Otonom Sinir Sistemi
Korktuğumuzda, endişelendiğimizde veya ani bir tehdit edici olayla karşılaştığımızda sinir sistemimiz uyarılır. Kalp atışlarımız artar, nabzımız hızlanır, daha hızlı soluk alıp veririz. Bunu bilinçli değil, otonom sinir sistemimiz sayesinde yapıyoruz. Yani sinir sistemimizdeki bağlantılar tetikleme yapıyor ve bu işleyişi otonom sinir sistemi yönetiyor. Unutmamak gerekir ki, bedenimiz, bizi hayatta tutabilmek amacıyla bunu yapıyor. Otonom sinir sistemi, sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemi olarak 2 şekilde çalışır.
Sempatik-Parasempatik Sinir Sistemi
Sempatik sinir sistemi, bir olay anında “savaş veya kaç” sistemimizi tetikliyor. Korku, endişe, stres gibi tetikleyici tepkileri oluşturur. Tehlike algıladığımızda korku tepkisi tetiklenir. Gözbebekleri büyür, soluk, kalp atış hızı ve adrenalin artar. Bunun akabinde vücudumuzda gelişen tepkileri de sempatik sinir sistemi düzenler. Örneğin, bize doğru havlayarak koşan bir köpek gördüğümüzde ya köpekle savaşırız ya da hemen oradan kaçarız.
Parasempatik sinir sistemi ise “dinlen ve beslen” sistemimizi çalıştırır. Kişi rahatladığında, tehdit algısı bittiğinde devreye girer. Gözbebekleri küçülür, kalp atışı, soluk hızı, adrenalin azalır, normale döner. Tehdit yokken normal bir şekilde nefes alırız, çünkü vücudumuz fazladan oksijene ihtiyaç duymaz. Ve vücut sakinleştiğine göre artık beslenebilir ve sindirebilir.
İlk yorumu siz yazın