Görme engellilere ses olmaya ne dersiniz?

Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER), iki şubesinde sesli kitap okuma kabini kurdu. Dernek Başkanı Ali Varlık, “Kabinimiz artık hazır, sesli kitap okuyarak görme engellilere yardım edecek gönüllülerimizi bekliyoruz.” dedi.

Haftalık haber dergisi Aksiyon’da Tûba Kabacaoğlu imzasıyla yayınlanan habere göre, sesli kitap okuma projesine katkıda bulunmak için yapılması gerekenler gayet basit. GÖZDER’e, internet sitesinden, sosyal medya hesaplarından ve iletişim bilgilerinden rahatlıkla ulaşılabiliyor. İlk yapmanız gereken dernekten okuma kabininin boş olduğu bir vakit için randevu almak. Önce bir deneme okuması yapıyorsunuz. Ses tonunuz sorunsuz, metni problemsiz okuyabilir, diksiyon açısından herhangi bir sıkıntınız yoksa okuma günlerinizi ilk görüşmede ayarlayabiliyorsunuz.

GÖZDER Başkanı Ali Varlık, herkesin kendi istediği kitabı yanında getirip okuyabileceğini söylerken, engellilerin öncelikli ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini de özellikle vurguluyor. Çünkü ihtiyaç listesi hayli kabarık. Oluşturulan yeni sesli kitaplar, Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin sesli kitap kütüphanelerine, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı’na (GETEM), Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’na (TÜRGÖK), ve Millî Kütüphane Başkanlığı’na gönderiliyor.

Doğuştan veya sonradan görme engelli olmanın en zor yanlarından birisi de kitap okuyamamaktır. Onlar artık sadece sesli versiyonları olan kitaplardan istifade edebiliyorlar. Görme engellilerin ihtiyaçlarını düşünerek, onlara Risale-i Nur okumaya ne dersiniz? İman tohumlarını yeşertmek için gözlerini kullanamayanların kulaklarına yardımcı olmak büyük hayır.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*