2019 Aralık – Haber Yorum

Geleceğe nefes ol

Geçtiğimiz ay, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı Geleceğe Nefes Ol projesine milyonlarca kişi başvurdu. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde “Bugün fidan yarın nefes” sloganıyla 81 ilde 14 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakmak için başlatılan fidan dikme kampanyasına büyük bir ilgi gösterildi. Projede, hangi şehrin ne kadar fidan sahiplendiği merak konusu oldu. Rekor kıran şehir ise Çorum olarak kayıtlara geçti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 11.11.2019 tarihinde 81 ilde 2023 noktada gerçekleştirilen fidan dikme etkinliğinin önemli noktalarından biri olan Çorum’un, Guinness Rekorlar kitabına adını altın harflerle yazdırdığını dile getirdi. 232 bin 647 adet fidan ile Endonezya’ya ait olan “1 saatte en fazla fidan dikme” dünya rekoru, Çorum’da 3 bin kişinin katılımı ile dikilen 303 bin 150 fidanla Türkiye adına tescil ettirildi. Geleceğe Nefes Kampanyası’nın ilk dünya rekorunu kırdığını belirten Bakan Pakdemirli, “Ağaç sevgisi ve orman bilinci açısından dünyaya örnek bir seferberlik oldu. 81 ildeki fidan dikim törenlerine vatandaşlarımız 7’den 77’ye katılım sağladı. Belli bir zaman önce bu planlamayı yaptık. Buradaki ana amaç fidan dikmeyi sahiplendirmekti. Bağış konusunu ön plana almadan imkânlar sağladık. Vatandaşlarımızın önemli bir kısmı sahiplenmeyi tercih ederken bir kısmı bağış yapmak suretiyle bu kampanyaya destek oldular” dedi. Proje kapsamında fidan bağışında bulunanlara sertifika verildi. Sertifikalar, verilen kişiler tarafından farkındalık oluşturmak için çeşitli sosyal medya mecralarından paylaşıldı.

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı gerçekleşti

Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle gerçekleştirilen, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı sona erdi. Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kitap fuarı, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Fuarda yurt içi ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ile sivil toplum kuruluşu bulunurken, gerçekleştirilen panel, söyleşi, imza günü, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan etkinliklerde yüzlerce yazar okurlarıyla bir araya geldi. Fuarın bu yılki ana teması ise “Edebiyatımızda 50 Kuşağı” idi. Bu yıl ABD, Almanya, Avusturya, Çin Halk Cumhuriyeti, Dubai, Kore, Gürcistan, İngiltere, İran İslâm Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, Japonya, Katar, Makedonya, Meksika, Romanya, Rusya, Ürdün ve Yunanistan’dan yayıncılar, fuarın ilk dört günü açık olan Uluslararası Salon’a konuk oldu.

“Gazze’de güneş hiç tükenmeyecek”

Gazze’de hayatı felç eden elektrik kesintileri, halkı oldukça zorluyor. Gazze’de yaşayan Samar ve oğlu belki de bu konu da en çok sıkıntı çeken kişilerden. Samar’ın oğlu, nefes almak için makineye bağımlı kılan bir akciğer hastalığından muzdarip. Ancak makine elektriğe bağlı ve elektrik de Gazze’de ciddi derecede az bulunuyor. aawsat.com sitesinde yer alan habere göre, yerleşim bölgesinin 2 milyon sakini, İsrail’in 2016’dan beri uyguladığı ablukadan dolayı günde yaklaşık üç saatlik elektrikle hayatta kalmaya çalışmak zorunda. Bir şirketin ödüllü girişimcisi ve CEO’su Mecid Meşrevi, Gazze’deki enerji krizine çözüm önerileri getirdi. Meşrevi’ye göre çözülmesi gereken 2 sorun var: “Elektrik ve inşaat malzemeleri”. Meşrevi, abluka karşısında elektrik sağlamak için güneş enerjisi kullanan SunBox adlı bir jeneratör tasarladı. Konut sakinlerinin çatılarına monte edebileceği panellere bağlanan makine, bin kilovat elektrik üretiyor ve tam kapasiteye ulaşıncaya kadar yeniden dolması için sadece üç saat yetiyor. Samar, bu konuda şunları söyledi: “SunBox, çocuklarıma ders çalışmaları için gereken ışığı sunan bir cihazdan fazlası; hasta çocuğumun tıbbî cihazını çalıştırmak için elektrik sağlayarak gerçekten hayatımı değiştirdi. Artık her gün, hastaneye gidebilir miyim gidemez miyim, diye endişelenmeme gerek kalmadı.” Meşrevi bu cihazın maliyetini düşürmek için de bir şeyler düşündüğünü dile getirdi ve “Kurduğum ilk ünitelerden birini bir mülteci kampına yerleştirmiştim. Ertesi gün kampa döndüm ve tüm kampı cihazımızı kullanarak futbol maçı izlerken buldum. Zihnimde bir kıvılcım çaktı. İki aile bir üniteyi paylaşabilir ve böylece zaten birbirine yakın topluluklarda yaşayanlar için maliyetler düşebilir. Ayrıca 2019’un ilk çeyreğinde binden fazla kişi bu temiz enerji kaynağını kullandı” açıklamasında bulundu. Meşrevi, Gazze’nin yaşadığı krizler için yeni fikirler üreteceğini söyledi ve “Gazze’de güneş hiç tükenmeyecek” diyerek umut kaynağı oldu.

