Tek kişilik dev kadro

Tek Kişilik Dev Kadro, Ama Bildiğiniz Gibi Değil!

Bir insanın yalnız başına yapabileceği şeyleri bir düşünün. Eğer düşündükleriniz arasında yoksa, şunu da ekleyin: koca bir orman yetiştirmek. Jadav Payeng’in yaptığı şey tam olarak bu. Hindistan’daki Brahmaputra Nehri’nin devamlı taşmasıyla çevredeki bitki örtüsünün tahrip olduğunu ve hayvanların zarar gördüğünü fark eden Payeng, işe yirmi tane bambu yetiştirmekle başlamış. Herhangi bir gelir elde etmediği hâlde birer birer koca bir alanı ağaçlandırmış. Yıllar sonra ormanı fark eden yetkililer tarafından ödüllere layık görülmüş ve belgesellere konu olmuş.

34 33

1979’da, daha 16 yaşındayken başladığı bu projesine hâlâ devam ediyor ve şu an ormanı 550 hektardan büyük, pek çok hayvana da ev sahipliği yapıyor. Her sabah ormana gidip ağaçların bakımını yapan, yeni fidanlar diken Payeng, ormanını ağaçları kesmek veya hayvanları avlamak isteyen insanlara karşı da koruyor. “Doğada insandan başka canavar yok.” diyor “Forest Man” (Orman Adam) adlı kısa belgeselde. “Ağaçlarımı kesmeden önce beni kesmeniz gerek diyor.

Tek bir kişinin bile neler yapabileceğini gösteren capcanlı bir örnek Orman Adam.

Payeng bana insanın vazifesinin elinden geleni yapıp sonuca karışmamak olduğunu bir kez daha hatırlattı. Peki ya size?

Söz konusu belgeseli buradan izleyebilirsiniz: http://bit.ly/1pgneMZ

 

İhtiyaç Haritası

“İhtiyaç Haritası”, ihtiyaç sahipleri, destek olmak isteyenler ve yardımların ulaşmasını sağlayan gönüllüleri sistematik bir şekilde bir araya getiren bir internet sitesi. Oyuncu Mert Fırat tarafından kurulan sitenin temel amacı herkesin öncelikle kendi yakınındaki insanlara ulaşmasını ve harekete geçmesini sağlamak.

43

Çalışma prensibi ise şöyle; bir ihtiyacınız varsa veya birinin ihtiyacını karşılamak istiyorsanız detaylarla beraber bulunduğunuz ili ve iletişim adresinizi sisteme giriyorsunuz. Girdiğiniz bilgiler editörler tarafından kontrol edildikten sonra gönüllüler ihtiyacın karşılanması için bir aracı oluyor. Site nakit parayla yardımı kabul etmiyor, onun yerine kitap, kıyafet, okul gereçleri gibi materyallerden tutun gönüllü olarak bir yerde çalışma, ders verme gibi yardımların ulaşmasını sağlıyor. Herkesin elindeki imkânlarla ufak da olsa yardım etmesini teşvik eden güzel bir site, kurulduğundan beri özellikle pek çok okulun kitap ihtiyacı karşılanmış.

Ayrıntılı bilgi için siteyi ziyaret edebilirsiniz: www.ihtiyacharitasi.org

 

Sayfamızla iletişim için:
edibenuruner@gmail

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*