FOOD NOT BOMBS

FOOD NOT BOMBS
(
Bombalara Karşı Sofralar)

Bu aralar sosyal medyada sıklıkla paylaşılan bir video var. İzmir’de bir grup insanın yaptığı bir etkinlikten görüntüler yer alıyor videoda. “Bombalara Karşı Sofralar” sloganıyla harekete geçen grup, bir semt pazarına giderek sağa sola dökülmüş, atılmış, satılmayacak olan sebzeleri ayırarak, yenilebilir olanları torbalarına dolduruyorlar. Sonra bunları götürüp pişirerek insanlara dağıtıyorlar, bu arada meyve ve sebzelerin kabukları, sapları çekirdekleri de boşa gitmiyor, onları da gübre haline getirerek değerlendiriyorlar. Peki bu etkinlik kimin aklına gelmiş ve ne amaçla yapılmış?
25

Ülkemizde çok sık duymasak da aslında “Bombalara Karşı Sofralar” hareketinin geçmişi 1980’lere dayanıyor. Hareketi başlatan ilk grup yüzlerce aç insan varken hâlâ askerî yatırımlara çok para harcanmasını ve israfın ciddi boyutlara ulaşmasını protesto amaçlı böyle bir etkinlik yapmaya karar vermiş. Yenebilir olmasına rağmen onlarca yemeğin çöpe atılmasını kabul etmeyip farkındalık oluşturmak istemişler. Hareketin temel felsefesi savaş ve yoksulluğa karşı yerel ve etkili bir tepki oluşturmak. Bir kurum gibi çalışmıyorlar veya bir merkezleri yok, eylemleri için de fazla uzağa gitmiyorlar. Bir grup gönüllü bir araya geliyor ve bulundukları bölgedeki insanlara yardım etmeye çalışıyorlar. Ve kendilerine sordukları en temel soru da şu:

“Hâlâ milyonlarca aç insan varken nasıl olur da savaş için bir dolar daha harcayabiliriz?”

Bu noktada durup bizim de kendimize bir soru sormamız gerektiğini düşünüyorum:

“Peki ya biz?”

 

DUOLİNGO

Dil öğrenmek deyince aklınıza ne geliyor? Büyük ihtimalle yıllardır okulda bir ders olarak okutulmaya çalışılan, sınavına girmek zorunda olduğumuz, aynı konuların ısıtılıp ısıtılıp önümüze getirildiği ama asla öğrenemediğimiz, kullanamadığımız İngilizce.
26

Artık dil öğrenme algımı değiştirmenin zamanı geldi diye düşünerek başladığım arayışta şu ana kadar bulduğum en iyi kaynak bu oldu. Duolingo, telefonunuza, tabletinize indirebileceğiniz veya site üzerinden kullanabileceğiniz bir dil öğrenme uygulaması ve tamamen ücretsiz. Arayüzü oldukça kullanışlı ve basit, yöntemi ise çok eğlenceli. Sesli ve görsel bölümlerle desteklendiği için de çok etkili. Bence İngilizceyi bir de böyle deneyin. Diğer diller de var hem. 🙂

Edibenur Üner
edibenuruner@gmail.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*