Rabbinin her şeye şâhit olması yetmez mi?

“Yakında onlara hem dış dünyada, hem de kendi içlerinde âyetlerimizi göstereceğiz; tâ ki Kur’ân’ın tartışılmaz bir gerçek olduğu onlara iyice belli olsun. Rabbinin her şeye şâhit olması yetmez mi?” (Fussılet Sûresi: 53.)

Galyum elementi

Galyum, kimyasal sembolü Ga, atom numarası 31 olan kimyasal elementtir. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunur, yine oda sıcaklığında insan ile temasında erir. Diğer metallere, deyimi yerindeyse “saldırıyor” ancak insan elinde herhangi bir zararlı etki göstermiyor. Yani tam bir metal düşmanı. Sülfirik asit ve dikromat solüsyonu denilen solüsyon çeşidi karışımı ile birleştiğinde ise dünya dışından gelen bir yaşam formu gibi davranıyor. Galyum metali doğada saf hâlde bulunmaz. Ancak çok kolay elde edilir. Erime derecesi 29, kaynama derecesi ise 2400 °C’dir.

Bu element 29 dereceden daha büyük derecelerde yani oda sıcaklığının üstündeki derecelerde sıvı hâlde bulunmaktadır. Şöyle ki, insan bedeninin sıcaklığı 37 derece olduğundan dolayı galyumu elimize aldığımızda eriyecek ve elimizden akacaktır.

Herhangi bir cam fanus ya da metal bir kap içinde saklanamamaktadır. Bu kimyasal element fiziksel durumunu değiştirdiğinde kaplar veya fanuslar kırılabilmektedir. Saldırgan yapıda bulunduğunu söylemiştik. Metal kafesin içine doğru yayılma göstererek karşılaştığı metalin yapısında değişiklik yapabilmektedir. Hattâ yapılan bazı deneylerde, metal kaşığı eritip parçalarına ayırırken, insan eline hiçbir şey yapmamaktadır.

İlk olarak ise geçmiş zamanlarda sihirbazlık yapan bir adamın metal bir yüzüğü eriterek paramparça etmesinden sonra merak edilmeye başlanmıştır. Bunun örneğini birçok sihirbaz gösterisinde de görmüşüzdür. Size bir metal kaşık gösterirler ve bu kaşık veya çatalı kolayca eğip, bükebilirler. İşte bu tüm illüzyon numaralarının ardında Galyum elementi gizlidir.

Ayna, cam, porselen vb. maddelerin pürüzsüz bir hâl almasını sağlayan da bu elementtir. Bu maddeler, Galyum ile yıkanır ve öyle kullanıma hazır hâle getirilir.

İçinde zehir de bulunur. Ancak bu zehrin etkisi çok düşüktür. Yani insan sağlığına zararı ancak yutulduğunda olur.

Vombatlar

Vombatlar keseli hayvanlardan bir tanesidir. Aynı zamanda koalanın yakın akrabasıdır. Ana vatanı Avusturalya ve Tazmanya’dır. Vombatlar bir çok ilginç özelliği ile dikkat çekmeyi başarıyor. Oldukça sevimli, uysal ve aynı zamanda sakin hayvanlardır. Vombatlar otobur hayvanlardır. Saman, yapraklar, ağaç kabukları ile beslenirler. Bu yüzden dişleri oldukça güçlüdür. Kesici dişlerin büyümesi asla durmaz ve korkak vombatlar otları, kabuğu ve kökleri keserek dişlerini uygun bir uzunlukta tutarlar. Aynı zamanda pençeleri ve tırnakları da oldukça kuvvetlidir. Tünel  kazma konusunda oldukça başarılıdır. Toprağın altında 30 metre uzunluğunda tünel kazabilirler.

Vombatların bir diğer özelliği sizin gülümsemenize neden olacak kadar ilginçtir. Çünkü Vombatlar dünyanın en korkak hayvanı ünvanına sahiptir. Bir tehlike söz konusu olduğunda kilometrelerce uzaktan bu kokuyu alırlar. Bu tehlike kokusunu alan Vombatlar korkudan bayılır. Olduğu yerde kalırlar. Bu durumda vombatların görüntüsünün aslında aldatıcı olduğunu fark edersiniz. O kadar çok ürkek hayvanlardır ki 5 km uzakta olan bir vahşi hayvan kokusunu hissettiklerinde anında bayılırlar.

 

Koalaların yakın akrabası olan bu küçük hayvanların kesesi, diğer keselilerden farklı olarak sırt bölgesinde bulunuyor. Bu da tünel kazarken kesenin içine taş toprak girmesine engel olur. Bu kese aynı zamanda vombatların yavruları için hayatî bir organ işlevi görür. Vombat yavruları doğduktan hemen sonra annelerinin kesesine girer ve beş aylık oluncaya kadar da nadiren bu keseden çıkarlar. Yedinci aydan sonra yavru vombatlar anneden bağımsız yaşayabilir hâle gelir.

 

Vombatların şaşırtıcı özelliklerinden biri de dışkılarıdır. Vombatlar gerek günün büyük bir kısmını toprak içindeki tünellerde geçirmeleri gerekse de uzun süren sindirim işlemleri nedeniyle 13-14 gün boyunca dışkılamadan durabilirler. Bunca zaman boyunca idrar keselerinde biriken dışkılarını dışarı attıklarında ise ortaya küp veya kare şeklinde ilginç bir dışkı çıkar. Bu dışkı sadece vombatlara özgüdür. Bu bakımdan turistlerin yoğun ilgisine de konu olmaktadır.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*