Bu çağa reddiye diyedir

Şu ân dünyanın birinci ihmal ettiği şey “eğitim” olsa gerek. Başkaları ne der bilemem de eğitimin bizdeki adı -son zamanlara kadar- “terbiye” idi. Bu eğip bükmek demek olan kelime içimize gireli; epeyce bir hâl oldu bize. Düzelemedik gitti. “Eğitim”le buralara geldik. Terbiye bizi derhâl Esmaü’l-Hüsna’nın kapısına kayıt yaptırır. Eğitim; mektep kaçağı…

***

Hemen Fatiha’da karşımıza çıkar; O’nun Rab ismi. Bütün ihtiyaçlarımızı karşılayıp bizi terbiye eden O… Rab… Terbiyeci… Hayatımızın bütün taşlarını Hakîm ismiyle yerli yerine koyan… Zerreden şemse her şeyin terbiyecisi O…

***

Dünya Esmasız yaşayamayacağını anladığı zamanlarda rahat etmiş, eder, edecek. Bizi tanıyan O… Beynimizin, ruhumuzun, hayatımızın bütün ihtiyaçlarını O bilir, bildirir.

***

Kendi başımıza bir şeyler yapalım derken nerelere geldiğimiz meydanda.

Çok şatafatlı okullarımız, evlerimiz, yollarımız var ancak diplomalarımız huzuru satın alamadı. Bizi bize tanıtamadı.

Yaralı bereli bir dünyaya düştük.

Gösterişli oyuncaklarına rağmen bir türlü hoşnut olmayan; oyuncakları başında ağlayan çocuklara döndük.

Eğitim insana bir iç huzuru telkin edemiyorsa; “terbiye”den yoksun demektir.

***

Bu eğitimlerle geldiğimiz yer sanal, naylon, kaptıkaçtı bir adres…

***

NAYLON ÇAĞ

Ekmeğimiz naylon meselâ…

Bir rüya gibi dokunurdu halılarımız; naylon…

Balımız, şekerimiz, koltuğumuz, evlerimiz…

Gözlerimizi kaçırıyorsak apansız birbirimizden…

Dostluklarımız naylon…

Öksürünce doktora koşuyorsak…

Hasta[lık]larımız…

Diplomalarımız para etmiyorsa…

Paramız paramparça, yollarımız yürünmüyorsa…

Ağlaşıp gülmeler, konuşmalar, görüşmeler…

İmzalar naaayloooon…

***

Naylon ve sanal iklimlere getirildiğimiz yetmezmiş gibi bir de savaş tamtamları çalıyorlar sık sık. Ve silâhlar sürekli dolduruluyor.

***

İnsan şunu da düşünmeden edemiyor: Okula gitmeden kâinatı okul belleyip hem kendini hem milyonları yetiştirmişleri hayranlıkla seyrediyoruz. Buraya bütün bir dünyadan yüzlerce isim sıralamak mümkün…

İyi ki diploması yok Yunus Emre’nin… Karacoğlan okusa “Cahiloğlan” olacaktı! Kim varsa dünyada savaş çıkarmış; bildiğim kadarıyla diplomalı…

***

Bediüzaman’ın Muhakemat’ı üzerine çalışma yapacak kaç profesör var? Var mı? Bak; bir işaret olsun bu ki Risaleler dünyadaki bütün okullar için temel ders kitabı olsun. Talim terbiyenin ne olduğundan sağlıklı yaşamaya yani insan olmaya dair formül, reçete, düstur en kolay yoluyla ve farklı, ahirzaman üslûbuyla orada… O da iyi ki bu okullara “kayıtsız…”

***

Eğitim dediğimiz şey insanı üç şeye iletmeli: Tezekküre, tefekküre… Teşekküre… Yani zikre, fikre, şükre…

Dikkat edilirse bu üçü de cehaletin, gafletin ilacı, panzehiri…

***

Ben ve bu âlem bana hediye… Bunca hediyeyi bana parasız pulsuz gönderene sonsuz minnet ve şükranlarımı takdim etmeliyim.

Miraç hadisesi işte böyle bir teşekkürün iletildiği dem… Oradan anlıyoruz ki biz hediye sahibini tanımak için bu “kâinat mektebi”ne gönderildik. Yoksa bir kuştan, bir sinekten daha aşağı derekelerde oluruz. Okullar başta bunları verecekken; kalbimizi, kafamızı nelerle meşgul ediyor.

***

İnsanlığa razı olalım ve insanlık hallerini yani zikri, fikri, şükrü yaşayalım.

***

Eğitim göz göze, diz dize, gönül gönüle yapılan bir şeydir. Öyle bir avuç odaya onlarca kişiyi doldurmakla bu ince iş, işlenebilir, içlenebilir mi? İşlerimizi “iş olsun” diye yapmıyorsak; ortaya bir “iş” çıkar. Nereye kadar kendimizi kandıracaksak!

Yapılacak şeylerin hepsi yazılmış; onları okumaya çalışacağız.

***

Dünya ortak okullar açmalı… Orada maddî ve manevî ilimler müşterek okutulmalı… İnsan kimdir, hayat nedir, her nefes nasıl yaşanır gibi sorulara öncelikle cevaplar vermeli bu okullar. Bu okullar savaşları bitirmeli… Vesveseyi içimizden söküp atmalı… Bir karıncanın izini sürmeli… Bir kelebeğin peşine düşmeli… Sonsuz merakımızı gel geç heveslere harcatmamalı… Mevsimleri es geçmeyen bakışı olmalı bu okulların.

***

Geçici ihtiyaçlarımızı karşılayıp kalbimizin sonsuz saadet ihtiyacına bigâne kalan okul anlayışı artık bitmeli…

***

Bu kurulmasını arzu ettiğim dünya ortak/örnek okullar projesi insana iki âlemde muteber diplomalar vermeli.

2021 Ağustos ayı Keyfince Lügat sayfasına gitmek için tıklayınız.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*