2021 Ekim – Haber Yorum

Geleceğin Fidanlarını Okuma Salonunda Yetiştiriyor

Diyarbakır’ın Hani ilçesinde öğretmen İbrahim Yıldız iki dükkânını okuma salonuna çevirdi. Hani’de 6 yıldır farklı okullarda ücretli öğretmenlik yapan Yıldız, öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için kırsal Gürbüz Mahallesi’ndeki evinin alt katında bulunan kendilerine ait iki dükkânı bu amaçla değerlendirmeye karar verdi. İki dükkânı birleştirip okuma salonu olarak dizayn eden Yıldız, masa, kanepe ve sandalye yerleştirdiği okuma salonunu kitaplarla donattı. Çocukların kitap okumak için kullandığı salon zamanla farklı branşlardaki öğretmenlerin gönüllü olarak öğrencilere eğitim desteği sunduğu bir alana dönüştü. AA’da yer alan habere göre, özellikle uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin oldukça faydalandığı salon, kitap okuyan ve gönüllü eğitimcilerin desteğiyle sınava hazırlanan öğrencilerin başarılarını arttırdı. Amacının çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak olduğunu ifade eden Yıldız, şu şekilde konuştu: “Kitap okuma alışkanlığının yanı sıra çocuklara girecekleri sınavlarda başarılı olmaları için fen bilgisi, matematik, Türkçe, sosyal bilgiler derslerinde de yardımcı olduk, onlarla soru çözdük. Bu eğitimlerimizin meyvesini aldık. Her yıl en az 4-5 öğrenci fen lisesini kazandı. Burası maddî bir kayıp olarak görülse de manevi olarak çok şey kazandırdı. Geleceğin fidanlarını diktik. Bu fidanlar belki de bilim adamı, doktor, mühendis olacaklar.”

Toprağı Korumak Bizim Elimizde

Birleşmiş Milletler (BM), gezegendeki toprak kirliliğinin insan sağlığını tehdit eder boyuta vardığı konusunda uyarıda bulundu. BM Çevre Programı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü rapor hazırladı. Hazırlanan raporda eski çağlardan beri insan faaliyetleri nedeniyle binlerce türde farklı sentetik kimyasal bileşiğin ve doğadaki zehirli elementlerin toprağa karıştığı belirtildi. DW’de yer alan habere göre raporda toprağı en fazla kirleten faaliyetlerin madencilik ve tarım olduğu kaydedildi. Atık sular, fosil yakıt çıkarma faaliyetleri ile egzoz gazı da toprak kirlenmesinde diğer başlıca etkenler. BM Çevre Programı Direktörü Inger Andersen, “Toprak kirliliği belki insan gözüyle görülemiyor ama yediklerimizi, içtiklerimizi ve soluduğumuz havayı tehdit ediyor” dedi. Raporda pestisitler, plastikleştiriciler ve sentetik polimerler de dahil olmak üzere toprağa zarar veren pek çok maddenin doğada uzun süre kalabildiği ve besinleri kirlettiği ifade ediliyor. Çocukların, hamile kadınların ve anne karnındaki bebekler ile yoksul kesimin bu kirlilikten başlıca etkilenen gruplar olduğuna da işaret ediliyor. Toprağın insanlık için önemi düşünüldüğünde bizlere toprağı korumak için çok iş düşüyor.

Kimyadan İslam Geometrisine

Araştırmacı ve tasarımcı Serap Ekizler Sönmez’in açtığı atölyede ortaya koyduğu eserleri birçok uluslararası koleksiyonda yer alıyor. Kimya bölümünü bırakıp İslam geometrisine ilgi duyan sönmez tüm Anadolu’yu adım adım dolaşarak Kazakistan, Özbekistan, Hindistan, İran ve Mısır gibi ülkelerde de geometrik formların izlerini sürdü ve bu alandaki tarihsel zenginliği İslam bilim ve sanat tarihi alanına kazandırdı. AA’da yer alan habere göre, Marmara Üniversitesi’nde İslam Tarihi ve Sanatları alanında yüksek lisansını tamamlayan ve Yeditepe Üniversitesi’nde aynı alanda doktoraya başlayan Sönmez, kaleme aldığı “Mimar Sinan Camileri ve İslam Sanatında Geometrik Desenler” ve “Mimar Sinan Cami Minberlerinde Beşgen Geometrik Desenler, “Eskiz Defterimden Osmanlı Mimarisi”, “Bir Osmanlı Mirası Eyüpsultan Mimarisinde Geometrik Desenler”, “Anadolu Selçuklu Sanatının Geometrik Dili” isimli üç ciltlik kitabı ve uluslararası dergilerde yayınlanan makaleleriyle bu alandaki literatüre önemli katkılar sundu. İslam medeniyetinin güzelliklerini anlatan Sönmez şu ifadeleri kullandı: “Geometrik desenlerin dünyada en kompleksleştiği dönem İslam medeniyetinin inşa edildiği 13 ve 15. Yüzyıllar. Bu desenlerin farklı coğrafyalara özgü kendi yapılarına uygun olduğunu görüyoruz. Örneğin Memlük deseni bir motif, Orta Asya’da gördüğümüz Timur dönemi diyebileceğimiz bir uygulamadan farklı. Magrebî ülkeler bunlardan çok farklı. Anadolu Selçuklu dönemi de doğudan Batı’ya gelenek aktarımının olduğu bir dönem. Anadolu Selçuklu döneminde Anadolu’da başka hiçbir coğrafyada göremeyeceğimiz kadar kompleks tasarımlara imza atılmış. Bunu özellikle kervansaraylar üzerinde görebiliyoruz. Ben onları yüksek bir medeniyet değeri oluşturan algıyı anlamaya çalışıyorum. Belki bugüne dair bir söylemimiz olur çabası içindeyim.”

KISA HABERLER

Bursa İnegöl Belediyesi temiz bir şehir için sık sık çalışmalar yapıyor. Belediye yere çöp atılmaması gerektiğine dikkati çekmek amacıyla bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlik kapsamında Volkan Derman özel olarak hazırlanan “çöp adam” kostümüyle sokağa indi. AA’da yer alan habere göre, vatandaşların arasında gezerek çöplerin aslında ne kadar kötü sonuçlar ortaya çıkarttığını yansıtmaya çalışan çöp adam, “Benden korkmayın, ben sizin yere attığınız çöplerim.” diyerek sosyal mesaj verdi. Ortaya çıkan görüntüleri 2 dakikalık klip yapan belediye, sosyal medya hesaplarından bu klibi paylaştı.

Gelecekte bazı mesleklerin artık yapa zeka tarafından yapılacağı savunuluyor. Ancak bazılarının yapay zekâ tarafından yerine getirilemeyeceği de ifade ediliyor. Sputnik’te yer alan habere göre, yapay zekânın yapamayacağı meslekler şöyle:

İnsan kaynakları uzmanlığı, Bilgisayar sistemleri analistliği, Öğretmenlik, Spor, Hukuk, Yazarlık, Yöneticilik, Politikacılar, Dini görevliler, Psikologlar ve psikiyatrlar, Cerrahlar.

2021 Eylül ayı Haber Yorum sayfasına gitmek için tıklayınız.

Genç Yorum Dergisi’nin sosyal medya hesaplarını takip etmek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz… 
Facebook hesabımıza gitmek için tıklayınız.
Instagram hesabımıza gitmek için tıklayınız.
Twitter hesabımıza gitmek için tıklayınız.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*