2021 Eylül – Haber Yorum

Çörek otu yabancı bilim adamları tarafından da keşfedildi

Yüzyıllardır şifa kaynağı olan çörekotu Avustralyalı bilim insanları tarafından da keşfedildi. Bilim insanları çörek otunun diğer hastalıkların tedavisinde yararlı olduğu gibi, Kovid-19 tedavisinde yararlı olabileceğini ifade etti. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology dergisinin yazısında, çörek otunda bulunan timokinonun, koronavirüsün S-proteinine bağlanabildiği ve virüsün akciğer enfeksiyonuna neden olmasını önleyebildiği belirlendi. Avustralya Katolik Üniversitesi’nden (ACU) Prof. Kanees Fatima Shad, “Bu madde, Kovid-19 ile hastaneye yatırılan ağır hastalarda meydana gelen sitokin fırtınasını da bloke edebiliyor” diye açıkladı. Sputnik’te yer alan habere göre, bu bitkinin hipertansiyon, yüksek kolesterol ve şeker hastalığı tedavisinde yardımcı olduğu, Staphylococcusaureus’u yok etmede etkili olduğu kaydedildi. Bu bitki, bir anti-inflamatuar ajan olarak alerjik rinit ve sinüzit, egzama ve osteoartrit hastalarına da yardımcı oluyor. Avustralyalı bilim insanları, bazı halkların iltihaplanma ve enfeksiyon da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar için geleneksel bir çare olarak çörek otu tohumlarını kullandığını tespit etti. Bu durum Peygamber Efendimizin asırlar önce ifade ettiği hadis-i şerifi akıllara getirdi: “Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın.”1

1) [Buhâri, Tıbb 7; Müslim, Selam 89; (2215); Tirmizi, Tıbb 5, (2042), 22 (2071)].

Seller ve yangınlar birbiriyle bağlantılı olarak gerçekleşiyor

Ege ve Akdeniz’de meydana gelen yangınları Boğaziçi Üniversitesi İklim Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Ali Kerem Saysel değerlendirdi. Saysel, Karadeniz’de son dönemde yaşanan sel felaketlerinin arkasında yatan iklim değişikliği kaynaklı sebeplerin yangınlarda da etkili olduğunu ifade etti.

Sputnik’te yer alan habere göre orman yangınlarında etkili olan durumun iklim değişikliği olduğunu söyleyen Saysel sözlerine şu şekilde devam etti: “Doğu Karadeniz’de yaşanan seller açısından altta yatan bir neden olarak gösterilebilir. Akdeniz kıyı şeridinde Manavgat’tan Marmaris’e, Bodrum’a kadar uzanan yaygın orman yangınlarının bir nedeni olarak da gösterilebilir. Bu iki olay birbirinden bağımsız değerlendirilemez. On yıllardır bütün iklim modelleri şunu söylüyorlardı; Doğu Akdeniz Havza’sı giderek daha sıcak ve giderek yağışların azaldığı bir iklim rejimine doğru sürüklenecek. Yangınların başlaması için tetikleyici nedenler olması gerekiyor. Tetikleyici nedenlerin bir kısmı doğal nedenler de olabilir, mesela yıldırım düşebilir, yangın başlayabilir. Tetikleyici nedenlerin birçoğu insan kaynaklı sebepler. Orman eteklerinde çok fazla çöpün birikmiş olması, orman alanlarının piknik amaçlı kullanılması, ayrıca orman alanlarının arazilerinin insan yapımı tesisler tarafından işgale uğraması beraberinde pek çok tetikleyici neden olabilir.” Su açığının da arttığını ifade eden Saysel, “İklimi, fosil yakıtları yakarak atmosferdeki sera gazı miktarını arttırarak ve dolayısıyla yer kürenin ısı dengesini bozarak değiştiriyoruz. Bizim coğrafyamız üzerindeki en temel yansıması, artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar. Dolayısıyla su açığının artması. Bu mevsimde Orta Anadolu’da çiftçilere yüzey suyu verilemedi, çünkü yoktu. İklimi bu şekilde değiştiriyoruz ve bütün kurumlarımızın bununla mücadeleye, bunu yönetmeye dönük olarak elden geçirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Unutulmamalıdır ki Allah’ın insanlara verdiği doğa yine insanlara emanettir. O yüzden doğayı korumak da yine insanın elinde.

Türkiye’nin 85 kütüphanesi dijitalleşiyor

Türk Telekom, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ‘Hitit Kültür ve Turizm Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında Türk Telekom, Türkiye’deki binin üzerinde kütüphaneyi, kültür merkezlerini, ören yerlerini, İl Kültür Müdürlükleri’ni, müzeleri ve tüm Kültür Bakanlığı Merkez Teşkilatı’nı dijitalleştiriyor. İş birliği 2024 yılının sonuna kadar devam edecek. Merkez Teşkilat, Kültür Varlıkları, Yazma Eserler Kütüphanesi, Müzeler ve İl Müdürlükleri’ne fiber hızı ile hizmet verilecek. Birimler arasında kesintisiz ve güvenli internet sağlayacak olan Türk Telekom Türkiye’nin 81 ilindeki bin 85 kütüphaneyi dijitalleştirecek. Tüm lokasyonlarda misafirlere wi-fi hizmeti ve gezici kütüphanelere de TT Mobil üzerinden internet erişimi kesintisiz sunulacak. DHA’da yer alan habere göre, Hitit Kültür ve Turizm Projesi ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı da ileri teknolojik imkânlarla donatılacak.

KISA HABERLER

* Adana’da 2019’da Seyhan Belediyesi tarafından açılan ve Türkiye’nin ilk ve tek diş hekimliği müzesi ziyaretçilerini ağırlıyor. DHA’da yer alan habere göre ‘İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi diş hekimliğine dair birçok değerli parçanın sergilendiği önemli bir uğrak noktası. Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ise, “Burayı gezen diş hekimleri hayran kalıyor” şeklinde konuşarak hem diş hekimlerini hem de merakı olanları bu müzeye davet etti.

* Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nu (TESK), Kovid-19 salgınında iş yapamayan esnaf ve sanatkârların yaşadığı zorlu sürece destek olmak için esnaf ve sanatkârlara bir yıl süreyle her ay bir gün ücretsiz çevrim içi finansal okuryazarlık eğitimi verileceğini duyurdu. Ücretsiz olan eğitimin ilki 22 Ağustos Pazar günü başladı.

* Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bilinçsiz avlanma ve derelerin kirletilmesiyle nesli tükenme tehlikesi altında olan kırmızı benekli doğal alabalıkların popülasyonunun arttırılması için çalışma başlatıldı. AA’da yer alan habere göre sürekli avlanmasının yasak olduğu Parmakdere’de yakalanan anaç balıklar, çiftlikte genetikleri bozulmadan üretilerek yeniden dereye bırakılacak.

2021 Ağustos ayı Haber Yorum sayfasına gitmek için tıklayınız.

1 Trackback / Pingback

  1. 2021 Ekim - Haber Yorum | Genç Yorum

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*