19 yaşındaki mülteci kızın başarı hikâyesi

Suriye’deki iç savaştan dolayı üniversite öğrenimini yarıda bırakarak 19 yaşında Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Duaa Alhussain, İstanbul’da geçim derdiyle açtığı emlak ofisini kısa sürede büyüterek, turizmden ticarete kadar pek çok alanda hizmet veren bir iş kadını oldu.

Haber Anadolu Ajansı’nda yer aldı. Biyomedikal Mühendisliği öğrenimini yarıda bırakarak ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınan Alhussain, “Şam’da yaşıyorduk. Rejimin baskıları, silahlar ve bombalar vardı. Bir yere çıkamaz olduk. İnsanlar sorgusuz alınıyor, hapse götürülüyorlardı. Birçok arkadaşım ve akrabam öldürüldü. Bu baskılara daha fazla dayanamadık. Can güvenliğiniz tehlikede olduğu için 2013’te Türkiye’ye kaçtık. Türkiye’ye geldiğimde henüz 19 yaşındaydım” diyor. İstanbul’a yerleştikten sonra ailesinin geçimini sağlamaya yönelik çeşitli girişimleri olduğunu anlatan Alhussain, arkadaşlarıyla birlikte özellikle Arapların mağduriyetlerini gidermek, onlara ev bulmak için küçük bir emlak ofisi açtıklarını aktardı. Alhussain, daha sonra Türkiye’ye gelen Arap turistlere hizmet veren bir şirket haline dönüştüklerini, Türkiye ile Arap dilini konuşan ülkeler arasında ticarî bağlantı kurduklarını kaydetti.

Geçen aylarda mültecilerin yaşadığı zorlukları dile getirmiştik yine bu köşemizde. Alhussain’in hayat hikâyesi, Suriye’den kaçarak, Türkiye başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine sığınmak zorunda kalan yaklaşık 5 milyon Suriyeliye örnek teşkil ediyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*