Online mı, yüz yüze mi ?

Hepinize Merhabalar Sevgili Keçeliler!

Mart ayı şöyle geçse, Nisan bir bitse, finallerden sonra biraz dolaşıp stres atsak diye diye Ekim ayına geldik. 3 ay daha sabredersek 2021 “level”ına atlamaya hak kazanıyoruz, hadi inşaallah. Kaç ay oldu sahi sayamadım, gündemimiz sanki yıllardır aynı, konu değişmedi.

Öğrenciler olarak, asıl gündemimiz olan okulların durumunu merak ediyoruz. Eğitim sonuçta, o kadar dikkat ettik Haziran’a kadar, turizm sağ olsun, tüm emeklerimizi aldı. Biz ne kadar dikkat ettiysek, turizm bir o kadar tersine çevirdi bu işi. Bu sebeple okulların durumu pek iç açıcı değil. Online mezunlardan sonra bu yıl bir de online staj, online 1. sınıf mı geliyor dersiniz? Hepimiz bir an önce her şeyin yoluna girmesi, ülkemizin düzelmesi konusunda duacıyız.

Okulların durumu, merakın yanı sıra birçoğumuzun canını sıkan bir konu. Hâlâ birçok okulun durumu belli değil, verilecek eğitim yüz yüze mi yoksa online mı olacak? Gözlemlediğim kadarıyla pek çok öğrenci yüz yüze eğitimin başlamasını istiyor. Hiç hazırlığımız olmadan evde geçen bir okul dönemini hepimiz test ettik. Şimdi ise nasıl bir yol izleyeceğimiz meçhul.

Genel olarak baktığımız zaman, yüz yüze eğitimin yerini hiçbir sistem tutamaz. Gerek derse katılım ve motivasyon gerekse sosyal ortamlara dahil olarak kendimizi geliştirme çabalarımız… Fakat toplum sağlığı ve ülkemizin durumu yüz yüze eğitim için çok iç açıcı değil. Gönül istiyor ki, her şey yoluna girsin, istediğimiz gibi olsun. Elbette bilinçli insanlar olarak sadece kendimizi değil, yaşadığımız toplumu da düşünmek zorundayız. Peki bizler nasıl bir yol izleyeceğiz?

Yüz yüze eğitim; birçoğumuzun heyecanla beklediği bir müjde. Fakat her şeyin başı sağlık. Okulların yüz yüze eğitime geçmesi demek, Türkiye geneli bir geliş-gidiş olması, ülkenin yer değiştirmesi demek. Doğu’daki öğrenci Batı’ya, Batı’daki Doğu’ya geçtiği zaman, salgının yayılımı yüksek ihtimalle artacak. Eğitimini yüz yüze alacak öğrencilerin kendilerini korumak adına her şeye özenle dikkat etmesi, gerek yurtta gerek öğrenci evinde normal yaşantılarındaki davranışlarına kat kat özen göstermesi gerekmekte. Sadece kendimizi değil yaşadığımız toplumu, evlerimize dönerken de ev halkını hesaba katarak yaşamamız lâzım. Birden normalleşme yaşantısına dahil olmadan, kademe kademe sosyal hayata katılmalıyız. Yoksa, sağlık olmadan alınan eğitimin hiçbir önemi yoktur.

Online eğitim; öğrenciler tarafından çok tercih edilmese de bu dönemde ‘bence’ olması gereken bir eğitim modeli, tabiî ki uzaktan eğitim sürecini güzel yönetebildiğimiz zaman. Bizlerin ilk önce boş vermişlikten ziyade belirli hedeflerimiz olan bir döneme başlama fikrini kabul etmemiz gerekir. Planlı ve programlı olmak her şeyi daha kolay yapmamıza yardımcı olacaktır. Bunun için aylık, haftalık, günlük ajandalar kullanabiliriz. Günlük ders çalışma hedefleri koymalıyız ki, tüm derslerimizi son zamanlara bırakmayalım. Uzaktan eğitime uygun bir ders çalışma, online derslere katılma alanı oluşturmalıyız. Sanki derse giriyormuşuz gibi davranmalıyız. Gerek uyku gerekse beslenme düzenimizi ders programımıza göre ayarlamalıyız. En önemlisi strese girmemeliyiz.

Kendimizi motive edecek programlarla da derslerimizi etkilemeyecek şekilde ilgilenmeliyiz. Evde de sosyalleşip, kendimizi geliştirebileceğimiz birçok internet sitesi mevcut. Online sistemi bir fırsat bilip, merakımız olan diğer programlara katılabiliriz. Sertifikalar alabileceğimiz programlara kayıt yaptırabiliriz. Yeter ki isteyelim, çünkü gelişen teknolojik imkânlar hepsine müsaade ediyor. Eğer sadece derslerden oluşmayan, kendimize zaman ayırabileceğimiz planlı bir program ile yola başlarsak, strese girmeden uzaktan eğitim sistemimizi güzelce yönetebiliriz.

Stresli bir dönemi yönetmek zor olacağı için ders planının yanında stresle baş etmenin yollarını da araştırarak, destek alabiliriz.

Sevgili Keçeliler; karşımıza daha birçok mücadele etmemiz gereken olay çıkacaktır. Bizler zorluklara yenilmeden yolumuzda ilerlemeyi başarabilir, hedeflerimize odaklanarak her şeyin üstesinden gelebiliriz. İnanmak başarmaktır. Bizi biz yapan zorlukların içinden nasıl çıktığımızdır. Tüm kardeşlerime yeni eğitim-öğretim dönemlerinde başarılar diliyorum.

Sağlıcakla ve huzurla kalınız…

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*