Güneşi gördüm

Yaz aylarında da kâinatı okumayı öğrenme çalışmaları iyi gidiyor mu dersiniz?

Öncelikle şuna değinmekte yarar var. Bu kâinatı okumak meselesi hepimizin üzerine vazife. Neden düşünebilen varlıklar olarak yaratıldık, değil mi? Öyleyse bu dünyada beraber yaratıldığımız dağdan, taştan, kuştan, böcekten, attan, ottan bir farkımız var ki, bu bizim omuzlarımıza bir hayli yük yüklüyor. Okumak zorundayız. Düşünmek zorundayız. Hayatın tadı başka türlü çıkmıyor.

Evet, bazen düşüncelerimiz ve farkındalığımız genişledikçe omuzlarımızdaki yük de artıyor, ama dünya düşünebilen insanlara, bilhassa düşünebilen Müslümanlara hasret. Yeşil Yorum da bunun mücadelesini veriyor. Yeşil Yorum, yaz aylarına yakışır bir şekilde güneşi muallim yaptı bu ay kendine. Güneşten hayat dersleri çıkardı, güneşe baktı, güneşi dinledi. Domateslerim kızarmaya başladı tahmin edersiniz ki. Güneş de bana dedi ki, senin bu domateslerinin rengini yüz binlerce kilometre uzaktan bana değiştirtebilen güç, sana çok yakın. Ve bu kadar yakınken, sana neler yaptırabileceğini sen düşün artık. Sadece ona güven, onu bil, onu tanı.

Çirkin bir şeyi değiştirmeye çalıştığımda veya bir olumsuzluğun üstesinden gelmeye çalıştığımda yine güneşi hatırladım. Güneş her gün aynı şeyi yapıyordu. Amacı Allah’ın ona emrettiği gibi doğmak ve batmaktı belki, ama sadece bu döngüyü yaparak bile bütün dünyayı değiştiriyordu. Güneş bana, Allah’ın emirlerine sıkıca tutunduktan sonra başarının peşi sıra geleceğini öğütledi. Doğru bir şeyi sebatla yapabildiğim zaman bütün dünyayı, bütün dünyamı değiştirebileceğimi gösterdi.

Domatesler için bu ay her şey iyi gitmedi. Kurtlar ve kırmızı örümcekler hiçbir böcek ilacı kullanmadığım için domateslerin yakasından düşmüyordu. Birkaç doğal yöntem denedim ve araştırırken güneşin çok güçlü bir dezenfektan olduğunu öğrendim.

Bu süreç ise, hayatta küçücük hayırlar işlemeye çalışırken bile ne kadar hızla muzır mâni’lerin hücum edeceğini gösterdi ve güneş tüm asaletiyle bana en güçlü dezenfektanın ‘etrafına ışık saçmak’ olduğunu gösterdi. Allah’ın nuruyla nurlanıp etrafıma ışık saçabildiğim kadar uzak tutacaktım kötülükleri kendimden.

Bu sebeple öğrendiğim her güzel şeyi, deneyimlediğim her bilgiyi paylaşmaya çalıştım. Amacım ‘en çok ben biliyorum’ demek olsaydı, sizlerden de olumlu sonuç alamazdım. O hâlde doğru yoldayım, doğru yoldayız yeşil insanlar, güzellikleri paylaşmaya devam. Güneş de bu dünyadaki güzel olan şeyleri görebilmemiz için aydınlatmıyor mu dünyayı? Bunu yaparken, dünyada iyi ve kötü şeyler bir arada bulunduğu için kötülükler de çıkıyor gün yüzüne evet. Aynı insan gibi işte. Her insanın içinde iyi ve kötü, güzel ve çirkin aynı anda bulunmuyor mu? Biz birbirimizin güzel yanlarıyla, lâtif hasletleriyle muhatap olmalıyız, öyle değil mi? Bana bunu gösterdi güneş.

Güneş vesilesiyle dünya üzerinde hayat devam ediyor, ekosistem çarkı dönüyor. Ama güneşe bakıyorum, gökyüzünde sakin, uslu uslu, öylece duruyor. Sadece ışık saçıyor. Güneşe yakından bakan bilim insanlarının dediğine göre, çok ciddi patlamalar, çok büyük enerjili tepkimeler gerçekleşiyor içinde. İşte güneş burada bize, içimizde fırtınalar da kopsa, bazen çok büyük bağ kırılmaları, yeni bağ oluşumları yaşasak da sakin ve asil durmamız gerektiğini anlatıyor. Bu reaksiyonları herkesten saklamak, kendini kapatmak, dümdüz yaşamak değil bahsettiğim. Sonuçta güneş onunla ilgilenen bilim insanlarına kendi içini açmış göstermiş. Ama iş dünyaya ışık saçmaksa güneş, içindeki tepkimelerin gürültüsünü patırtısını bir kenara bırakıyor ve pasparlak, ışıl ışıl yerini alıyor galakside. Ve zaten güneşin içinde o kadar büyük patlamalar, bağ kırılmaları, bağ oluşumları olmasaydı bu kadar sakin, bu kadar parlak görünmezdi, bu kadar güçlü ışık saçamazdı ve biz ona güneş demezdik.

Demek ki biz de iç hesaplaşmalarımızın, büyük tepkimelerin, duygusal fırtınaların esiri olmadan, ama hiçbirini de yok saymadan yaşarsak, ruhumuzu aydınlatabiliriz. Etrafımıza böyle daha faydalı olacağımızı gösteriyor güneş.

Rabbim bizi güneşsiz bırakmasın, bizi birbirimize güneş kılsın yeşil arkadaşlarım ve herkesi kendi güneşini fark etmesi için uyandırsın. Âmin.

1 Yorum

  1. çok istifadeli ve tefekkurlu bakis acisi. Icime huzur verdi sanki icim gunes gibi oldu.
    “insan kainatin kucultulmus halidir” evet buna bu yazi ile daha da kanaatim geldi. Devamini beklerim. Hayirli yazilar olsun kaleminiz sonmesin.

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*