi-0
2) Şualar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 2018, s. 289

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*