Öğrenci işi hediye kapmaca

Merhaba Keçeli;

Bu ay karşına bomba gibi bir fikirle geldim. İddia ediyorum, bu söyleyeceğim şey hem kabiliyetlerini keşfetmene ve geliştirmene yarayacak, hem de zamanını verimli kullanacağın keyifli bir faaliyet imkânı sunacak sana. Hazırsan, gazın altını açıyorum, zira bunun için bir parça özgüven olması gerekiyor.

Geçenlerde karşıma çıktı, ben de şöyle bir araştırdım; 7’den 70’e herkesin katılabildiği, çok çeşitli alanlarda bir sürü yarışmalar düzenleniyor. Yarışmaya katılma olayının en güzel tarafı az önce de belirttiğim gibi kendini keşfetmene ve daha iyisine ulaşmak için çabalamana fayda sağlaması. Bunun yanında küçük-büyük bir sürü hediye kazanma ihtimali de insanı fazlaca teşvik ediyor. Tabiî insanın aklına “Şu yarışmayı düzenleyen platformların menfaati nedir yeaa?” gibi bir soru gelmiyor değil. Bence hem devlet, hem özel vakıf ve kuruluşların zaman zaman düzenledikleri yarışmalarda elbette öncelikle toplum yararı hedefleniyor. Ülkeye yeni yeteneklerin kazandırılması, bilim-sanat-teknoloji alanında ilerleme ve keşifler, kültürel değerlerin yeni nesillerce de bilinmesi ve bunların dünyaya duyurulması… Düşünsenize, kahve pişirme yarışması bile düzenlenmiş yahu! (Bkz. Cezve şampiyonu Hazal Ateşoğlu)

Bunun yanında elbette bu kuruluşların reklam, prestij, yeni yetenekleri keşfedip nitelikli eleman kazanma vb. menfaatleri de olabilir. Olması da -eğer ciddi etik ihlalleri barındıran bir durum yoksa, gerçekten âdil ve hakkaniyetli değerlendirmeler söz konusuysa tabiî- bizi etkilemez. Hediye hediyedir. Herkes hediyeyi sever. Şimdi yeme beni Keçeli, Instagram’da sayfaların altına arkadaş etiketlediğini bilmiyor muyuz sanıyorsun, çekilişlerden hediye kazanmak için? Aslına bakarsan ona kazanmak bile denmez, tamamen şansa dayalı olan bir şey. İtiraf ediyorum, beni de bir ara baya sarmıştı. Ama ona harcayacağımız zaman ve enerjiyi bu şekilde kullansak, hem gerçekten o hediyeyi hak etmek için çabalayabileceğimiz bir şey olur, hem de kendimizi gerçekleştirmenin yolunda keyifli bir adım atmış oluruz, ne dersin?

Eee bu kadar konuştum, artık bu saatten sonra hangi yarışmaya katılacağını da sana ben söylemeyeyim sevgili Keçeli. Bi internete yaz bakalım. Bilgi yarışmaları ve bilimsel proje yarışmalarından tut (fen bilimleri, matematik, sosyal bilimler v.s.) sanat yarışmalarına (resim, kısa film, deneme, hikâye, şiir v.b.) kadar seçenek çok. Meselâ geçen ay Köprü Dergisi İnceleme ve Makale Yazma Yarışması düzenlendi. Değerlendirmeler bu ay içinde yapılacak ve ödüller sahiplerine ulaşacak. Bir de böyle “çoraptan oyuncak tasarımı”, “ders de çalışırım yemek de yaparım” yemek tarifi yarışması, efendime söyleyeyim, bilişim yarışmaları, ohooo bi dünya yarışma var gerçekten. İlla ki biri ilgini çekecektir. Farklı yaş gruplarına göre farklı kategorilerden birkaç örnek sunuyorum sana ve beni okuduğunu anlayacağım güzel haberlerini bekliyorum.

Hoşça kal hareketli, gayretli Keçeli kardeşim…

Mesela burada bir İngilizce konuşma yarışması var.

http://www.bestcontestturkey.com/?pnum=7&pt=%C5%9Eartname

Bu da Türkçe farkındalık yarışmasının afişi… Ödüller de baya cazip ha, ah keşke hâlâ 15 yaşımda olsaydım!

http://ortadogulular.com.tr/

http://yegitek.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_03/05102854_1305.pdf

Slogan ve logo tasarım yarışması ilgini çekebilir belki. “Esere saygılı, korsana karşıyız!”

http://www.korsanakarsiyiz.com/images/Menu/big/f5386a34-42be-4964-9130-bb57b4b77849.jpg

Öykü yarışması candır.

http://www.cemcemii.com/zeynep-cemali-oyku-yarismasi-2018/

Fen Bilimleri Proje Yarışması.

http://yegitek.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_02/14165919_1253.pdf

Burada da ödülü Kudüs turu olan Kudüs konulu bir deneme yarışması var.

http://www.maveraodulleri.com/

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*