Kur’ân bize bir rehberdir

Kur’an’ın bir mucizesi de camiiyeti, yani kapsayıcılığıdır. Her bir muhatabına ayrı ayrı bir kapıdan hisse verir, herkesin ondan alacağı bir nur vardır. Biz de bu hakikat ışığında gençlerimizin dünyasında Kur’an’ın nasıl bir yer tuttuğunu merak ettik ve Türkiye’nin çeşitli illerinden farklı yaş aralıklarında gençlerimize sorduk:

“Sence Kur’an nedir, senin için ne ifade ediyor? Hayatını nasıl etkiliyor ve sana ne katıyor?”

 

Büşra KILINÇ
Psikolog (Yüksek Lisans Öğrencisi) / İSTANBUL

Kur’ân, kendimi hayatta karşılaştığım sorunlar karşısında çaresiz ve çıkmazda hissettiğim zamanlarda, bu hislerle başa çıkabilmek için bir yol rehberine ihtiyaç duyduğumda bana yardımcı olan ve iç huzurumu sağlayan bir eşlikçi olarak hayatımda yer alıyor. Karar vermemi kolaylaştıran, aldığım kararların arkasında durabilme gücü veren bir kılavuz niteliğinde görüyorum. Bu yönüyle Kur’ân bana dünyevî olay ve sorunlardan sıyrılıp, manevî boyutta kendimle ve inançlarımla baş başa kalabildiğim ve aynı zamanda doğru olanı bulabildiğim bir ortam sunuyor.

Mustafa GÖNÜLLÜ
Tıp Fakültesi Öğrencisi / ŞANLIURFA

Kur’ân benim için kâinatı doğru okumamı ve yaşadığım olayları doğru analiz edebilmemi sağlayan, herkes için âdeta bir yaşam tarzı olması gereken İlâhî bir kitap. Kur’ân ile ve onun tefsiri olan Risale-i Nur ile münasebet kurduğum her günümün dünya ve ahiretim için faydalı geçtiğini hissediyorum. Gaflet haliyle onlardan uzaklaştığım günlerimin ise boşa geçtiğini pişmanlıkla söyleyebilirim.

İnsan, vücuduyla ve çevresiyle olan ilişkilerinde gün içerisinde her an farklı olaylarla karşılaşabilecek vaziyettedir ve her vaziyete hazırlıklı olması iktiza eder. Bu hazırlık ise olayları yaratan Allah’ın her şeyi kontrolü altında tuttuğunu her an hissedebilmesiyle, yani imanının her an taze tutulması ile mümkün. Bu ise Kur’ân’ı yaşamakla olacaktır. Kur’ân’ı yaşamak ise tefsiri olan Risale-i Nur vesilesiyle mümkün olacaktır. Rabbim bize her anımızı Kur’ân’a göre dizayn edebilmemizi nasip etsin.

Şeyma Ceren SANLI
İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencisi / İSTANBUL

Kur’ân-ı Kerîm her varlığın ve her anın yaratıcısı olan Yüce Rabb’in bizzat kullarını muhatap alıp konuşması bakımından insanlara gönderilmiş büyük bir lütuftur bence. Benim için Kur’an hem inandığım ve yaşantımı ona göre şekillendirmeye çalıştığım yüce İslam dininin itikad, ibadet, ahlâk ve siyer ile ilgili esaslarını öğrendiğim ve öğretmeye can attığım ilahi bir kitap, hem de günlük yaşantımda her an bir şeylere karar verirken temel aksiyomlarına ters düşmemeye çalıştığım temel rehberimdir.

