Bilirsiniz ve biliniz…

Ne Amerikan tavukları kadar gereksiz bilgiler
ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler…

Bazen gözümüz önündeki şeyleri gördüğümüz hâlde bilmediğimiz için fark edemiyoruz. Bildiğimizi de bilmek lâzım. Said Nursi Hazretleri, İhlâs Risalesi’nde: “Bilirsiniz ve biliniz…” dediği gibi, bu bilgileri belki bilirsiniz, ama yine biliniz sevgili okur. Tefekkür ve esenle kalın…

Elektrik tellerine konan kuşları neden elektrik çarpmaz?

Hiç merak ettiniz mi, kuşları neden elektrik çarpmıyor? Tellerin üzerinde gezine gezine âdeta elektriğe meydan okuyorlar.

Elektrik akımı, elektronların hareketiyle oluşur. Tıpkı suyun yüksek bir yerden aşağı doğru akması gibi elektrik akımı da yüksek elektrik potansiyelli bir noktadan düşük elektrik potansiyelli bir noktaya doğru akar. Dolayısıyla, kuşların vücutlarından elektrik akımı geçmesi, ancak kuşların, aralarında potansiyel farkı olan iki noktaya aynı anda temas etmesiyle mümkündür. Tek bir telin üzerine konan kuşların temas ettiği noktalar arasındaysa bir potansiyel farkı yoktur. Dolayısıyla, vücutlarından bir elektrik akımı geçmez ve bu durumdan zarar görmezler.

Ancak bir kuş, aralarında potansiyel farkı olan iki ayrı elektrik teline aynı anda temas ederse, bir telden diğerine doğru elektrik akmaya başlar ve üzerinden geçen elektrik akımı nedeniyle kuş çarpılır. Elektrik tellerinin aralarında mesafe olacak şekilde kurulmasının nedeni böyle çarpılmaları önlemektir.

Benzer şekilde, eğer bir kuş hem elektrik teline hem de toprağa aynı anda dokunursa tel ile toprak arasında potansiyel farkı olduğu için kuş yine elektrik akımına maruz kalarak çarpılır.

Dünyanın en sessiz odası!

İnsan bazen sessizlik ister, kafasını dinlemek, gürültüden uzaklaşmak ister. Ama sessizliğin de fazlası zarar olabilir bizim için. Neyse ki bu oda teknolojik amaçlı: Microsoft’un ses laboratuvarı.

Microsoft, dünyanın en sessiz odasını yaptı. Öyle sessiz ki, insan kendi kemiklerinin sesini duyabiliyor. Geleceğin elektronik cihazları bu odada tasarlanıyor. Odada uzun süre kalmak imkânsız. Oda, -20.6 desibel ile dünyanın en sessiz yeri unvanını kazanmış. Rekor ise daha önce Minneapolis, Minnesota’da bulunan Orfield Laboratuvarı’na aitti. Oradaki stüdyonun ses şiddeti ise -13 desibele eşitti.

Bu rakamı daha iyi anlamak için örnek verecek olursak; insan fısıltısı 30 desibel, nefes alışı 10 desibel kadardır. Oda sıcaklığında hava moleküllerinin çarpışması -24 desibel ses çıkarır. İnsanın duyma sınırı 0 desibeldir, ancak kulağımızın duymuyor olması hiç ses olmadığı anlamına gelmez. İşte negatif değer bu yüzden vardır.

“Bu ofise girip kapıyı kapatmak çok ilginç bir deneyim” diyor baş mühendis Munroe: “Nefes almasanız bile kalbinizin atışını, kanın damarlarınızdan akışını duyuyorsunuz.”

Dışarıdaki sesi geçirmesin diye bu oda altı kat beton duvar içinde yer alıyor. Oda içinde oda olarak ifade edebileceğimiz bu yapıda her duvar 30 cm. kalınlığında. Böylece 110 desibellik ses engellenmiş oluyor.

Sessiz oda, bina içinde ayrı bir temel üzerinde, titreşim engelleyen 68 yay üzerine kurulmuş. Böylece odanın bina ile doğrudan hiçbir teması olmuyor.

Bu kadar sessiz bir yerin insana huzur vereceğini düşünebilirsiniz. Ama orada zaman geçirenler böyle demiyor. Bazıları birkaç saniye sonra buradan çıkmak istiyor. Zira vücudunun her hareket sesini duymak, çok da iyi olmasa gerek. Zaten en uzun süre kalan 1 saat dayanabilmiş. Peki ne için tasarlandı bu oda?

Munroe, burada elektronik cihazları dinliyor, elektrik akımı geçerken kapasitörlerin elektronik devre düzeneğinde yol açtığı titreşimleri tespit etmeye çalışıyor. Bu titreşimin yol açtığı uğultu, müşterileri rahatsız ediyormuş. Bu sorunu gidermek için sessiz odada çeşitli deneyler yapılıyor.

Ayrıca, klavyede her tuşun belli bir sesi vermesi için ayarlar bu odada yapılıyor; mikrofon ve hoparlörler burada deneniyor.

Microsoft’un yapay zekâ asistanı Cortana’nın üç boyutlu ses ve HoloLens sanal gerçeklik görüntüsü gibi teknolojiler de burada sınanıyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*