2021 Kasım – Haber Yorum

Gülümse Çocuk Kulübü Yeni Dönemine Başlıyor

Yaklaşık 17 yıl önce Ankara, üniversite talebelerinin başlattığı “Gülümse Çocuk Kulübü” bu sene yeni bir kadro ve müfredat ile eğitim dönemine başlıyor. Salgın döneminde okullarda uzaktan eğitime geçilmesi ile birlikte Gülümse Çocuk Kulübü de uzaktan eğitim sistemine geçiş yapıp, karantina sürecinde de çocukların iman hakikatlerinden uzak kalmaması için, uzaktan eğitim videoları, anne çocuk seminerleri ve aynı zamanda online dersleri ile çocuklara ulaşmıştı. Gülümse Çocuk Kulübü bu sene için de yeni dönem toplantılarını tamamladı ve çocuklarda iman hakikatlerini tam yerleştirmek amacıyla oldukça önemli ve çocuklar için faydalı kararlar aldı. Bir çocuğun, küçüklüğünde kuvvetli bir iman dersi almasının gerekliliği üzerinde duran Gülümse Çocuk Koordinatörleri, yeni dönem için Risale-i Nur dersleri, etkinlikler, eğlenceli oyunlar, yarışmalar, ilmihal, peygamberlerin hayatı ve Esmaü’l-Hüsna gibi hem öğretici hem de eğlendirici aktiviteler ve konular belirledi. Kasım ayında faaliyetlerine başlayacak olan Gülümse Çocuk Kulübü’ne destek olmak ve bu hizmet bilincini yaymak pek çok çocuğun da dinî noktadan gelişmesine sebep olacaktır. Çocuk hizmetini kendi Web sitesinden, Youtube’den, Instagram’dan takip edip bu hizmete destek olabilirsiniz.

YouTube için tıklayınız.
Instagram için tıklayınız.
Web sitesi için tıklayınız.

Honda’nın Vefası

Gebze Çayırova’da bulunan ve sadece Civic modeli üreten Honda firması kapandı. Kapanırken de çalışanlarını mağdur etmedi. Honda tüm çalışanlarına (1200) veda sebebiyle birer Cumhuriyet altını hediye etti. Rapor, devamsızlık gibi durumları bulunmayan bütün personele enKOCAELİ haber sitesinde yer alan bilgiye göre 1’er maaş performans primi verdi. Ayrıca kıdemlerine göre kimi işçiye 48 maaş, kimi işçiye 40 maaş tazminat verildi. Fakat devlet yüzde 40’ına ‘gelir vergisi’ diyerek el koydu. Peki, yabancı firma olan Honda’nın ve Müslüman olan devletin bu işleyişine İslam Ekonomisi nasıl bakmaktadır?

Ücret, İslam’da yapılan iş akdinin en önemli unsurudur. Peygamber Efendimiz (asm), şöyle buyurmuştur: “Alnının teri kurumadan çalışana ücretini ödeyiniz.”1 Bu hadisten anlaşılıyor ki İslâm Ekonomisi, ücretin ödenmesi hususunda son derece hassas davranmaktadır. Yine Peygamber Efendimiz (asm) bir hadisinde, “Üç zümre vardır ki, kıyamet gününde ben onların hasmı olacağım”2 diyerek bunlardan birinin bir kimseyi yanında ücretli çalıştırıp, ücretini ödemeyen kişi olduğunu söylemektedir. Ücretin belirlenmesinde, hayat şartlarının göz önünde bulundurulması, yeterlilik prensibini doğurmuştur. İslâm’ın tarihî sürecinde ücret ve maaşlar belirlenirken hep bu kaideye riayet edilmiştir. Maaşların yeterliliği prensibi her kesimdeki memur ve işçiye uygulanmıştır. Devlet başkanı halkın geçim şartlarını iyiye götürmeli, bolluk içinde (israfa kaçmadan) ve ferahla yaşamalarını sağlamalıdır. Devletin geliri arttıkça memur ve işçilerine de o nisbette daha fazla ödemelerde bulunmalıdır. Bakıldığında Honda şirketi İslamî prensiplere uyarak işçilerin haklarını koruma yolunu seçmiştir.

Kapitalist sistemde ana fikir; ‘Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır” anlayışıdır. Vergisini veren kimse nereden kazanırsa kazansın çok da mühim değildir. Bu yollarla kazanılan para, toplumda ahlâksızlıkların artmasına da sebep olmaktadır. Bu durumlara bakıldığında ise ekonomik üstünlüğü sağlayan esasların İslâm’ın içinde bulunduğu görülmektedir. Diğer bir ifadeyle, “Mallarınızı aranızda bâtıl yollardan elde edip yemeyiniz”3 âyeti, İslâm kazanç sisteminin temelini oluşturmaktadır. İslâm yasalarına uygun düşmeyen her türlü kazanç yolu, bu âyetin içine girmektedir. Yani ekonomi alanında hak yoldan çıkmış olmaktır. Yukarıdaki habere bakıldığında ise Müslüman bir devletin yaptığı, işçilerden fazla vergi alarak haksız kazanç sağlamaktır. İki taraf karşılaştırıldığında esas olan İslam’ın çizdiği kaidelerdir. Eğer vergi alınacaksa da uygun şartlar ve kişilerin gelirleri göz önüne alınmalıdır. Yoksa İslamî prensiplerden uzaklaşılmış olacaktır.

Dipnotlar
1) İbni Mâce, Ruhun. 4.
2) İbni Mâce, C: 2/1433.
3) Nisa Suresi: 29.

KISA HABERLER

*Dünya Dergiler Birliği tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen “Uluslararası Dergi Günleri”, 29 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında tarihî Sirkeci Garı’nda gerçekleştirildi. 300’den fazla derginin katıldığı bu fuarda Yeni Asya Medya Grup da Bizim Aile, Genç Yorum, Can Kardeş ve Köprü dergileriyle birlikte yerini aldı ve okuyucularıyla buluştu.

*İslâm karşıtlığıyla bilinen ve çizdiği Hazret-i Muhammed karikatürleri sebebiyle İslâm dünyasında büyük tepki toplayan İsveçli karikatürist Lars Vilks, geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti. 2007 yılında İsveç’in yerel gazetesi Nerikes Allehanda, Lars Vilks’in Hz. Muhammed’e (asm) hakaret içeren karikatürlerini yayımlamıştı.

*Gebze Teknik Üniversitesi’nde robotik alanda çalışmalar yürüten “Rover Takımı” öğrencileri, engebeli arazide ilerleyip nesnelere müdahale edebilen, karşılaştığı objelerden örnekler alıp analiz yapabilen insansız uzay keşif aracı prototipi üretti. AA’da yer alan habere göre yaklaşık 6 ayda tamamladıkları araçla bu yıl Polonya’da düzenlenen en prestijli uzay ve robotik yarışmalarından European Rover Challenge’a katılan öğrenciler, 60 takım arasından 11’inci oldu.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*