Günlük yaşantım sırasında herkes gibi zihnimde karmaşalar, çatışmalar ve sorgulamalar yaşadığımda etrafımda her zaman birçok bilgi, düşünce ve ahkâma maruz kalabiliyorum. Fakat insan müdahaleleri içeren bu önermeler, insan mutlak rasyonel bir varlık olmadığından çoğunlukla birbirleriyle çelişiyor ve bu gibi durumlar beni umutsuzluğa sürükleyebiliyor. Bazen de başıma gelen talihsiz olaylar yaşama coşkumu söndürebiliyor. Bu gibi durumlarda içinde hiçbir şüphenin yer almadığı ve bu dünyaya gelme gayemin içinde hatırlatıldığı bir Kitab’a başvurabilme özgürlüğümün olduğunu bilmek benim için sonsuz bir mutluluk kaynağı.

Yusuf Kerem AKÇA
11. Sınıf öğrencisi/KARADENİZ EREĞLİ

Peygamber Efendimiz (asm) için Hz. Aişe’nin (r.anha) “O yaşayan bir Kur’ân gibiydi” demesinden bu zamana kadar gelen, evliyalardan, Allah dostlarının bahsettiği ve Üstadımızın da muazzam bir şekilde ifade ettiği Kur’ân-ı Kerîm’i sadece Müslümanların değil bütün insanlar için bir yaşam biçimi olarak anlıyorum. Dünya ve ahiret dengesini kurarak yaratıcımız Yüce Allah’ın bize olan ilgisini sevgisini hissediyorum. Yani Kur’ân’ı mutluluğun tarifi, Rabbim’e giden yolun pusulası, rahatlatıcı, yalnızlığımı giderici, iyi bir dost, maddî-manevî yaralarımıza şifa, duygularımın tercümanı gibi tanımlıyorum. Bu tanımın içinde faydasını  ve neticesini görüyoruz. Bundan da anlıyorum ki Kur’ân sadece mübarek gecelerde, Cuma günlerinde, namazda, vefat eden kişinin arkasından okunan bir zikir kitabı değil aynı zamanda hayatımın her safhasında bir yol gösterici, Rabbim’in bizimle konuşma şekli de diyebiliriz.

Kâh Cenneti anlatarak özendirmesi kâh Cehennemi anlatarak korkutması, geçmiş peygamber ve kavimleri anlatarak ders vermesi, Peygamber Efendimiz’e (asm) tâbi olanların kurtuluşa ereceklerini bildirmesi tam bir hayat kitabı olduğunu ispat ediyor.

Üstadımızın risalelerde bahsettiğinden de anlıyorum ki kâinat okul, Peygamber Efendimiz (asm) öğretmen, Kur’ân da kitap olduğuna göre sadece okumak değil okuduğumuzu kainatta görmek, göstermek ve Peygamber Efendimiz’in (asm) sünnetine tâbi olmakla ancak Kur’ân’ı bütünüyle anlayabileceğimizi düşünüyorum.

Allah’ın halili ve habibi olmak ümidiyle…

Çağla YADIKAR
Üniversite Öğrencisi / VAN

Bu soruyu bana 1 ay önce sormuş olsaydınız muhtemelen çok yüzeysel bir cevap verirdim. Ancak insanın uyanması, biraz da olsa farkına varabilmesi için bir şeylerin vesile olması gerekir. Ben de bir kitapla tanıştım ve bu kitap benim uyanmama vesile oldu. İşte ondan sonra artık hiçbir şeye karşı eskisi kadar kör olamayacağımı anladım.

Şu an Kur’ân benim kalbim. Merdivenim. Yani aslında zirveye ulaşabilmek için attığım her adım… Aslında şu an Kur’ân benim annem gibi. Bana sürekli birşeyler öğreten ve benim kötülüğümü asla istemeyen annem. Daha iyi tanımlayamam herhalde.

Kur’ân benim hayatımda; içeriğini çok fazla bilmesem de, anlamasam da, çoğu zaman nefsime uysam da (Allah bizi affetsin) attığım her adımda ya da hissettiğim her duyguda “Acaba buna ne der?” diye düşündüğüm bir noktada. Aslında baştan sona her şey; ama uygulamada çoğu zaman etkisi yok denecek kadar az olabiliyor.