Türkiye yalan haberlere en çok muhatap ülke

Dünyada habercilik alanındaki gelişmeleri detaylı bir şekilde inceleyen Reuters Dijital Habercilik Raporu bu yıl da yayınlandı. Raporda bu yıl, önceki yıllara kıyasla, internet kullanıcılarının haber almak için daha kapalı ağlara ve özel mesajlaşma gruplarına yöneldiğine, doğru ve güvenilir bilgi için gitgide daha fazla kişinin dijital haberciliğe ödeme yapmasına dair istatistikler göze çarptı. Raporda Türkiye’de medyanın durumu ise, yeni medya trendleri ve okurların habere erişim alışkanlıkları ile ele alınıyor. Araştırmalarda siyasî ve toplumsal kutuplaşmanın medya üzerinde büyük etkisi olduğu görülüyor. Rapora göre, bu kutuplaşma, yalan haber ve dezenformasyonu da beraberinde getiriyor. Fakat dezenformasyona karşı Türkiye’de teyit ve doğrulama mecralarının da yükselişinin görüldüğü belirtiliyor. Buna göre, podcastler gittikçe popülaritesini artırırken, yalnızca haber değil birçok farklı alanda daha sık karşımıza çıkıyor. Son yıllarda haber mecralarının güvenilirliği konusunda tartışmalar yaşanırken, geçtiğimiz 1 yılda Türkiye’de basına olan güven seviyesinin 8 puan birden yükselmesi oldukça dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra, hükümete yakınlığıyla bilinen gazeteler ise genel itibariyle daha düşük seviyelerde güvenilirliğe sahip. Bir önceki raporda ise Türkiye, yalan haberlere %49 oranında en çok muhatap olan ülke olarak belirlendi.

Isparta’da farklı bir kütüphane

Isparta’da Yüksek İç Mimar Zeynep M. Çetin tarafından açılan ‘Çalakalem’ isimli kütüphane, hem atölye hem de kafe olarak hizmet veriyor. Burayı açmaktaki asıl amaçlarının öğrenciler için uygun bir çalışma ortamı sağlayabilmek olduğunu söyleyen Çetin, “Bazı öğrenciler evde çalışmakta, bazıları ise kütüphanelerde çalışmakta sıkıntı yaşayabiliyor. Biz burada tüm halkımız için rahat bir ortam oluşturduk” dedi. Kütüphanenin özelliklerinden bahseden Çetin şöyle konuştu: “Tamamen sessiz bir kısım oluşturduk. Diğer kütüphanelere çay ve kahvenizi alıp giremezsiniz. Ama bizim işletmemizde çalışırken aynı sessizlikte, aynı çalışma ortamında başkalarının da sizinle birlikte çalıştığını görerek çayınızı ve kahvenizi yudumlayarak oturabilir ve çalışabilirsiniz. Veya öğrenci olmasanız da gazete, kitap okuyacaksınızdır, sessiz bir yer istiyorsunuzdur, bir de dışarıya çıkarak hava almak istiyorsunuzdur. O zaman yine gelip sessiz kısımda oturup okuyabilirsiniz. Sadece üniversite öğrencileri ile kısıtlamıyoruz. Ev hanımları da burayı kullanabilir. Tüm halkımıza açıktır. Lise ve sonrası için her yaşta insanın gelebileceği bir alandır. Çalışmak istedikten sonra herkese kapımız açıktır.” Vize ve final haftasında 7/24 açık olan Çalakalem Kütüphane-Atölye-Kafe’de her sabah 09:00-15:00 saatleri arasında giriş yapanlar 5 TL, yine her gün saat 15.00’da giriş yapanlar 8 TL ödüyor. Ayrıca ücretsiz 1 bardak çay veya 1 kahve ikramı da bulunuyor.

Fazladan 15 dakika yürümek ekonomiyi kurtarabilir

Sağlık sigortası firması Vitality ve düşünce kuruluşu RAND Europe’un yaptığı bir araştırmaya göre, günlük fazladan 15 dakika yürüyüş ya da 1 kilometrelik tempolu yürüyüş yapmak çalışanın verimliliğini artırıyor. Sputnik’te yer alan habere göre, çalışanlar daha az hastalanıp rapor almadığı için toplamda çalışılan süre artıyor, bu da uzun vadede ekonomi için büyük bir artı anlamına geliyor. 7 ülkeden 120 bin kişi ile yapılan araştırma, 18-65 yaş arası yetişkinlerin günde 15 dakika daha fazla yürüyüş yapmaları durumunda dünya ekonomisine yıllık 100 milyar dolar kazanç sağlanacağını gösteriyor. Araştırma sonuçları sayesinde politika yapıcılar ve işverenlerin de yeni bakış açıları edinmesi gerektiğini vurgulayan RAND Europe Başkanı Hans Pung, araştırmanın, hareketsizlikle verimlilik arasındaki önemli ilişkiyi gösterdiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü, tüm yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta derecede egzersiz veya 75 dakika boyunca yoğun egzersiz yapmasını öneriyor.

İsrafı önlemek için “mutlu saat” uygulaması

Finlandiya’daki bir süpermarket zinciri, yiyecek israfını azaltmanın bir yolunu buldu. Ülke genelindeki 900 S-Market mağazasında, son kullanma tarihini geçirmeden önce yiyecekleri raflardan çıkarmak amacıyla her akşam saat 9’da et ve balıklar % 60 indirime giriyor. Uygulamanın adı ise mutlu saat (happy hour). Yeşilist’te yer alan habere göre, bu uygulamayla üç taraflı kazanç sağlanırken gezegen üzerindeki gıda atığı yükü de hafifliyor. BM raporu, insan tüketimi için üretilen gıdaların üçte birinin tüketilmeden çöpe atıldığını ortaya koyuyor. Araştırmacılara göre, alışveriş yapmadan önce yiyeceklerin ne kadar sürede biteceğini kontrol ederek, dikkatli alışveriş yaparak ve anlık bir hevesle, tüketilmeyecek ürünleri satın almayarak mutlu saat uygulaması her ülkede yayılabilir.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*