Yeni yılda yenileni/yorum!

Yeni yıla merhaba! Her yeni gün, her yeni mevsim, her yeni yıl bize verilen bir armağandır. Onun kıymetini bilerek ve “armağan sahibine” teşekkür ederek taçlandıralım. Güne iyi başlamak, iç huzurumuzu korumak, mutlu olmak, gelip geçici olayların huzurumuzu bozmasına izin vermemek bir çaba gerektirir. Zaten şu dünyada bütün çabalarımız huzurlu ve mutlu olmak için değil mi?

Önce farkındalık oluşturmak gerek. Kendimizin, sevdiklerimizin, sahip olduğumuzu düşündüğümüz ama aslında bize emaneten verilen nimetlerin farkına varmak gerek. Farkına varmak bunların değerini arttırır, sevinç ve huzurumuzu çoğaltır. “Güzel gören, güzel düşünür” sırrınca hayata pozitif bakmak, her olayın iyi ve güzel tarafını görmek, Rabbimizin bize özel ihsan ve iltifatlarını hissetmek bize mutluluk verir.

Önce kendimizi güncelleyelim!

Yeni yılda her kurum, kuruluş ve şirket bir muhasebe yapıp bilanço çıkarır. Kâr-zarar durumunu, ileriye yönelik yapacakları yatırımları gözden geçirirler. Biz de hayatımızın bir bilançosunu çıkarsak fena olmaz şu günlerde.

Doğru bildiğimiz yanlışlar, yanlış bildiğimiz doğrular olabilir. Bizim de hatalar yapabileceğimizi kabul ederek onlarla yüzleşelim. Serinkanlı, soğukkanlı bir şekilde vicdanımızı hakem tayin ederek nefis muhasebemizi yapalım. Doğrularımızı pekiştirip, yanlışlarımızı düzeltelim. Bilgisayar diliyle söylersek “önce kendimizi bir güncelleyelim.”

Mümkünse sessiz, sakin bir ortamda yeni okumalar yapalım. Dinlendirici bir müzik eşliğinde yürüyüşler yaparken, zihnimizi zararlı düşüncelerden arındıralım. Kendimize, ailemize, çevremize ve bütün insanlığa nasıl bir katkı sunacağımızı düşünelim. Büyük resmi görelim. Bizi meşgul eden basit meseleleri atalım zihnimizden. Korku ve endişelerimizle yüzleşelim. Kendimize yakın hissettiğimiz büyüklerimizle bu konuları konuşalım. Gençliğin enerjisi ile, yaşanmışlığın tecrübesini birleştirelim. Küskünlük, kırgınlık varsa barışalım.

Düşünce temizliği, yaşama sevinci

Biliyoruz ki; hayat kalp kıracak kadar uzun değil. Affedici olmak, pozitif düşünmek hem sağlığımıza iyi gelecek, hem Allah’ın rızasını kazanacağız. Öyleyse çevremize karşı olan duygularımızı pozitife çevirip yaşama sevincimizi arttıralım. Yeni yılda kendimizi bir “ruh bakımına, düşünce temizliğine, fazlalıklardan kurtulma” atölyesine alalım. Biliyoruz ki; kendisini arındıramayan başkasını arındıramaz; yanmayan yakamaz ve nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez. Fırtınalar, karanlıklar bizi korkutmasın. Unutmayalım ki; kışın bütün faaliyeti ilkbahara hazırlık içindir.

“Ne kadar söz varsa düne ait”

Hz. Mevlana diyor ki:

“Her gün bir yerden göçmek ne iyi,/ Her gün bir yere konmak ne güzel/ Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş,/ Dünle beraber gitti her şey cancağızım/ Ne kadar söz varsa düne ait/ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.”

Dün; kıymetli, değerli elbet. Ama sadece dün ile övünmek yetmez. Yarınımızı daha iyi noktalara taşımaya gayret edilmelidir. Dünden ders alınmalı; ama her gün yeni bir sayfa açılmalı, yenilikler düşünülmeli, planlanmalı ve yeni adımlar atılmalıdır. En azından gayret edilmelidir.

Değişim, değişmez bir kanundur; buna karşı direnmek boşunadır. İyi bir hazırlık yapılarak; yol, yöntem, usul, metod belirlendikten sonra hayatta güzel neticeler alınabilir. Başarı, huzur ve mutluluk yakalanabilir.

Yeni icat çıkarma!

“Bizim zaten usulümüz, yöntemimiz var. Yeni usule ihtiyacımız yok” demek düşünceyi donuklaştırır. Hadiseleri doğru okumamızı engeller. Esneklik ve yeni gelişmelere göre hizmet geliştirme kabiliyetimizi köreltir. Olayların gidiş yönünü okuma yeteneğimiz kaybolur.

Onun için hayat felsefemizi; bir tarafımızı sabit ve doğruları muhafaza edecek şekilde, bir tarafımızı ise sürekli yenilik ve değişime açık olarak kurmalıyız. Sema yapan Mevlevîlerin yaptığı gibi, “bir ayak sabit, bir ayak her yöne dönebilen,” değişime açık ve hür fikirli olmak en idealdir.

Müjdelenen gençlik

Geçmişe takılmadan, geçmişin yükünü geçmişte bırakıp kendimizle barışalım önce. Hz. Üstadımızın geleceğe yüzünü çevirip müjdelediği “nesl-i cedid” olmaya çalışalım. Çevremizle, dostlarımızla kucaklaşıp helâlleşelim. Aşkla, şevkle silkelenip, kendimize gelelim. ‘Taze Bismillah’ deyip, ümit çiçekleri açarak hayat mücadelesine ve hizmetimize devam edelim.

Yeni yıla girerken, yine/yeni/yeniden bir ruh bakımı ve tazelenmek hepimize iyi gelecek arkadaşlar. Ne dersiniz?

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*