Ümmügülsüm TURGAY
Gıda Mühendisi / MARDİN

Kur’ân benim için huzur ve umut demek. Ne zaman umutsuz hissetsem okuduğum bir ayet bana yalnız olmadığımı, tüm hücrelerime hükmeden bir Yaratıcının var olduğunu düşündürüyor ve sonrasında daha umutlu, daha huzurlu ve daha güçlü hissediyorum.

Ubeyd ÖNBAŞ
Üniversite Öğrencisi  DÜZCE

Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyan benim için bir rehber, kılavuz, neden ve ne için yaratıldığımı ve vazifemin ne olduğunu, beni yaratan Rabbimin benden neler istediğini, dünya ve ahiret mutluluğumu nelerin sağlayacağını; isteklerimi, duygularımı, arzularımı nasıl yönlendirmem gerektiğini bana bildiren yüce kitaptır. Kalbimi ve aklımı nasıl mezc edeceğimi en güzel bir şekilde izah eden, hayatı hayatlandıran mutluluk ve huzur kaynağımdır. Ebedî hayat yolunda Cennete gitmede kılavuzumdur. Dünya boğucu bir deniz gibi; oradan kurtaran bir urvetü’l-vuskamdır. Kur’ân benim için hayat kaynağı. Hava, su, güneş ve temel gıdalar maddî hayatımın devamı için ne kadar zarurî ise benim manevî hayatım için de Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyan gıdam, havam ve suyumdur.

Kur’ân-ı Kerîm kâinatın tefsircisi, izahçısıdır. İnsanın yaratılış gayesi ve hikmeti nedir? İnsandan ne bekleniyor? Allah’ın rızası neye bağlıdır? Bunları hepsini ondan öğreniriz. Kur’ân akıllara gıda olan ilim, kalplere huzur veren zikirdir. Hayata istikamet verir. Okuması ibadettir. O yüzden Üstadımız “Dost istersen Allah yeter, yâran istersen Kur’ân yeter” der.

Kısacası; Kur’ân Cenab-ı Hak tarafından iki cihan saadeti için gönderilmiş mukaddes bir kitaptır.

Meryem BALPETEK
Öğrenci / DİYARBAKIR

Kur’an’ın tanımı benim için; Allah’ın kelâmıdır, bir davettir, bir ubudiyet kitabıdır, bir dua kitabıdır, bir zikir kitabıdır. Daha önce indirilmiş kitapları içinde bulunduran son İlâhî tek kitaptır.

Kur’ân’ın benim için anlamına gelirsek; bir mu’cizedir. Çünkü öyle bir kitap olacak ki; hem geçmişten hem gelecekten bahsedecek, hem fennî ilimlerden hem daha keşfedilmemiş teknolojik gelişmelerden behsedecek. Kur’ân’da her şeyin bir yeri var ona nasıl bakarsan Onu görüyorsun âdeta…

Kur’ân benim hayatımın her yönünü etkiliyor kısacası hayatıma yol veriyor.  Meselâ nasıl giyineceğim, neleri yemem uygun, akrabalarımla nasıl bir ilişki kuracağım, ne şekilde nerede ve ne zaman nasıl konuşacağıma, büyüklerime ve küçüklerime ne şekilde muamele edeceğime kısacası atacağım her adımı Kur’ân’a göre şekil vermem gerekiyor. Bu şekilde alacağım kararlarda da büyük rol oynuyor. Ayrıca haşr günü olduğunu bildiğimden ve her amelin kayıt altına alınacağından vereceğim kararlarda daha seçici olmam gerekiyor.

Kur’ân okuyunca bir rahatlama, o bütün dertlerimden bir hafifleme gibi yumuşak rahat duygular hissediyorum. Sanki beni duyan benim ruhumu rahatlatacak sıkıntılardan çıkaracak biri var.

Sosyal medyadan gelen cevaplar…

 

RÖPORTAJ
Emine Sultan Çakır
Fethiye Akay
Yılmaz Tokdemir

1 Trackback / Pingback

  1. Kitapların peşine düşmeli! | Genç Yorum

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*